(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Goeie ouwe potgrond is nog altijd het meest gebruikte en meest natuurlijke medium voor wietplanten. Beginners kunnen er gemakkelijk mee uit de voeten en de resultaten zijn prima, alleen is het bijsturen van de pH-waarde op aarde niet altijd even gemakkelijk. 

Er zijn veel hobbykwekers die moeite hebben met het op peil houden van de pH-waarde in hun aarde. Is de pH-waarde te hoog dan kan de plant niet alle voedingsstoffen opnemen en krijg je te maken met tekorten. Maar voor je aan de pH-waarde gaat sleutelen moet je eerst vaststellen wat de pH-waarde van de aarde is, een degelijke pH meter is daarbij noodzakelijk.

Wat is pH eigenlijk?

pH staat voor de kracht van waterstof, de kleine letter p is daarbij een afkorting van het Duitse woord voor kracht, potenz (denk maar aan potence of in het Nederlands potentie). De grote H is het scheikundige symbool voor waterstof. De H wordt als hoofdletter geschreven omdat dat gangbaar is bij scheikundige symbolen. Simpel gesteld geeft een pH waarde de zuurtegraad van een vloeistof aan. Op een schaal van 14 is 1 heel zuur, 7 pH-neutraal en 14 heel basisch (tegenovergestelde van zuur).

pH

De pH schaal loopt van 0 (zuurst) tot 14 (meest basisch) Beeld: elenabsl, Shutterstock.com

Micronutriënten kunnen worden geblokkeerd in oplossingen met een pH waarde van 7 of hoger, terwijl de belangrijkste voedingsstoffen in een zure oplossing met een pH van 5 of lager, ook onbereikbaar voor planten zijn. In het algemeen kun je zeggen dat de micronutriënten zoals ijzer, zink, mangaan en koper geblokkeerd worden in een basische oplossing (boven pH 7). En de belangrijke voedingsstoffen zoals natrium, kalium, stikstof en magnesium worden minder beschikbaar voor de plant in zure oplossingen (onder pH 5).

pH van de aarde meten en aanpassen

Met een pH meter kun je de zuurtegraad van de aarde gemakkelijk meten. Neem hiervoor een glas water en zuur dat af tot het een pH-waarde van 7,0 heeft en dus pH-neutraal is. Hier voeg je een eetlepel van je aarde aan toe en roert even. Na een half uurtje meet je de pH waarde van het water en je weet de pH waarde in je grond.

shutterstock_202612918

De pH-waarde van aarde meten kan gemakkelijk met behulp van een pH-meter, wat aarde en pH-neutraal water. Foto: Filip Ristevski, Shutterstock.com

Nu je de pH-waarde van de aarde weet, kun je de zuurtegraad ervan gaan aanpassen. Doe dit altijd langzaam en over een periode van een paar dagen. Check de pH-waarde regelmatig, extreme pH fluctuaties kunnen de wortels van je planten beschadigen.

De pH-waarde verhogen (minder zuur te maken) is meestal makkelijker dan hem verlagen aangezien kraanwater in de lage landen van zichzelf vaak al aan de hoge kant is. Mocht dat niet het geval zijn kun je gebruik maken van speciale pH+ (pH-plus) uit de gespecialiseerde tuinwinkel. De pH-waarde verlagen (zuurder maken) kan met speciale pH- (pH-min) maar als je met de hand water geeft kun je hiervoor ook gewoon citroensap of witte natuurazijn voor gebruiken.

Zuur je voedingswater af naar 5 om de pH-waarde te verlagen en zuur het af naar 7 om de pH-waarde van je aarde te verhogen. Meet de pH-waarde van je aarde dagelijks en ga langzaam door met aanpassen tot de pH-waarde van je aarde ergens tussen de 5,5 en 6,5 ligt. Zorg er natuurlijk wel voor dat je pH-meter goed werkt door hem op tijd te ijken.

[Openingsfoto: divgradcurl, Shutterstock.com]
(advertentie)