(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Al jarenlang kweken ouders van zieke kinderen in het Zuid-Amerikaanse Peru zelf illegaal wiet, om daarvan de broodnodige olie te kunnen maken. Maar pas na een politie-inval bij hen toont president Pedro Pablo Kuczynski zich nu voorstander van legalisering van mediwiet in zijn land.

Amerika loopt voorop in cannabis revolutie

Heel erg vreemd is het eigenlijk niet dat nu ook Peru zich binnenkort waarschijnlijk voegt bij het rijtje landen dat medicinale cannabis heeft gelegaliseerd. Immers, buurland Uruguay was eind 2013 het eerste land op aarde dat aankondigde cannabis volledig te legaliseren en daarna volgden in sneltreinvaart landen als Colombia, Paraguay, Chili, Brazilië, Argentinië, Jamaica, Bahamas, Mexico, VS, Canada en Bolivia op het continent. Het nogal conservatieve Peru bleef lange tijd achter, maar zelfs daar gloort nu verandering.

Dat komt dan vooral door een groep ouders die simpelweg de wet heeft genegeerd en planten teelde ten behoeve van de productie van wietolie voor hun kinderen, die aan epilepsie en andere chronische ziekten lijden.

Ouders kweken wiet ondanks verbod

De 95ste president van Peru, Pedro Pablo Kuczynski, zou wel eens 1 van de betere kunnen blijken te zijn… [foto: WikiMedia]

Dat lijkt inderdaad veel op hoe het in andere landen is gegaan, denk aan Chili maar ook de VS waar het legaliseringsballetje eigenlijk ook vooral hard ging rollen door de schrijnende verhalen van kinderen die een levensreddend medicijn werd onthouden (cannabis inderdaad) en ouders die daarom in wanhoop maar de wet gingen overtreden…

Gelukkig trekt de president van Peru, Pedro Pablo Kuczynski (78), zich het lot van deze families nu aan en herkent hij de noodzaak van legale mediwiet. Hij gaat daarom een plan indienen om medicinale cannabis te legaliseren in het door de conservatieve oppositie gedomineerde parlement.

Alleen medicinaal gebruik wordt legaal

In het presidentiële voorstel blijven het gebruik van cannabis voor andere dan medische redenen en het verhandelen ervan een misdaad. Maar toch is het op zijn minst voor de groep mensen die straks via het medische circuit hun cannabis medicijn kunnen krijgen een vooruitgang van jewelste.

Dat beaamt ook Aida Farfan namens de groep van zo’n tachtig ouders die al langer zien dat wiet hun zieke kinderen kan helpen. Het collectief dringt volgens haar al jaren tevergeefs bij de regering aan op legalisering van cannabis. En zolang dat niet gebeurt hebben de ouders geen andere keus dan de ‘zaak in eigen hand’ te nemen…

Volgt Congres de president van Peru?

Dat de president nu openlijk pleit voor legale mediwiet, wil helaas nog niet zeggen dat het een done deal is. Hij moet daarvoor namelijk het Congres zien te overtuigen en dat is in handen van de oppositie met 72 van de 130 zetels.

Maar de ouders, kinderen en heel de cannabiswereld hopen natuurlijk dat ook Peru zich aansluit bij het steeds groeiende lijstje met landen waar cannabis niet langer zucht onder het juk van een totaal krankzinnig verbod, zeker als het gaat om de rol als levensreddend medicijn voor anders soms ten dode opgeschreven kinderen..

[openingsbeeld: Oxlock/Shutterstock]

 

(advertentie)