(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

RollingStoned top 50 # 34 Niet alleen binnen kun je opbrengstverhogende kweektechnieken toepassen, maar ook buiten. Sterker nog, de buitenteelt leent zich er juist heel goed voor omdat wietplanten buiten heel lang groeien voordat de bloei in augustus zijn intrede doet. Aan het begin van het buitenwietseizoen van 2016 gaven we daarom deze tip over het scroggen onder de kweeklamp van moeder natuur. Neem hem nog maar eens ter harte, want nr. 34 in de RollingStoned top 50.

 

Scroggen is een geweldige kweektechniek die in de binnenteelt ontstaan is om meer efficiënter te kweken en meer wiet te kunnen oogsten per plant. Ook buitenwietplanten lenen zich goed voor de opbrengstverhogende kweektechniek. Scrog buiten en oogst méér van je vijf gedoogde wietplanten!

Het is eigenlijk vreemd dat scroggen nog geen standaard is onder buitenwietkwekers want juist wanneer je maar vijf planten mag kweken biedt de kweektechniek een manier om meer wiet te oogsten met een beperkt aantal planten. De lange groeifase die wietplanten buiten doormaken geeft je ontzettend veel tijd om een groot scrogrek vol te laten groeien voordat de bloeifase begint. Daarnaast zorgt het scroggen ervoor dat wietplanten laag blijven waardoor ze ook minder in het oog springen.

Voordelen van buiten scroggen

  • Meer toppen = meer wiet
  • Lage planten = onopvallend
  • Lage planten = gemakkelijker te verduisteren
  • Lange groeifase = veel tijd om te scroggen
tuingaas-0

tuingaas leent zich perfect voor scroggen

Scroggen

Scrog staat voor SCreen Of Green, want dat is wat je creëert, een groot rek vol groene toppen. Het draait bij het scroggen allemaal om de lichtval op de planten zo optimaal mogelijk te maken, zodat lager gelegen toppen zich net zo goed kunnen ontwikkelen als toppen bovenin de plant. Dit bereik je zoals gezegd dus door het plaatsen van een net of rek waar je de takken aan vastbindt zodat ze niet verticaal, maar horizontaal groeien. Het rek moet ongeveer een halve meter boven de plant zitten. Neem een rek met gaten van ongeveer 5 x 5 cm. Bij tuincentra verkopen ze van dat groene gaas dat vaak voor tuinhekjes gebruik wordt wat je prima kunt gebruiken als scrogrek. Aan een paar stokken in de grond kun je zo’n gaas gemakkelijk bevestigen.

Zodra de planten een hoogte van ongeveer 25 cm hebben bereikt, knip je de bovenste topjes eruit, wat ervoor zorgt dat de plant meer zijtakken gaat maken.  Op het moment dat de planten het scrogrek hebben bereikt begin je met het vastbinden. Bind de takken losjes vast zodat je ze niet beschadigt, elke beschadiging kost de plant namelijk energie om te herstellen en dat remt de groei af. Steeds wanneer een tak een centimeter of tien de hoogte in gegroeid is, bind je die aan het rek vast waardoor de takken horizontaal groeien in plaats van verticaal.

scrogged

Een gescrogte Kali Mist plant van buitenwiet-correspondent Steve

Wanneer je begint met het opbinden van de eerste takken, ga je ook aan de onderkant van de plant wat snoeien. Haal alle kleine zijtakjes aan de onderkant van de plant weg zodat ze hier geen energie meer aan verspilt. De plant kan nu al haar energie steken in de betere toppen, en omdat elke top nu in het volle licht staat, zul je bijna dubbel zoveel grote buds van de plant afhalen!

Scrog ze!

(advertentie)