(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vanuit België bericht Eef de Bruyne over de cannabisperikelen aldaar. Dit keer over de inspiratie van reggae icoon Bob Marley en zijn muzikale kids, de visie op blowen van schrijver Karel Michiels in ’t land van Kuifje en cannabis evenementen in Luik en Antwerpen.

Hello RollingStoners,

Gek toch dat een plantje dat voor sommigen zo heilzaam is zo wordt gevreesd door anderen?
En dat doet het al voor zo lang ik me kan herinneren. Ik ben trouwens geboren in het jaar 1978, het jaar dat Bob Marley and the Wailers het album Kaya  uitbrachten. Kaya is Jamaicaans voor ganja, marijuana, cannabis, wiet. Het album is een hommage aan de liefde en aan zijn geliefde kruid ganja.

 

Pensées Noires

In de Centrale te Gent kon je vorige zaterdag naar ‘Pensées Noires’: een eerbetoon aan bekende en minder bekende zwarte denkers die essentiële bijdragen hebben geleverd tot de emancipatiestrijd in Amerika, Europa en Afrika. De avond stond in het teken van de charismatische figuur Robert Nesta Marley, the king of reggae: Bob Marley.

Karel Michiels (l) op zijn geliefde Jamaica

Karel Michiels (l) op zijn geliefde Jamaica

Eén van de gastsprekers op Pensées Noires was Karel Michiels (1960), voor sommigen beter bekend als Jah Shakespear (zijn dj-naam). Al meer dan 30 jaar schrijft hij met passie en kennis van zaken over reggae en cannabis als freelance journalist, columnist (Highlife) en auteur.

Hij schreef onder meer het grote weedgenietboek en de roman De Rasta Revelatie: een spannend spiritueel avontuur waarin de hoofdpersonages op zoek gaan naar de waarheid omtrent Haile Selassie en de cultuur van de Rastafarigemeenschap. Binnenkort komt zijn nieuwste boek uit: Het land van weed en honing.

Tips voor blowend België

Ik vroeg Karel of hij enkele tips heeft voor blowend België om cannabis uit de illegaliteit te krijgen. Hij antwoordde dat we net als hem er over zouden kunnen schrijven. Zo bereik je veel mensen en help je mensen tot andere inzichten te komen.”En”, zei hij,”we zouden met zijn allen meer naturel moeten doen over het rollen van een spliff en onszelf niet zo wegsteken als gebruiker.”

Een van de (vele) kinderen van Bob Marley speelt deze zomer in België: Damian

Een van de (vele) kinderen van Bob Marley speelt deze zomer in België: Damian

Veel van Karels vrienden stopten met blowen rond de periode dat ze zelf vader of moeder werden, maar stapten over op het legale bier en wijn. Alsof dat zoveel beter is….

Karel is tevens oprichter van Reggae.be waar je alles te weten komt over reggaemuziek in België. Je leest er bijvoorbeeld dat Damian Marley, zoon van, deze zomer ons landje aandoet op Reggae Geel, feestje!

Robert Nesta (Bob) Marley

Bob Marley was de eerste derde-wereld artiest die internationaal zo succesvol was in het Westen en over de hele wereld. Hij had ontzettend veel invloed op de massa, ook op politiek vlak. Door hem werd reggae bekend en gewaardeerd buiten Jamaica.

Hij kreeg een medaille voor de vrede van de VN nadat hij op een legendarisch concert in Jamaica twee politieke leiders die elkaars aartsvijand waren elkaar de hand liet schudden met de woorden: ‘One love’.

bobIn een interview met Marc Didden voor Humo in 1980 zei Bob dat mensen in het Westen te weinig echt luisteren naar zijn teksten. We luisteren naar het ritme en de beats maar niet naar de woorden, maar hij wou juist dat zijn boodschap van peace and love doordrong en dat we begrepen dat hij armoede en ongelijkheid aanklaagde.

Uit het interview: “Als ik zing ‘Them Belly Full, But We Hungry’ dan is dat geen rijmelarij, maar droeve, droeve werkelijkheid. Waar ik het meest kwaad op ben zijn de Britse en Amerikaanse dagbladen. Die schilderden de zwarten maar af als een hoop wilden die niets liever doen dan mekaar uitmoorden, wilden, weetjewel, stammentwisten, en zo, terwijl ze nooit met één woord reppen over de positieve aspecten van de zwarte cultuur. Ik bedoel maar, onze handen staan niet allemaal scheef, wij kunnen iets: wij maken muziek, wij schrijven boeken, wij beeldhouwen, maar daar wordt in de Westerse wereld nooit over gerept. Maar voor de relletjes is er altijd wel plaats op pagina 1, drugaffaires en dergelijke.”

Bob zei ook zeker te weten dat hij zal blijven voortbestaan zelfs als hij dood is, niet lichamelijk maar wel geestelijk. Zijn boodschap van vrede en liefde gaat nog steeds de wereld rond. De strijd tegen armoede en ongelijkheid leeft voort door zijn muziek.

Homohaat en coke

Bob Marley staat symbool voor de rastafari gemeenschap. Sommigen denken dat Rastafari gelinkt is aan homofobie en cocaïnegebruik, maar dat beeld klopt niet. Echte Rasta’s roken ganja, zijn heel verdraagzaam en leven gezond.

Homofobische teksten werden voornamelijk opgemerkt in raggasongs en bij bepaalde artiesten zoals Buju Banton. Er is heel veel kritiek gekomen vanuit de muziekjournalistiek en mede daardoor worden homohatende artiesten tegenwoordig geweerd op de meeste festivals. Homohaat heeft evenveel te maken met Rastafari als pedofiele priesters met het christendom en fundamentalistische moslims met de islam.ziZiggy Marley, die trouwens even talentvol is als zijn vader, spreekt liever niet teveel over Rastafari. ”Mensen met een andere geloofsovertuiging haken veel te snel af als je over Jah Rastafari spreekt”, zegt hij.

“Reggae is about love, about uniting people!”

Bob Marley stierf op 36-jarige leeftijd aan de gevolgen van huidkanker. Hij liet naast een heel boeiende muzikale erfenis, ook heel wat muzikale kinderen na. Hoeveel is moeilijk te zeggen, want ze werden niet allemaal erkend.

En verder …

In België valt er altijd wel wat te beleven als cannabisliefhebber. In Antwerpen kan je bijvoorbeeld komende zaterdag (14/06) meer te weten komen over de cannabisplant en het oprichten van een Cannabis Social Club, georganiseerd door Trekt Uw Plant.

Zondag (15/06) trekken we met zijn allen naar Amsterdam voor de Cannabis Bevrijdingsdag en op 28 juni nemen we de trein naar Luik. De JongSocialisten organiseren dan een legalise meeting met sprekers, optredens, een parade en zo meer!

(advertentie)