(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Haha, die DEA toch ook hè? Mogen van Obama niet meer in actie komen tegen dispensaries in staten met legale cannabis en nu klagen ze in hun jaarlijkse dreigingsrapport ook nog dat ze te weinig mensen kunnen arresteren voor wietbezit. En dat is de schuld van de media, die veel te veel aandacht aan cannabis besteden!

Vroeger, toen konden de stoere cops van de Drug Enforcement Administration – kortweg DEA – lekker hun gang gaan en Jan en alleman in de boeien slaan voor wiet. Maar die tijden zijn voorbij nu steeds meer staten op eigen houtje besluiten dat het mooi geweest is en cannabis legaliseren, medicinaal en/of recreatief. En van mister President en het Amerikaanse congres mogen ze ook geen geld besteden en in actie komen tegen de dispensaries die deze legale wiet verkopen… Wat te doen, wat te doen?

Jaarlijks dreigingsrapport DEA

Nou, in hun laatste Threat Assessment – zeg maar een dreigingsanalyse – komen de verongelijkte DEA’ers met een wel heel originele redenering op de proppen:

‘Many states have passed laws allowing the cultivation, possession, and use of marijuana within their respective states. Due to these varying state laws, as well as an abundance of media attention surrounding claims of possible medical benefits, the general public has been introduced to contradictory and often inaccurate information regarding the legality and benefits of marijuana use. This has made enforcement and prosecution for marijuana-related offenses more difficult, especially in states that have approved marijuana legalization.

Certainly, there’s a fair amount of misinformation about marijuana circulating online. Some overzealous advocates mistakenly believe that marijuana is “safe,” full-stop, or that marijuana is not addictive. The messier reality is that, like any other drug, the use of marijuana comes with a certain number of risks, including the risk of addiction and dependency — even if those risks are generally less severe than the risks associated with, say, alcohol.’

Verschil tussen federale overheid en staten

Ofwel, de media hebben het gedaan! Door alle – vaak positieve – berichtgeving in de Amerikaanse media wordt het voor de DEA steeds moeilijker om de federale cannabiswetten te handhaven en mensen te arresteren die deze overtreden. Want geloof het of niet; hoewel medicinale cannabis inmiddels in 28 staten en hoofdstad Washington D.C. legaal is en recreatieve wiet in 8 staten plus D.C., staat er in de landelijke wet nog steeds dat wiet verboden is!

De DEA weet niet meer zo goed waar ze haar pijlen op moet richten nu cannabis door steeds meer staten en de media niet langer als een gevaarlijke drug wordt gezien… [beeld: ESB Professional/Shutterstock]

Ieder jaar wordt aan alle agenten van de diverse politie- en justitiediensten gevraagd waarover zij zich de meeste zorgen maken. Nu is er in de VS een enorme comeback van heroïne gaande, en gelukkig beschouwen de meeste cops dit ook als de voornaamste zorg. Wiet daarentegen is nog maar voor 4,9% van de respondenten de ’top drug of concern’…

De media hebben het gedaan

Maar ja, die vermaledijde federale wet beschouwt cannabis nog steeds als een Schedule I drug, ofwel net zo gevaarlijk als heroïne. En aangezien de DEA-agenten in dienst zijn van de federale overheid moeten ze dus eigenlijk in actie komen tegen blowers, growers en anderen die zich met cannabis bezighouden. En dus staan er liefst 22 pagina’s over wiet in de jaarlijkse Threat Assessment, tegenover bijvoorbeeld maar 16 pagina’s over  prescription painkillers (opiaten medicijnen op recept), die toch ieder jaar zorgen voor meer dan 14.000 sterfgevallen in de Verenigde Staten…

In dat wietgedeelte gaat de DEA nogal tekeer tegen de verschillen in de wet op statenniveau en op landelijk niveau. Maar de interessantste claim (of de lachwekkendste als je wilt) is wel dat de media-aandacht voor wiet het de DEA onnodig moeilijk maakt om genoeg mensen te arresteren. Daarnaast krijgen ze ook nog impliciet de schuld dat ze ‘verkeerde informatie’ verspreiden over de legaliteit en de effecten van cannabisgebruik…

DEA maakt er zelf een potje van

Dit laatste argument is ook weer bijzonder komisch, want namen en rugnummers van de media die dit zouden doen noemt de DEA niet. Een verzoek van The Washington Post om die wel te geven werd niet beantwoord. Maar dan de DEA zelf, die heeft een te controleren fout beeld van wiet waar de honden geen brood van lusten. Zo zei de vorige directeur Michelle Leonhart in 2012 nog dat wiet net zo schadelijk is als crack en heroïne!

En in de afgelopen jaren stelde de DEA ook dat gewone hennep mensen high kon maken – wat absolute onzin is, want in hennep zit geen of slechts minimaal THC (0,3% maximaal). Maar de dienst presteerde het zelfs om een lading industriële hennepzaden in beslag te nemen…

Ook grappig was dat de huidige DEA-baas Chuck Rosenberg medicinale cannabis ‘a joke’ noemde…

Oké, nog eentje dan: volgens de DEA is wiet een gateway drug naar harddrugs. Nou is die ’theorie’ al tig keer ontkracht door wetenschappers en het is ook al enige tijd niet meer het officiële standpunt van het National Institute on Drug Abuse (een overheidsinstantie die ook niet bepaald als cannabisvriend te boek staat), maar binnen de DEA gelooft men nog heilig in deze bullshit.

Stuiptrekkingen

Nou ja, we zullen het maar zien als de laatste stuiptrekkingen van een politiedienst die ook even niet meer weet waar ze het zoeken moet. In de Amerikaanse media wordt de suggestie gewekt dat ze maar eens mankracht, budget en middelen inzetten tegen de twee echte grote drugsbedreigingen voor de volksgezondheid in de VS: heroïne en opiaten-pijnstillers!

 

 

 

 

Laten we dat inderdaad maar hopen als we uitgelachen zijn…

[openingsbeeld: argus/Shutterstock]

 

 

(advertentie)