(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

‘Cannabis is geen duivelskruid en gebruikers veranderen niet in gevaarlijke psychopaten, misschien is het tegendeel zelfs waar.’ Aldus de enige echte Cannasoof in zijn nieuwe bijdrage, doordrenkt van feestvreugde na de victorie in de VS (nee, niet per se Trump, maar wiet). Op weg naar wereldvrede door legale cannabis, wie zal het zeggen…

Legalisering in VS

Afgelopen periode kende twee hoogdagen. Eerst was er de legalisering in acht VS staten, die oftewel het recreationele (Californië, Maine, Massachusetts en Nevada) of het medicinale (Florida, Noord Dakota, Arkansas en Montana (breidde zijn medisch cannabisbeleid uit))  cannabisgebruik vanaf nu toelaten. Daarmee zetten ze de niet te stuiten Amerikaanse legaliseringgolf verder.

shutterstock_373953655Ondertussen hebben 29 staten een medicinaal cannabisprogramma lopen. In acht andere staten, goed voor ongeveer 20% van de totale Amerikaanse bevolking, kan de recreationele gebruiker ongestoord zijn geprefereerd genotsmiddel, al of niet in een rocking chair schommelend, savoureren. Wie kan daar iets tegen hebben?

Duivelskruid

De gebruikers van al deze staten zijn eveneens de ambassadeurs geworden van de, zeer heterogene, cannabisgemeenschap. Ze bewijzen, en zullen dit de komende tijd met een groter aantal kunnen, dat cannabis geen duivelskruid is en dat gebruikers niet in gevaarlijke psychopaten veranderen, misschien is het tegendeel zelfs waar (zie later in deze column). Bovendien leveren de medicinale gebruikers het praktische bewijs dat cannabis een zeer veelzijdige geneeskrachtige plant is.

Ouderen en cannabis

Het is dan ook enorm belangrijk dat Florida, het openlucht rusthuis van de VS, het medicinale cannabisgebruik goedkeurde. Ouderen zijn bij uitstek de uitverkoren groep om het helende vermogen van cannabis te ondergaan, en door te vertellen aan iedereen die het wil horen maar zeker aan hun leeftijdsgenoten, die veelal gepest met kwaaltjes de dag door moeten komen. Menig bong zal bij de afslag van een golfspel nog vlug gehit worden. Kwestie van de reuma uit het polsgewricht te weren en de stramme heupbeweging bij de swing vloeiend te maken.

Andere staten en Mexico

Met de toevoeging van Californië hebben de recreationele gebruikers de hele westkust van Amerika veroverd. Een ongelofelijke sterke prestatie gezien de legaliseringgolf pas in 2012 startte. De Californische bekering zal niet zonder repercussies blijven en wellicht nog meer staten aanzetten om cannabislegalisering te overwegen. Een editoriaal in de Dallas News roept alvast Texas op om over de zaak na te denken. Bovendien kan men makkelijk bedenken dat de cannabis vibes de grens met buurland Mexico zullen oversteken en er de war on drugs zullen milderen. Zelfs Trump zal hier, volgens mij, geen ‘muurtje’ kunnen voorsteken.

Het zal u niet verrassen wanneer ik zeg dat vele leden van deze tegencultuurbeweging experimenteerde met cannabis en psychedelica

Een andere hoogdag was natuurlijk de herdenking van de wapenstilstand op 11 november. De rustbrengende feestdag gedenkt de Duitse capitulatie aan het eind van de Eerste wereldoorlog. Hoewel de meerderheid van de mensen voor een vredevolle manier van samenleven neigt, zouden er na 14-18 nog talrijke andere landenconflicten volgen.

shutterstock_216342691Na de Tweede wereldoorlog is het meest gekende conflict misschien wel de Vietnamoorlog dat hoe langer hoe meer de steun verloor van het Amerikaanse volk. Tegelijkertijd ontwikkelde zich in de VS een tegencultuur die geïnspireerd door rechtvaardigheidsprincipes, oosterse filosofieën en new age, de Civil rights movement (ten voordele van de Afro-Amerikanen)  en anti-Vietnamoorlog beweging (ten voordele van wereldvrede) ging voeden.

Make Love, Not War

Het zal u niet verrassen wanneer ik zeg dat vele leden van deze tegencultuurbeweging experimenteerde met cannabis en psychedelica. U herinnert zich wellicht nog, al is het maar via oud filmmateriaal, Woodstock, ondertussen een synoniem voor weedstick, en de leuze ‘Make Love, Not War’ waardoor het lelijke eendje van de klas ook van bil kon gaan met de mooie cheerleader… Feit blijft dat deze tegenbewegingen voor meer rechtvaardigheid, vrede en liefde streden.

Hiphop, wiet en anti-NAVO

In relatie met deze ontwikkelingen las ik onlangs een artikel van de Noorse socioloog Willy Pedersen, die de associatie (tegencultuur, vredelievendheid en cannabisgebruik) eveneens opgevallen was. Meer nog, in zijn artikel beschrijft hij hoe deze associatie in de jaren negentig in Noorwegen herhaald werd. Weliswaar had de Noorse tegencultuur de flowerpower muziek ingeruild voor ritmische hiphop. Maar zoals zijn oudere broertje kenmerkt deze muziekgenre zich evenzeer door maatschappijkritische teksten. Het antioorlog element incarneerde zich in het Noorwegen van de jaren 1990 doordat 10 tot 15 % van de jonge Noorse mannen, die hun militaire dienstplicht moesten vervullen, zich in gewetensbezwaarders transformeerden. Hiermee verzetten ze zich tegen de toenmalige NAVO oorlogszucht.

Cannabis voor wereldvrede

De gedaantewisseling van de jonge mannen werd door een groot deel van hun leeftijdsgenoten gesteund en het cannabisgebruik dat in de jaren ’60 in de tegenbeweging van de hippies zo opviel was ook bij deze Noorse tegenbeweging ruimschoots aanwezig. Om een lang verhaal kort te maken, ondergetekende vraagt zich na het lezen van Pedersen’s artikel af of cannabisgebruik tot wereldvrede zou kunnen leiden?  Prima hypothese om in een rocking chair te overpeinzen…

[foto alien: RATOCA/Shutterstock – foto lampje: Bruce Rolff/Shutterstock – openingsfoto: Niko28/Shutterstock]
(advertentie)