(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Pak ‘m beet nog een maandje en dan zijn de meeste buitenwietplanten klaar voor de oogst. En als het weer zo lekker mee blijft werken als nu dan eindigt het buitenwietseizoen van 2016 toch nog met een heerlijke wietvoorraad. We blikken vast vooruit met de nodige oogst- en droogtips.

Wanneer de laatste loodjes van je noeste kweekarbeid er straks opzitten en je planten goed en wel rijp zijn voor de slacht, staat je nog een paar klusjes te wachten. De buitenwiet moet geknipt worden en gedroogd. En voor het beste smaakresultaat dien je het daarna nog een paar weken te laten rijpen.

Tip 1: Check eerst of je buitenwiet rijp is

Niets is zo zonde als er achteraf achter komen dat je je gekoesterde wietplanten te vroeg hebt geoogst. Een wietplant die haar cyclus volledig heeft kunnen afmaken smaakt namelijk zoveel beter dan een te vroeg geoogste. Bovendien kunnen wiettoppen in de laatste weken nog behoorlijk aanzwellen, dus controleer voor je de schaar ter hand neemt of de wiet echt wel rijp is en laat haar nog even staan als dat niet het geval is. Mits het weer het toelaat natuurlijk. Om dit te checken kijk je met een (zak)microscoop naar de piepkleine harsdruppeltjes op de toppen, ook wel trichomen genoemd. Je wiet is rijp wanneer de meeste van deze trichomen wit van kleur zijn geworden en niet meer transparant zijn, en een deel van de trichomen bruinig van kleur zijn geworden. Met de nieuwste smartphones kun je tegenwoordig trouwens zo ver inzoomen dat je wellicht helemaal geen microscoop nodig hebt om de trichomen goed te kunnen bekijken.

wittetrichomes

Controleer voor je gaat oogsten of de wiet er rijp voor is.

Tip 2. Oogst in delen

Vooral bij buitenwiet is het vaak zo dat niet alle toppen tegelijkertijd rijp zijn. Dit geeft je de mogelijkheid om je knip- en oogstwerk wat te verdelen en tegelijk de toppen die nog niet oogstrijp zijn wat dikker en lekkerder te laten worden. Meestal zijn de bovenste toppen eerder aan oogsten toe dan de wat lager groeiende buds. Het knippen van een grote buitenplant is vaak veel werk en door het in delen te doen, voorkom je een lamme knip-hand en hou je de lol erin.

Door de rijpe toppen te oogsten en de rest te laten zitten, verdeel je het werk en verbeter je je oogst.

Door de rijpe toppen te oogsten en de rest te laten zitten, verdeel je het werk en verbeter je je oogst.

Tip 3. Twee keer knippen

Voor het lekkerste eindresultaat knip je de wiet ook in twee delen. Tijdens de oogst zelf bespaar je je hiermee het nodige werk, en na het drogen kun je dan op je gemak alles schoonknippen. Maar het in twee delen knippen heeft ook nog voordelen voor de kwaliteit van je oogst. Door de nodige blaadjes nog aan de wiet te laten zitten, verloopt het droogproces wat langzamer wat de smaak van je wiet ten goede komt. Om op deze manier te knippen verwijder je bij de oogst alleen de grote bladeren waaraan je een duidelijke steel ziet, de zogenaamde schutbladeren. De rest van de bladeren laat je tijdens het drogen aan de plant zitten en knip je na het drogen er pas af. Het blad beschermt de top tijdens het drogen tegen licht en te snel drogen en dit zorgt uiteindelijk weer voor een betere smaak.

Door langzamer te drogen met een deel van het blad er nog aan krijgt wiet een betere smaak.

Door langzamer te drogen met een deel van het blad er nog aan krijgt wiet een betere smaak.

Tip 4. Droog in het donker

Het drogen zelf heeft zoals je al merkt een behoorlijke invloed op de uiteindelijke kwaliteit. Hoe langzamer het tot op zekere hoogte gebeurt hoe beter de wiet. Droog daarom in het donker bij kamertemperatuur en ga het proces niet versnellen door de verwarming op de hoogste stand te zetten. Hang de planten bij voorkeur ondersteboven aan een lijntje in het donker. Gebruik ook geen ventilators, maar zorg er wel voor dat de lucht in je droogruimte genoeg ververst wordt om schimmel te voorkomen. De ideale droogtemperatuur en luchtvochtigheid vraag je? Tussen de 18 en 23 graden bij een luchtvochtigheid die rond de 50% ligt.

Tip 5. Knaktest

Het drogen zou ongeveer een dag of 10 in beslag moeten nemen, al droogt een dikkere top natuurlijk langzamer dan een kleintje. Om zeker te weten of je wiet mooi droog is kun je de knaktest uitvoeren. Het is vrij gemakkelijk. Buig een paar stammen van je wiet om en kijk wat er gebeurt. Knakt de stam bij het buigen met een duidelijk hoorbaar geluid, dan is de wiet meestal droog genoeg. Buigt de stam zonder te knakken door dan zit er doorgaans nog teveel vocht in de toppen. Zou je de wiet nu verder verwerken en in potten bewaren dan kan dit vocht voor schimmelproblemen zorgen en dat is zonde van je oogst en harde werk.

Doe de knaktest om te checken of je wiet droog genoeg is.

Doe de knaktest om te checken of je wiet droog genoeg is.

Tip 6. Nabewerking

Wanneer de wiet droog genoeg blijkt, dan is het tijd om het helemaal mooi te knippen. Wacht hier niet te lang mee, want wanneer je de wiet te lang in je droogruimte laat hangen zal het in kwaliteit afnemen en onder invloed van zuurstof in de lucht degraderen. Een paar dagen is uiteraard geen probleem, maar wees niet zo lui dat je het weken laat hangen, dat zou zonde zijn.

Het schoonknippen kan je wiet een geweldig mooie uitstraling geven. Hoe secuurder je het doet, hoe beter de zogenaamde bag-appeal en uiteindelijk ook hoe hoger de waarde van je wiet. Niemand zit immers te wachten op een top die vol met blad zit. Gebruik het puntje van een goed scherpe en bij voorkeur puntige schaar en knip voorzichtig en topje voor topje alle blad eraf. Gelukkig is er geen haast bij deze klus dus rol er eentje en zet een lekker muziekje op en neem je tijd.

shutterstock_11108320

Knip de wiet zo zorgvuldig mogelijk. Hoe beter geknipt, hoe beter de bag-appeal en hoe hoger de waarde. Foto: aastock, Shutterstock.com

Tip 7. Curen

Wanneer alle wiet gedroogd en geknipt is, ruik er dan nog maar eens aan. Ruikt het een klein beetje naar gras of hooi, maak je geen zorgen want dat is vrij normaal. Die lekkere wietgeur die je tijdens het bloeien rook, komt weer helemaal terug wanneer je de wiet een paar weken laat curen. Nog heel even geduld dus met het roken ervan. Wiet curen is eigenlijk te vergelijken met het rijpen van een goede kaas of een lekkere wijn. Tijdens het curen breng je de wiet op een optimaal vochtgehalte en begint de THC langzaam een klein beetje te decarboxyeren. De wiet gaat er beter van ruiken, smaken en brandt bovendien beter.

Een paar weekjes curen komt de geur en smaak van je buitenwiet enorm ten goede. Foto: Doug Shutter, Shutterstock.com

Een paar weekjes curen komt de geur en smaak van je buitenwiet enorm ten goede. Foto: Doug Shutter, Shutterstock.com

Om te curen stop je de droge buds simpelweg in een luchtdichte glazen pot. Niet proppen maar geef de wiet de ruimte, koop liever nog een extra pot bij de action, ze kosten geen drol. Sluit de potten af en zet ze in een donkere ruimte waar het bij voorkeur iets onder kamertemperatuur is. De eerste week moet je de potten dagelijks even een kwartiertje laten luchten door de deksels te openen. Een eventueel teveel aan vocht kan dan ontsnappen. Mocht je wiet bij het drogen trouwens per ongeluk zo droog geworden zijn dat het broos is en bij lichte aanraking al verkruimelt, dan kun je dit tijdens het curen nog enigszins herstellen door een verse sinaasappelschil bij je wiet in de curepotten te stoppen. Laat de schil een of twee dagen erin, maar niet langer. Je zult zien dat de wiet weer wat vocht opneemt en steviger aanvoelt.

Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock.com
(advertentie)