(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Kunnen kwekers die aangesloten zijn bij een cannabis social club, vervolging voorkomen door hun planten te labelen? In Engeland hebben kwekers van de United Kingdom Cannabis Social Clubs (UKCSC) een dergelijk systeem in gebruik genomen. Wellicht ook een idee voor clubkwekers van de lage landen?

Het systeem van UKCSC is doeltreffend en simpel en zou wellicht ook in de lage landen kunnen werken. Want net als in Engeland is het justitie eigenlijk niet om kleinschalige thuisteelt van medicinale cannabis te doen. Door iedere plant afzonderlijk te labelen met een uniek nummer, kunnen de kwekers bij een eventuele inval bewijzen dat ze hun planten niet voor commerciële, maar voor medicinale doeleinden kweken.

Labels, posters en rechtsbijstand

Het systeem dat de Engelse kwekers bedacht hebben werkt als volgt. Kwekers die bij de cannabis social club zijn aangesloten, kunnen bij de club een kit kopen met daarin uniek genummerde plantenlabels en een poster met daarop een tekst voor de politie. Het geld dat voor de kit betaald moet worden, gaat vervolgens in een gezamenlijke spaarpot, waarmee advocaatkosten betaald kunnen worden in het geval van een inval.

Door de labels en de poster en de rechtsbijstand, kan de kweker in feite bewijzen dat hij zijn negen planten niet voor commerciële doeleinden teelt. De planten zijn gelabeld en de club kan aantonen dat ze bestemd zijn voor het eigen gebruik van hun leden.

9 Planten

Het systeem in Engeland werkt met een limiet van negen planten, maar dat zou hier natuurlijk ook een ander aantal kunnen zijn. De reden dat ze de limiet op negen planten hebben gesteld, heeft de maken met Engelse wet. Het straf-advies aan Engelse rechters zegt namelijk dat kwekers met 9 planten of minder niet als kweek op commerciële schaal moeten worden gezien. In het ergste geval volgt er een financiële maatregel en geen celstraf.

Negen planten, netjes gelabeld met unieke nummers. Foto: CSCUK.CO.UK

Het idee voor het collectieve plant label systeem is niet nieuw. Het werd bedacht naar aanleiding van een dergelijk systeem in Colorado. Toen de politie daar met grote bezuinigingen te maken kreeg, bedachten ze het systeem. In plaats van achter kleine kwekers aan te blijven rennen, verkochten ze de kwekers plantenlabels voor een flink bedrag. Een soort kweekbelasting; de kwekers hoefden niet meer bang voor een inval te zijn en de schatkist werd lekker aangevuld, een win win situatie.

Nog niet getest

Hoewel de Engelse clubkwekers hun planten er lustig op los taggen, is de werking van het systeem nog niet op de proef gesteld. Tot nu toe is er namelijk nog geen inval geweest bij een van de aangesloten kwekers. Wel is het een stap van de kwekers richting een betere samenwerking met justitie. Door te laten zien dat je als kweker deel uitmaakt van een groter geheel, en dat je geen wiet kweekt om jezelf daarmee financieel te verrijken, halen ze de greed uit de weed zoals ze het zelf omschrijven.

Meer informatie over het 9 Plant Collective kun je vinden op de website van de Cannabis Social Clubs UK, CSCUK.co.uk.

[Openingsfoto: SeDmi, Shutterstock]
(advertentie)