(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

‘Heus, er gaan grote veranderingen plaatsvinden op de Hollandse cannabismarkt. Ik ben daar nu wel van overtuigd. Of dat goed of slecht nieuws is, mag je zelf bepalen.’ Maar het kan kansen bieden aan ras-ondernemers, aldus cannabis onderzoeker Nicole Maalsté die het wetsvoorstel voor gereguleerde wietteelt analyseert.

Voorverpakte wiet in de coffeeshop

Een zeer reëel toekomstscenario: coffeeshops verkopen alleen nog voorverpakte wiet en hasj. Op de verpakkingen staat welke werkzame stoffen er in het product zitten en er zijn waarschuwingsteksten te lezen zoals gebruikelijk bij sigarettenpakjes. Een pakje bevat maximaal 5 gram. Voor kopers die eerst willen ruiken, proeven en voelen, zijn er proefmonsters aanwezig. De voorverpakte wiet en hasj wordt ingekocht bij telers met een gedoogvergunning.

Wiettelers met vergunning en legale growshops

Henneptelers kunnen die vergunning aanvragen bij het ministerie van VWS. Net als bij de gedoogvergunningen voor coffeeshops zijn er strenge voorwaarden verbonden aan zo’n teeltgedoogvergunning. Zo moet je als hennepteler een behoorlijke boekhouding voeren en verantwoording afleggen aan de fiscus. Ook mag je geen overlast veroorzaken en mag er geen sprake zijn van een brandgevaarlijke situatie. Vanzelfsprekend neemt de teler de benodigde elektriciteit op een verantwoorde en veilige manier en betaald af. Gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is verboden. Daarnaast is het de bedoeling dat een teler contact onderhoudt met de politie, het openbaar ministerie, de belastingdienst en de gemeente.

Growshops, verhuurders van bedrijfspanden en personen die elektrische installaties aanleggen zijn niet langer strafbaar wanneer zij goederen en diensten aan henneptelers leveren. Zolang ze maar controleren of hun klanten een gedoogvergunning hebben.

Voorbeeld van een legale, commerciële wietkwekerij in de VS, binnenkort ook in Nederland? [foto: Canna Obscura/Shutterstock]

Wet Gesloten Coffeeshopketen

Het klinkt als sciencefiction. Maar als het aan Vera Bergkamp (D’66) ligt, dan zou dit wel eens snel werkelijkheid kunnen zijn. Dit is de Nederlandse cannabismarkt die zij met haar ‘Wet Gesloten Coffeeshopketen’ tot stand wil brengen.

Voor wie de discussie de afgelopen jaren gemist heeft, hier een korte opfrisser: Coffeeshops met een gedoogvergunning mogen op dit moment onder bepaalde voorwaarden hasj en wiet verkopen. Het inkopen van hasj en wiet en het aanleggen van een voorraad zijn echter strafbaar. Deze schizofrene situatie leidt al jarenlang tot onduidelijkheden en problemen. Bergkamp heeft daarom een voorstel ingediend voor een nieuwe wet die het huidige gedoogbeleid voor coffeeshops uitbreidt naar hennepteelt. De wet gaat alleen over bedrijfsmatige teelt om coffeeshops te bevoorraden. Teelt voor medicinale doeleinden of eigen consumptie valt hierbuiten.

Er worden géén BTW en accijnzen op cannabisproducten geheven. Dat is niet toegestaan vanwege Europese wetgeving. Wel kan er eventueel een gebruiksbelasting op cannabis komen

Bergkamp heeft haast. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van de wet. Maar voordat de wet in stemming kan worden gebracht, mogen Kamerleden nog vragen stellen over de exacte bedoeling. Er zijn honderden vragen gesteld. Met name van christelijke partijen en  de VVD die het proces zoveel mogelijk proberen te vertragen. Zo vroeg het CDA zich af of telers in aanmerking kunnen komen voor innovatiesubsidies. Boeiende vraag. Hennepteelt als vernieuwend landbouwproduct!? Het CDA heeft een grote achterban bij akker-en tuinbouwers en ruikt kansen. De SP wilde weten of de teksten ook in braille op de cannabisverpakkingen komen… Zouden er zo veel blinde cannabisconsumenten zijn?

De toekomstige cannabismarkt

Er worden géén BTW en accijnzen op cannabisproducten geheven. Dat is niet toegestaan vanwege Europese wetgeving. Wel kan er eventueel een gebruiksbelasting op cannabis komen. Maar dat gebeurt niet als de wiet en hasj in coffeeshops dan duurder zou worden dan op de illegale markt. Op de toekomstige cannabismarkt is alleen nog plek voor zogenoemde bonafide telers, die de markt langzaam maar zeker overnemen van criminele netwerken. Als het je echt interesseert kun je alle antwoorden op de gestelde vragen teruglezen in de 57 pagina’s die Bergkamp in sneltreinvaart heeft geproduceerd.

Woensdag 14 december wordt bepaald of er een tweede rondje vragen komt. Mocht dat niet het geval zijn dan kan de wet worden aangemeld voor een plenaire behandeling in de Tweede Kamer. Het is nog onduidelijk of dat voor de verkiezingen gaat lukken.

Niet achterover leunen

Wie gaat er straks een graantje meepikken op de gereguleerde wietmarkt, alleen mensen met een blanco strafblad en een zak legaal geld…? [foto: Eskymaks/Shutterstock]

Dat wil niet zeggen dat je achterover kunt gaan leunen. Ook als het niet lukt om deze wet vóór de verkiezingen door de Tweede Kamer heen te loodsen, zullen er op de achtergrond stappen worden gezet. Als boodschapper van slecht nieuws trek je nooit volle zalen. En met een beetje pech word je zelfs gelyncht. Maar ik raad ondernemers die in de toekomst nog een rol willen spelen op de cannabismarkt sterk aan om de ontwikkelingen goed te volgen en zich alvast voor te bereiden op de nieuwe situatie.

26.000 kilo hasj en 139.000 kilo wiet via coffeeshops

Uit een onderzoek dat ik twee jaar geleden deed, blijkt dat er jaarlijks zo’n 26.000 kilo hasj en 139.000 kilo wiet via coffeeshops over de toonbank gaat. Als je de teelt voor de illegale markt daarbij optelt dan moet er tussen de 34.000 en 38.000 kilo hasj en tussen 180.000 en 201.000 kilo wiet worden geproduceerd voor de Nederlandse cannabismarkt.  De burgemeester bepaalt volgens de plannen van Bergkamp hoeveel de coffeeshops in zijn gemeente per jaar mogen inkopen. Dat betekent dat je als coffeeshopondernemer openheid van zaken moeten geven over je omzet. Nieuwe kansen voor ondernemers die al jarenlang te veel omzet opgeven. Geef je te weinig op dan loop je het risico in de toekomst onvoldoende handel te mogen inkopen voor je shop.

Voor een vergunning zul je van zeer goede huize moeten komen en een hele grote zak met (legaal verdiend) geld mee moeten nemen. Dat is voor de meeste bestaande telers niet weggelegd

Het bereiken van een divers aanbod wordt overgelaten aan de markt. Bergkamp meent dat coffeeshopondernemers zelf het beste weten naar welke variëteiten vraag bestaat. Als jij bepaalde soorten in je shop wil blijven verkopen, dan is het zaak dat de henneptelers die deze soorten produceren een gedoogvergunning krijgen.

Gedoogvergunning voor hennepteelt

In principe kan iedereen straks een gedoogvergunning voor hennepteelt aanvragen. Volgens Bergkamp kunnen dat grote bedrijven met personeel zijn, maar ook zzp-ers. Naast bestaande wietboeren zullen ook nieuwe producenten een vergunning willen bemachtigen. Als voorbeeld noemt Bergkamp collectieven van coffeeshopondernemers of consumenten die in clubverband een kwekerij opzetten. De vergunning zal 5 jaar geldig zijn. Als je in aanmerking wilt komen, zul je echter van zeer goede huize moeten komen en een hele grote zak met (legaal verdiend) geld mee moeten nemen. Dat is voor de meeste bestaande telers niet weggelegd.

Serieuze concurrentie op cannabismarkt

Er zal dus serieuze concurrentie op de cannabismarkt komen. Lichtpuntje voor bestaande telers is dat hennepteelt illegaal blijft, maar onder bepaalde voorwaarden gedoogd. Dat maakt de kans dat grote buitenlandse spelers hierop willen intekenen misschien in het begin iets kleiner. De kans is echter groot dat die spelers de markt na een aantal jaren alsnog overnemen.

Na de nodige scepsis over het D’66 voorstel van Bergkamp lijkt het sciencefiction scenario van het begin van dit artikel nu een stuk dichterbij gekomen. De overheid is tot veel bereid om van de gewraakte hennepteelt in woningen af te komen. Als het moet, gaan daarvoor zelfs de growshops weer open.

[openingsbeeld: mashakotcur/Shutterstock]
(advertentie)