(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is niet meer de vraag OF Nederland wordt ingehaald op (medicinaal) cannabisgebied, maar door WIE allemaal. Nadat al zo’n beetje het complete Amerikaanse continent mediwiet heeft gelegaliseerd, blijkt de wietrevolutie nu ook het Afrikaanse continent te hebben bereikt: in Zambia mogen patiënten nu legaal thuis hun medicijn kweken!

Zambia streeft Nederland voorbij

Waar Nederland nog aan de prille eerste stapjes bezig is wat betreft de legalisering van medicinale cannabis – officieel slechts voor een beperkt aantal ziekten en dan kan je uit 5 soortjes Bedrocan wiet kiezen, terwijl zowel THC als CBD-olie hier doodleuk als harddrugs in plaats van een medicijn worden bestempeld en veel zorgverzekeraars wiet niet vergoeden – daar zijn ze in een groot aantal landen een stuk liberaler. Neem bijvoorbeeld het Afrikaanse Zambia, waar minister van Binnenlandse Zaken Steven Kampyongo een ministerieel decreet heeft getekend dat de persoonlijke cultivatie van cannabis voor medicinaal gebruik legaliseert!

Thuisteelt met licentie

De zon schijnt nog wat feller nu mediwiet patiënten in Zambia thuis legaal mogen kweken… [foto: StrelaStudio/Shutterstock]

Volgens de nieuwe regels moeten patiënten wel een licentie aanvragen (en krijgen) van de minister van Volksgezondheid in Zambia. Kampyongo liet in een persverklaring doorschemeren dat die licenties wel aan ‘bepaalde voorwaarden’ gebonden zijn en dat er mogelijk ook voor betaald moet worden. Maar daar staat weer tegenover dat patiënten wel wiet mogen ‘verkopen of distribueren aan anderen die in het programma geregistreerd staat indien de minister van Volksgezondheid dat toestaat’.

Iemand die gepakt wordt terwijl hij zonder toestemming van de overheid wiet kweekt loopt echter nog steeds het risico op vervolging, zelfs als ze de claim dat ze om medicinale redenen kweken kunnen hardmaken.

Artsen in Zambia steunen legalisering

Opmerkelijk is ook dat onder de Zambiaanse ‘Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act’ de minister van Binnenlandse Zaken illegale drugs kan reguleren door middel van een ‘ministerieel statement’, wat gebruikt kan worden om het parlement te omzeilen.

Of dat echt noodzakelijk is is een tweede, want ook de president van de Zambia Medical Association, Dr. Aaron Mukakati heeft al eerder zijn steun voor de legalisering van cannabis uitgesproken. In een interview met All Africa vorige maand zei hij: ‘Medicinale cannabis werkt. Ik ben geen econoom, dus ik kan niet intelligent praten over de economische voordelen. De risico’s kunnen gemanaged worden, dus legaliseer medicinale cannabis.’

[openingsbeeld: Lukasz Stefanski/Shutterstock]

 

 

(advertentie)