(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ik heb niets tegen de maand oktober maar in 2016 wil ik zo vlug mogelijk naar november doordraaien. De reden is simpel. Ik vraag me af of de wereld er op 9 november 2016 nog hetzelfde zal uitzien? Daags voordien zullen namelijk negen verschillende Amerikaanse staten een referendum houden om cannabis te legaliseren. De Cannasoof droomt alvast hardop vooruit…

Mediwiet en ‘pret-gebruik’

Vijf staten (Arizona, Californië, Maine, Massachusetts en Nevada) zullen uitmaken of cannabis voor recreationeel gebruik legaal wordt. Daarnaast buigen vier andere staten (Arkansas, Florida, Montana en North-Dakota) zich over de vraag of het medicinale gebruik van de cannabisplant voor hun bewoners zal kunnen. Indien ze het voorstel goedkeuren, voegen ze zich bij vijfentwintig andere staten en Washington DC, waar mediwiet al wettelijk geregeld is.

shutterstock_383420488

Gaat Amerika op 8 november cannabis geschiedenis schrijven? [foto: Aleynikov Pavel/Shutterstock]

Van de vijf staten die zich over het ‘pret-gebruik’ van de plant zullen beraadslagen, is Californië ontegensprekelijk de staat die voor een nationale kentering, op het vlak van het recreationele cannabisgebruik, in de VS kan zorgen. Door haar bijna veertig miljoen inwoners van een legale recreationele (Californië legaliseerde mediwiet reeds in 1996) wietmarkt te voorzien zou de zesde wereldeconomie mogelijk een nieuwe goudader kunnen aanboren.

Bekeren tot ‘weeddom’

Want waar Colorado (5,5 miljoen inwoners) 2015 met bijna 1 miljard dollar omzet van de verschillende plaatselijke cannabisbedrijven afsloot, en de statelijke overheid haar schatkist met 135 miljoen fonkelnieuwe dollars zag aandikken, blijven deze bedragen klein grut tegenover wat men in Californië bij een mogelijke legalisering mag verwachten. Men moet echt geen raketgeleerde zijn om in te zien dat Californië een enorme economische boost zal krijgen indien haar bevolking op acht november ‘Yes’ stemt op ‘proposition 64’.

Ook de vier andere staten (samen ongeveer 18 miljoen inwoners) kunnen via het groene goud nieuwe inkomstenbronnen ontginnen en hiermee andere, nog niet tot ‘weeddom’ bekeerde staten, verleiden om de komende tijd over een mogelijk cannabisbeleidsverandering na te denken.

Canada, Jamaica en Nederland

Ook buiten de VS zal het resultaat van de november-referenda ongetwijfeld voor repercussies zorgen. Andere landen hebben al laten weten dat zij een deel van de ‘cake’ willen. Canada kondigde al langer aan dat er in de lente van 2017 een geregelde cannabismarkt komt. Voor het thuisland van de dreadlocks, Jamaica, heeft het hypocriete ‘prohibition’ circus lang genoeg geduurd en wil men de ganja-kassa horen rinkelen. In Nederland lijkt een kleine meerderheid in de tweede kamer eindelijk bereid om het halfslachtige gedoogbeleid, na veertig jaar miserie, te willen aanpassen.

Deze veelbelovende initiatieven zetten wellicht cannabisgebruikers van andere landen aan om voor hun rechten op te komen en de legaliseringgolf zodoende verder te laten uitdeinen

Niet te vroeg victorie kraaien natuurlijk! Er is nog geen wet gestemd en sommige zaken blijven ondertussen onduidelijk. Zullen buitenlanders aan de gereguleerde markt mogen deelnemen of zal men hen als tweederangsburgers uitsluiten? Hoe zal men de thuisteelt regelen? Toch zullen deze veelbelovende initiatieven wellicht cannabisgebruikers van andere landen aanzetten om voor hun rechten op te komen en de legaliseringgolf zodoende verder te laten uitdeinen. De aankomende verwezenlijkingen zouden een mens moeten verblijden, maar toch…

shutterstock_499142200

2016: zelf keuzes maken

Blijf ik met ambivalente gevoelens zitten. Vanzelfsprekend ben ik voor de legalisering van de cannabisplant, zowel voor de leut als voor gezondheidsredenen. Geen enkel probleem. Maar de komende initiatieven worden, naar mijn gevoel, voornamelijk ingefluisterd vanwege de mogelijke grote geldelijke gewinnen. Ik begrijp dat men met dit geld enorm belangrijke dingen kan verwezenlijken, en laten we er nu vooral voor pleiten dat dit blijft gebeuren, maar vindt u niet dat het legaliseren van cannabis moet geschieden uit een rechtvaardigheidsprincipe? Is er geen probleem wanneer een overheid een deel van haar bevolking vervolgt vanwege een ideologische of normatieve afkeuring? Zou een volwassen mens anno 2016 niet zelf keuzes moeten kunnen maken ten aanzien van de drug(s) die hij wil gebruiken? En als hij daarmee niemand anders schaadt, zou de overheid zich dan niet op de achtergrond moeten houden?

Mensen plezieren

Vandaar ook dat ik hoop dat de verschillende wetgevingen er werk van zullen maken om mensen de ruimte te geven om hun eigen planten te telen. Want ondanks de economische wonderen dat de cannabisplant  kan verrichten ben ik er in de eerste plaats voor dat de cannabisplant mensen pleziert in plaats van ondernemers of de overheid.

[openingsbeeld: hafakot/Shutterstock, illustratie ‘freedom’: iQoncept/Shutterstock]
(advertentie)