(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De jongste columnist aan boord van de RollingStoned trein zwiert van festival naar festival deze zomer. En als Mauro (24) één ding duidelijk wordt op de festivalweiden is het wel dat de mulit-culturele samenleving helemaal niet mislukt is, tenminste niet zolang er cannabis in het spel is…

Maatschappelijke bijdrage van cannabis

Je hebt het misschien al eens vaker gehoord, anders bij deze: de multi-culturele samenleving is alleen in de coffeeshop gelukt. Dat, alsook de mogelijkheid tot verbinden, is een argument waar niet eens bij stil word gestaan wanneer er over legalisering word gesproken.

Juist het tegenovergestelde: er wordt in de RIVM ranking een ‘maatschappelijke schade’ opgenomen in de berekening. Maar misschien zouden ze ook eens naar de maatschappelijke bijdrage van bepaalde drugs moeten kijken, beginnend met cannabis.

Magneet festival in Amsterdam

Het viel me deze week in de coffeeshop weer op toen ik, na het uitlenen van een aansteker, van een Amerikaan doodleuk zijn joint kreeg omdat hij het wel prima vond na een paar trekjes. En zorgde deze gebeurtenis ervoor dat ik in gesprek kwam met de Engelse jongen die naast me zat.

Maar nog een beter voorbeeld van de maatschappelijke bijdrage van cannabis werd me duidelijk afgelopen weekend. In de lijn van verwachting als je mijn afgelopen paar columns hebt gelezen, was ik afgelopen weekend weer op een festival. Ditmaal voor het eerst op Magneet Festival in Amsterdam-Oost, niet ver van de locatie van Cannabis Bevrijdingsdag.

6983125692_50217e4830_z

Op het Amsterdamse Magneet festival werd duidelijk dat cannabis culturen bij elkaar brengt, net als de gemiddelde coffeeshop eigenlijk ook al doet… [foto: **AB**/Flickr]

Reddingsvesten uit Lesbos

Ik was namelijk uitgenodigd door het Camp Zero Collective, wie ik eerder op Beyond festival had ontmoet. Ook op Magneet hadden ze namelijk hun iglo van reddingsvesten wederom opgebouwd. Reddingsvesten uit Lesbos welteverstaan, om aandacht te vragen voor het nog steeds gaande vluchtelingen probleem. Doordat ik ook met ze op de camping stond, kon ik ze wat beter leren kennen dan op Beyond. Iets dat ik iedere Nederlander kan aanraden.

Wat me ook opviel, en waar cannabis weer om de hoek komt kijken, was dat de gevluchte Syriërs naast de taal vrij weinig vasthouden aan hun eigen cultuur of geloof

Het Camp Zero Collective bestaat namelijk voor het grootste deel uit Syriërs, hier gekomen nadat ze hun eigen land hebben moeten ontvluchten. Na alles te hebben verloren, zijn ze nu samen gebracht om door middel van een podium te laten zien hoeveel ze kunnen bijdragen aan deze maatschappij.

Naast getalenteerde mensen, niettemin omdat Syrië tot voorheen een heel welvarend land was en al deze ‘vluchtelingen’ in hun eigen land al ervaring hebben opgedaan, zijn ze ook nog eens opvallend mooie mensen. Daarmee samenvattend waar ik eigenlijk nog veel meer bijvoeglijke naamwoorden zou kunnen plaatsen.

7966300146_7dbb66861a_z

The Stoned Society… [foto: Jeroen Mirck/Flickr]

Jointjes delen met Syriërs

Wat me ook opviel, en waar cannabis weer om de hoek komt kijken, was dat ze naast de taal vrij weinig vasthouden aan hun eigen cultuur of geloof. Deze mensen zullen geen enkel probleem hebben om te integreren en mee te doen. Aan hun gaat het niet liggen, eerder aan ‘ons’ Nederlanders.

Samen deelden we namelijk jointjes, Nederlands en Syrisch eten, alcohol en verhalen. Een unieke ervaring waarvoor ik niet alleen deze prachtige mensen van Camp Zero Collective wil bedanken, maar in het bijzonder de persoon die me heeft uitgenodigd voor Beyond en Magneet!

Gezellig(er)

Verder wil ik afsluiten door terug te komen op de term ‘maatschappelijke bijdrage’. Die is denk ik wel op zijn plaats, niet alleen in het cannabis debat maar ook het vluchtelingen debat. Dus laten we ze dan ook vooral beiden met open armen ontvangen. Allicht word het dan vele malen gezelliger in ons landje.

PS: Mijn volledige stuk over Psy Fi festival is recentelijk verschenen!

[openingsfoto: Jeroen Mirck/Flickr]
(advertentie)