(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee weken geleden schreef cannabis-expert Matt Mernagh al over het cruciale belang van het spoelen voor de smaak van kwalitatief goede wiet. Spoelen is echter niet de enige noodzakelijke nabewerking voor kwaliteitswiet. Langzaam drogen en goed curen is minstens zo belangrijk.

Of het nou om thuisteelt voor eigen gebruik gaat, of de commerciële teelt van wiet voor coffeeshops; helaas gaat het vaak mis bij de nabewerking. Wanneer de planten oogstrijp zijn zit je werk als kweker er nog niet op. Naast het ‘vergeten’ om wietplanten in de laatste weken te spoelen met schoon water, wordt ook een andere belangrijke stap dikwijls overgeslagen. Ik heb het over het op de juiste manier drogen en daarna laten rijpen van de oogst.

Ik zeg het nog maar eens; het is belangrijk dat alle stappen goed worden uitgevoerd. Van de groei- en bloeifase tot de nabewerking van het eindproduct. Goed en langzaam drogen en daarna curen alleen, kan van slechte wiet geen cupwinnaar maken, maar zal de kwaliteit wel aanzienlijk verbeteren.

Waarom overslaan?

Voor commerciële kwekers is het van belang dat hun oogst zo snel mogelijk verkocht kan worden. De teelt is (in Nederland, red.) vooralsnog immers illegaal, en hoe langer het in de huidige situatie duurt voor de wiet in de coffeeshop ligt, hoe meer risico de ‘broodkweker’ loopt en hoe langer het duurt voor een nieuwe ronde kan worden opgestart.

Je zou het niet denken, maar ook thuiskwekers die voor eigen gebruik kweken slaan deze belangrijke laatste stappen over. Ze kunnen simpelweg niet wachten om hun oogst te proeven, en dat is doodzonde. Na alle energie die ze in de teelt van hun wiet hebben gestoken om prachtige toppen te kweken, kunnen ze er gewoonweg geen geduld meer voor opbrengen.

Een andere reden waarom kwekers zich haasten is het opraken van hun voorraad. Veel medicinaal gebruikers hebben dagelijks wiet nodig, wanneer zij zonder zitten is wachten vaak geen optie. Ze zullen hun wiet er zelfs te vroeg voor oogsten als het moet.

Om haastige spoed te voorkomen, is het belangrijk dat je voldoende cannabis in huis hebt. Wanneer je een voorraadje hebt, maakt dat wachten een stuk makkelijker. Anticipeer daarom vooraf op de tijd die de oogst nodig heeft om langzaam te drogen en te curen, zodat je je voorraad er niet te snel doorheen jaagt. Goed en lang drogen en daarna lekker laten rijpen zijn namelijk van groot belang voor een goede wietkwaliteit.

Een top krimpt enorm bij het drogen, dat hoort er eenmaal bij.

Toppen krimpen, toch een dingetje…

Het doel bij het drogen is niet om wiet zo snel mogelijk droog te krijgen, maar juist om het vocht langzaam uit de wiet te krijgen. Jammer genoeg bevat vers geoogste wiet nog veel vocht, wat ervoor zorgt dat die dikke vette toppen die het water in je mond deden lopen, langzaam krimpen en een stuk minder imposant ogen wanneer ze gedroogd zijn.

Hoe lang het duurt voor je wiet droog is, hangt af van de omstandigheden in de droogruimte en het formaat en de dichtheid van de toppen zelf. Een koele donkere ruimte met een klein beetje luchtverversing is ideaal. Een hete droge ruimte of een hete ruimte met een hoge luchtvochtigheid zijn verre van ideaal. Een gemakkelijke oplossing is een kast leegmaken om de wiet daar in het donker te drogen te hangen.

Op Jamaica trekken kwekers hun planten simpelweg met wortels en al uit de grond, om ze ondersteboven onder een afdak in de open lucht te laten drogen. Deze methode heeft niet mijn persoonlijke voorkeur, maar voor de Jamaicanen werkt het.

Op Jamaica wordt wiet met wortel en al, onder een afdak gedroogd.

Knippen

Ik heb het nog niet over het knippen gehad, wat bij de meeste kwekers aan het drogen vooraf gaat. Hoewel je ook achteraf kunt knippen, is het vele malen gemakkelijker om dat op voorhand te doen. Dus geef je wietplanten een goede knipbeurt voor je ze te drogen hangt.

Hou je aandacht erbij wanneer je toppen beginnen te drogen. Kijk naar je wiet als het droogproces in gang gezet is. Het is een beetje zielig om je dikke vette cola’s in veel kleinere broze budjes te zien veranderen, helemaal met dollartekens in je ogen. Als je niet kunt wachten om de wiet te proeven, neem dan een kleine sample en gebruik een verdamper. Vaporizen werkt uitstekend met wiet die nog een beetje nat is. Start het verdampen op een lage temperatuur en verhoog die geleidelijk.

Knakken van takjes is een goede manier om te checken of de wiet droog genoeg is. Bij het buigen zouden ze moeten knakken in plaats van buigen. Topjes zijn makkelijk van de takken af te breken wanneer de wiet droog is, in veel gevallen kun je ze er zo afbreken.

Je mag nu een joint draaien, maar we zijn er nog lang niet.

Het cureproces sluit smaak en aroma’s in je wiet. Curen is een soort rijpingsproces. Tijdens het curen wordt een deel van het chlorofyl afgebroken. Bij het curen zelf zul je daardoor in het begin wellicht een geur ruiken die aan gemaaid gras doet denken. Maak je geen zorgen, deze graslucht zal binnen een week verdwijnen, maar een langere cure van een maand zorgt ervoor dat je wiet pas echt geweldig zal ruiken. Maak je niet te druk, want van een goede oogst kun je na twee weken curen al roken terwijl de rest rustig door rijpt.

Knippen gaat het makkelijkst wanneer je het voor het drogen doet.

Curen

Curen is het makkelijkst in glazen potten. Tweedehands winkels verkopen grote glazen potten vaak voor een prikkie. De Action is ook een goede tip om voor weinig een paar mooie curepotten te kopen. Weckpotten worden veel gebruikt om in te curen. Maak de potten vooraf even goed schoon, zeker als je ze bij de tweedehands winkel op de kop hebt getikt.

Vul de potten met de droge toppen, maar druk ze niet aan. Ze moeten niet platgedrukt worden, maar probeer wel om de potten zoveel mogelijk te vullen. Hoe minder lucht er in de potten zit, hoe beter dat is voor het curen. Wees voorzichtig want droge wiettoppen zijn delicaat, en kunnen vast komen te zitten of de vorm van de pot aannemen, ik spreek uit ervaring.

Open de potten tijdens de eerste dagen elke dag even een uurtje. Je zult er versteld van staan hoe vochtig je wiet nog blijkt na een dagje opgepot te zitten. Dit is vocht dat midden in de top zit en naar buiten trekt in de pot. Mocht de wiet echt nog erg vochtig zijn, dan kun je het beter nog even uit de pot nemen en een paar uurtjes buiten de pot laten voor je ze weer in de pot stopt.

Hou je wiet in de gaten tijdens het curen. Open de potten in het begin dagelijks en pas op voor schimmel! Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Hou het vochtgehalte goed in de gaten en check dat ook even dagelijks. Als je wiet te nat oppot, kunnen er schimmels ontstaan. Het ergste dat je als kweker kan overkomen is dat je wiet tijdens het curen aan schimmel verloren gaat.

(advertentie)