(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Welkom bij het tweede deel van onze introductie in hydrokweken. In het eerste deel hebben we om te beginnen gekeken naar de voor- en nadelen van hydrokweken in het algemeen. In dit deel kijken we wat er zoal te koop is voor de hydrokweker in spe. Verschillende hydrosystemen dus die geschikt zijn voor de cannabisplant.

Vorige week hebben we gezien dat wietplanten in hydrosystemen veel sneller kunnen groeien, en ook meer opbrengen dan wietplanten die op aarde geteeld zijn. Twee grote voordelen om op hydrologische kweeksystemen over te schakelen, maar waar begin je? Er zijn namelijk nogal wat verschillende systemen geschikt voor de cannabisplant, ieder met zijn eigen voor en nadelen uiteraard.

Deep Water Culture (DWC)

dwc

Deep Water Culture hydrosystemen, afgekort als DWC, zijn zeer geschikt om cannabisplanten in te kweken. De systemen zijn dankzij hun eenvoud ook erg goed voor beginnende hydrokwekers. Planten staan bij deze systemen in een klein netpotje met daarin wat hydrokorrels of steenwol. Uit het netpotje groeien de wortels direct in het voedingswater, dat door een aquariumpomp en een bruissteen continue belucht wordt zodat de wortels ook zuurstof krijgen.

Er zijn verschillende variaties op DWC systemen. Zo kun je meerdere DWC emmers op elkaar aansluiten en vanuit een reservoir van voedingswater voorzien. Zo’n systeem heet dan RDWC, de R staat voor recirculating omdat het water in het systeem continue wordt rondgepompt. RDWC systemen maken het makkelijker om meerdere planten te kweken zonder voor iedere plant apart voedingswater aan te maken. Wanneer een van de planten echter last krijgt van wortelrot, slaat dit ook vrijwel direct over op de andere planten. DWC systemen worden ook wel eens gecombineerd met druppelaars die van bovenaf voedingswater druppelen, je spreekt dan van een zogenaamd top fed DWC systeem.

Eb & Vloed

flood-and-drain-system

Hierboven zie je een voorbeeld van een modulair eb en vloed systeem waarbij vier planten in aparte containers staan. Een aantal keer per dag pompt een pomp voedingswater van onderaf in de containers (vloed). Een overloop zorgt ervoor dat de emmers niet overstromen. Afhankelijk van het gebruikte medium stel je de tijdstuur en de frequentie van de vloedperiodes in, waarna de pomp weer uitschakelt en de potten weer leeglopen. Hierbij zuigt het weglopende water automatisch zuurstof bij de wortels, wat meteen de grote kracht van dit systeem is.

flood-drain

Bij niet-modulaire eb en vloed systemen, die ook veelvuldig gebruikt worden, laat men steeds een grote bak met water onderlopen in plaats van losse potten. De planten staan dan met potten en al in de onderlopende waterbak.

Nutrient Film Technique (NFT)

nft

Bij NFT systemen staan planten op een licht hellend oppervlak, vaak gebruikt men hier buizen van pvc voor. De wortels van de planten liggen los op de bodem en worden door een continue stroom van water en voeding voorzien. Water loopt aan het einde van het systeem meestal weer terug in het voedingsreservoir van waaruit het weer opnieuw omhoog gepompt wordt.

Druppelsysteem

Het Wilma systeem

Het Wilma druppelsysteem van Atami

Druppelsystemen werken in principe als gewone plantenpotten met aarde, alleen zijn ze aangesloten op automatische druppelaars. Het medium in de plantenpotten kan van alles zijn; kleikorrels, kokos, steenwol en zelfs aarde. Alleen spreken we in dat geval natuurlijk niet meer van hydro. Er zijn verschillende variaties, soms wordt het water na gebruik afgevoerd en weggegooid en soms opgevangen en terug het systeem ingevoerd. Afhankelijk van het medium kan het water soms continue druppelen of alleen op gezette tijden.

Aeroponics

aeroponics

Bij aeroponics systemen worden de hangende wortels in het systeem met voedingswater beneveld door sproeiers. Hierdoor krijgen de wortels niet alleen water en voeding, maar ok enorm veel zuurstof, wat voor een supersnelle groei zorgt. Aeroponics systemen zijn lastig om zelf te maken maar er zijn wel goede kant en klare systemen te koop.

Handmatig bewaterd hydrosysteem

kokos-kweek

Tot slotte heb je nog het zogenaamde soilless hydrosysteem. Dit is simpelweg wanneer je niet op aarde kweekt, maar bijvoorbeeld kokos gebruikt en dat handmatig bewatert. Dit is de meest natuurlijke manier van hydrokweken, aangezien het niet veel verschilt van het kweken op aarde. Aangezien kokos veel minder vocht vasthoudt dan aarde, dien je het medium wel veel vaker te bewateren.

Openingsbeeld: Droidworker, Shutterstock.com
(advertentie)