(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
Stankoverlast wiet

Cannabis heeft een heerlijke geur. Althans, voor cannabisliefhebbers; meestal niet voor hun buren. En omdat je met je kweektentje natuurlijk liever niemand tot last wil zijn, kun je stankoverlast maar beter voorkomen. Je kunt gelukkig een hoop doen, om ervoor te zorgen dat die heerlijke wietgeur in je kweekruimte blijft, waar alleen jijzelf ervan geniet.

Koolstoffilters

Een koolstoffilter is het meest waardevolle stuk gereedschap in de strijd tegen stankoverlast. Een goed functionerend koolstoffilter is zó belangrijk, dat veel kwekers er altijd eentje éxtra op voorraad hebben houden. Ze werken zo goed omdat ze geurdeeltjes uit de lucht opnemen en in het filter vasthouden.

Koolstoffilters zijn dus een essentieel onderdeel van een kweekruimte. Maar let op want na verloop van tijd raakt de koolstof in het filter verzadigd, en kan het geen geur meer opnemen. Probeer een koolstoffilter daarom niet tot het einde van zijn leven te gebruiken, want dan kun je ongewild toch stankoverlast veroorzaken. Vervang het daarom tijdig, en kweek niet langer dan één jaar met hetzelfde filter. Koolstoffilters gaan langer mee in een lagere luchtvochtigheid.

  • Zorg voor goed sluitende verbindingen tussen het filter en de afzuiger.
  • Vervang een koolstoffilter op tijd. De levensduur van filters verschilt dus check bij de fabrikant wat de levensduur van jouw koolstoffilter is.
koolstoffilter

Een goed functionerend koolstoffilter is het belangrijkste wapen tegen stankoverlast.

Waar uitblazen?

Ook al heb je een goed functionerend koolstoffilter, dan nog is het belangrijk om na te denken over de plaats waar je de gebruikte lucht uitblaast. Veel kwekers geven de voorkeur aan een uitblaas via een schoorsteen op het dak. Een rooster in de muur kan ook dienst doen als uitgang, en bij kleinere kweekkasten en -tentjes wordt de lucht meestal simpelweg buiten de kweektent geblazen, in een kamer waar een raam op een kier staat.

De laatstgenoemde uitblaas-locatie is wellicht het gemakkelijkste, maar kan er wel voor zorgen dat de ruimte waarin de kweektent staat te heet wordt. Dit kan er bij zolders bijvoorbeeld voor zorgen dat er in de winter geen sneeuw op het dak blijft liggen. En als enige in de straat een sneeuwvrij dak hebben valt natuurlijk op.

Als het enigszins mogelijk is, probeer de warme lucht uit je kweekruimte dan direct naar buiten af te voeren. Liefst op een plek waar geen mensen komen, zoals doorgaans op het dak het geval is. In de praktijk heeft niet iedereen echter die mogelijkheid. In een flatje ben je vaak genoodzaakt om de lucht terug binnen af te voeren. Het is niet ideaal, maar als je tijdig zorgt voor een nieuw koolstoffilter en de ruimte rond je kweektent goed ventileert, zeker een goede oplossing voor de afvoer van warme gebruikte lucht.

Wanneer je een koolstoffilter koopt, kies er dan een met een capaciteit die goed aansluit op het formaat van de kweekruimte, en bij de capaciteit van de afzuiger. Wanneer je meer lucht door een filter blaast dan hij aankan, zal het filter natuurlijk niet afdoende kunnen werken. Koop in dat geval een filter met meer capaciteit. Fabrikanten en verkopers van koolstoffilters kunnen je helpen een goede keuze te maken.

Genetica?

Sommige kwekers hebben het idee dat geurbestrijding bij minder sterk ruikende wietsoorten minder belangrijk is. De meeste van deze kwekers komen dan echter bedrogen uit. Ook een wietsoort die van nature minder sterk ruikt, kan je in volle bloei verrassen en stankoverlast veroorzaken. Vertrouw dus maar niet op genetica wanneer het op geurbestrijding aankomt, maar zorg voor een goed uitgewerkt plan om met geurtjes om te gaan.

Ona Gel

Ona Gel is een maskerende gel die vaak gebruikt wordt in Amerikaanse wietwinkels om geurtjes te minimaliseren. Het is ook in Nederlandse webwinkels te koop en bevat natuurlijke plantenextracten welke geurdeeltjes uit de lucht halen. Het kan tegen stankoverlast gebruikt worden, in combinatie met andere methodes maar vertrouw er niet volledig op. De meeste kwekers gebruiken het wel om geurtjes in andere delen van het huis te bestrijden voor het geval dat er toch wat geur uit de kweekkamer lekt.

 

ona

The Neutralizer

The Neutralizer is een nieuwere vorm van geurbestrijding om stankoverlast te voorkomen. Het werkt met etherische oliën, een soort lont en een moleculaire verdamper. De werking kunnen we het het best uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Een ruimte vol rozen zal ruiken naar rozen, maar een ruimte met rozen en jasmijn ruikt dus niet naar een combinatie van rozen en jasmijn, maar voornamelijk naar jasmijn. Niet omdat jasmijn een sterkere geur heeft en de geur van de rozen overheerst, want dat zou maskeren zijn. Het komt omdat jasmijn het vermogen heeft om de geur van rozen op moleculair niveau te neutraliseren.

Wat jasmijn doet met de geur van rozen, dat doet The Neutralizer met wietgeur. De olie van The Neutralizer bevat moleculen die de molecuul in de wietgeur volledig neutraliseren, en zo helpt het om stankoverlast te voorkomen.

Knippen

Tot slot nog wat tips voor wanneer je wietplanten het meeste geur afgeven, bij het knippen dus. Doordat je de rijpe toppen knipt en aanraakt komt er op dat moment veel wietgeur vrij. Veel meer nog dan wanneer wietplanten rustig staan te bloeien. Sommige kwekers geven er daarom de voorkeur aan om het knippen in de gesloten kweekruimte te doen, met de afzuiging via het filter in werking. Andere kwekers doen hun knipwerk liever ’s nachts, wanneer de meeste andere mensen op één oor liggen.

[Openingsfoto: Jan Mika, Shutterstock.com]
(advertentie)