(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als het een beetje meezit wordt Dusseldorf volgende zomer de eerste stad in Duitsland waar cannabis legaal is. De gemeenteraad is in meerderheid voor en afgelopen week getuigden experts op een bijeenkomst ook voor een ander beleid. Of het experiment er van komt hangt echter ook en vooral af van de landelijke overheid.

Legale wiet in zomer 2017

Het streven van Düsseldorf is om in de zomer van 2017 te beginnen met de legale verkoop en consumptie van cannabis, een experiment waarvoor in eerste instantie 1 miljoen euro is vrijgemaakt. En met grote steun van de plaatselijke politiek, want anderhalf jar geleden al stemden SPD, Grünen, FDP en der Linken voor een regulering van softdrugs. Alleen het CDU – de partij van bondskanselier Angela Merkel dus – is tegen een fatsoenlijke oplossing.

Vorige week vond er een bijeenkomst plaats met deskundigen en politici om de wetenschappelijke en gerechtelijke mogelijkheden te verkennen voor zo’n Modellversuch für den Konsum und Verkauf der Droge.

Deskundigen debatteren over wiet

Dat is ook wel nodig, want eerdere pogingen van Berlijn om met coffeeshops te beginnen faalden, met name omdat het Bundesinstitut für Arzneimittel (de autoriteit die toeziet op de medicijnenmarkt) dwarsligt. Vandaar de bijeenkomst op het stadhuis van allerlei experts om de gecompliceerde vragen rondom dit thema te bespreken. Ook politici van Münster en Keulen waren daarbij aanwezig, omdat in die steden ook plannen zijn om wiet te reguleren. Zij luisterden naar de ervaringen en ideeën van criminologen, psychologen en economen.

Geen controle op illegale markt

Gaat Düsseldorf lukken wat Berlijn eerder niet lukte: cannabisverkoop en gebruik legaliseren..? [foto: Christian Weber/Shutterstock]

Uiteindelijk kwam de meeting erop neer dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om een maatoplossing te bedenken die cannabis ‘bovengronds’ brengt in Düsseldorf. De hoop is niet zozeer gebaseerd op de mening van medici, want die wezen tijdens de bijeenkomst vooral op ‘het gevaar van psychose en zware persoonlijkheidsstoornissen bij overmatige consumptie’ en ‘hersenbeschadigingen bij wietconsumenten jonger dan 25 jaar’.

Dat er op die conclusies wel een en ander valt af te dingen is helder, maar de steun voor legalisering komt vooral vanuit andere disciplines. Zoals van econoom Justus Haucap: ‘De drugsmarkt als illegale markt biedt nauwelijks controlemogelijkheden. Er kunnen schadelijke stoffen in zitten en niemand die daar weet van heeft.’

Licenties en kwaliteitseisen

Bij een gereguleerde cannabismarkt kunnen er licenties worden uitgegeven. De Abgabestellen voor wiet – zeg maar de coffeeshops – moeten zich dan aan de kwaliteitseisen van de controlerende overheidsinstanties houden. Daarnaast kan er belasting over cannabis worden geheven.

Ook de oud-politievrouw en parlementslid voor de Groenen Irene Mihalic pleit voor legalisering. Zij ziet vooral ook een ontlasting voor de politie als groot voordeel. Door handhaving van het cannabisverbod verliest de staat jaarlijks vele miljoenen, stelt Mihalic. ‘Wanneer het middel gelegaliseerd wordt heeft men de mogelijkheid om echte zaken op te lossen. Dat is op het moment niet mogelijk, omdat iedereen die openlijk toegeeft cannabis te consumeren wordt gecriminaliseerd.’

Heeft Düsseldorf meer succes dan Berlijn

Nou ja, we kennen alle voor- en tegen argumenten inmiddels natuurlijk wel. De grote vraag voor Düsseldorf – een stad met 600.000 inwoners – is of hun plan meer succes zal kennen dan dat van de wijk Friedrichshain-Kreuzberg inBerlijn, waar al vanaf 2015 pogingen zijn ondernomen om tot regulering te komen. Daar stelden de plaatselijke politici dat zelfs de dagelijkse inzet van politie tegen cannabis niks oplevert en dat de overheid de macht (op straat) terugkrijgt als wiet legaal is.

Maar tot twee keer toe weigerde het Bundesinstitut für Arzneimittel hierin mee te gaan en werd de vergunning geweigerd. Hun voornaamste argument? De indieners van het voorstel konden niet garanderen dat er niemand verslaafd zou raken aan cannabis door zo’n legalisering…

500 proefpersonen volgen

In Düsseldorf wil men het beter aan gaan pakken. Vandaar dat er een wetenschappelijk onderzoek komt om de legalisering van argumenten te voorzien. Twee jaar lang worden 500 proefpersonen gevolgd. De helft consumeert wiet op legale wijze, de overigen niet. Op het einde worden de verschillen tussen beide groepen belicht.

Het onderzoek kost zo’n 1 miljoen euro. Nu gaat het in Düsseldorf financieel niet overdreven lekker, vandaar dat men ook de gemeenteraadsleden van Münster en Keulen had uitgenodigd, niet alleen voor de bijeenkomst maar ook om mee te betalen aan de proef.

In het voorjaar wordt er opnieuw gepraat en dan vallen volgens de Duitse media wellicht ook de eerste beslissingen over het baanbrekende onderzoek…

[openingsfoto: Thomas Quack/Shutterstock]
(advertentie)