(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Advocaat Mr. Maurice Veldman gaat in zijn column dieper in op de gedwongen sluiting van een aantal Amsterdamse coffeeshops gedurende schooltijd. Of hoe burgemeester Van der Laan bezwijkt voor ordinaire chantage van justitieminister Opstelten…

 

Burgemeester Van der Laan bezwijkt onder Opstelten

In coffeeshops komen geen jongeren die nog geen 18 jaar oud zijn. Als de politie constateert dat een coffeeshop wel minderjarigen toelaat speelt deze ondernemer met zijn toekomst. De sancties zijn bikkelhard, sluiting ligt in het verschiet.

Desondanks heeft de burgemeester van Amsterdam besloten dat in de hoofdstad 44 coffeeshops dicht moeten omdat zij binnen een loopafstand van 250 meter van middelbare scholen zijn gevestigd. Dit besluit druist in tegen de consequente afwijzing van deze zinloze maatregel door alle burgemeesters en gemeentebesturen die Amsterdam de afgelopen 15 jaar rijk is geweest. Ook burgemeester Van der Laan sprak zich twee jaar geleden nog in ferme bewoordingen uit tegen het afstandscriterium.

Hetze vanuit Den Haag

Het gezond verstand heeft het moeten afleggen tegen de hetze die politiek Den Haag voert tegen coffeeshops. Dit keer worden coffeeshops niet versleten voor criminele organisaties, maar worden 44 gezonde bedrijven gesloten vanwege een maatregel voor een niet bestaand probleem. De Amsterdamse burgemeester trekt sinds kort samen met minister Opstelten schouder aan schouder op tegen coffeeshops die om onduidelijke redenen niet langer worden geduld. Het is dezelfde burgemeester die trots vertelt dat anderhalf miljoen toeristen Amsterdam jaarlijks aan doen, waarvan éénderde coffeeshops bezoekt. De Amsterdamse toeristenbranche krijgt zodoende mede door het bestaan van coffeeshops een economische impuls van formaat.

Waarom dan toch deze plotselinge ommezwaai?

De burgemeester vertelde in de gemeenteraad dat hij door minister Opstelten voor het blok is gezet: als Amsterdam toeristen wil blijven verwelkomen en deze gulle gasten voor hun cannabis coffeeshops mogen bezoeken dan moet de burgemeester 70 coffeeshops sluiten. Dus geen wietpas in Mokum, maar in ruil daarvoor moet het aantal coffeeshops worden gedecimeerd. Met dit dictaat uit Den Haag toog de burgemeester huiswaarts.

Degelijk onderzoek verzwegen

Vorig jaar merkte de burgervader in de gemeenteraad op dat een afstandscriterium bij nader inzien toch best zinvol is. Hij motiveerde dit door op te merken dat hij een keer met een kinderarts had gesproken, die van mening was dat blowen slecht is voor jongeren. Hij verzweeg intussen een degelijk onderzoek van een Amsterdams gemeentelijk  onderzoeksbureau dat concludeerde dat een afstandscriterium een oplossing is voor een niet bestaand probleem. Er komen immers geen middelbare scholieren in coffeeshops en als deze jongeren blowen dan halen ze hun cannabis elders. Toch wil de burgemeester niet van wijken weten. De gemeenteraad knikte een maand geleden braaf mee, dus zagen tientallen coffeeshops als eerste maatregel van gefaseerde invoering van het afstandscriterium zich geconfronteerd met een plotselinge beperking van openingstijden vanaf 18.00 uur i.p.v. 07.00 uur. Deze maatregel ging in op 1 januari jl. en kwam voor de ondernemers totaal onverwacht.

De burgemeester laat zich op ordinaire wijze chanteren door minister Opstelten

Er was jaren gedebatteerd over de maatregel. Amsterdam was steevast tegen. De wietpas is ook een maatregel voor een niet bestaand probleem omdat de Amsterdamse openbare orde juist is gebaat bij coffeeshops waar toeristen cannabis kunnen komen. Overigens wordt tegen de wietpas nog steeds geprocedeerd in het gerechtshof van Den Haag. Toch laat de burgemeester zich op ordinaire wijze chanteren door minister Opstelten. Deze minister is inmiddels dus ook voor Amsterdam de pleitbezorger van onbegrepen en zinloze maatregelen. Amsterdam laat de oren hangen.

De rechter oordeelde vorige week in kort geding dat de coffeeshops maar naar de bodemrechter moeten gaan. Op een vraag van de rechter waarom de burgemeester het oordeel van de meervoudige kamer bestuursrecht niet wilde afwachten bleef de burgemeester het antwoord schuldig.

Helft personeel ontslaan

Jammer dat de rechter niet wilde ingrijpen en de maatregel voor dit moment als niet onrechtmatig oordeelde. Intussen zitten tientallen ondernemers met de handen in het haar en zijn zij gedwongen om de helft van het personeel te ontslaan. In het verleden kregen coffeeshophouders daarvoor een redelijke overgangstermijn, maar vandaag is elke redelijkheid ver te zoeken als het gaat om de strijd tegen coffeeshops.

Het zou consequent zijn om het gedoogbeleid af te schaffen, maar dat durft niemand aan.

(advertentie)