(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wiet kweken kan in de zomer gemakkelijk buiten in je tuin of op het balkon. In de lage landen is het klimaat alleen helaas niet warm genoeg om wietplanten het buiten het zomerseizoen om, zonder kweeklampen te laten bloeien. Wie het hele jaar door wiet wil kweken zal dus binnen aan de gang moeten. Het is niet moeilijk, maar vergt wel wat kennis, vandaar deze bescheiden beginnerscursus.

Een wietplant is een onderhoudsvriendelijk organisme. Zolang het ruimte, licht, water, voeding en frisse lucht krijgt kan de plant in de meeste gevallen prima groeien en bloeien. Oké, er kunnen zich wat problemen voordoen met ongedierte en dergelijke maar dat is goed te voorkomen en meestal wel op te lossen. Als je er echt niet uitkomt kun je altijd nog onze Lieve Muna om advies vragen.

Wat ga je kweken?

Een van de leukste onderdelen van wiet kweken is een geschikte soort vinden. Maar hoe leuk ook, het kan nog best moeilijk zijn. Omdat sommige soorten misschien minder geschikt zijn, en omdat er zoveel lekkers te koop is! Goede wiet begint wel met goede genetica, dus wees zorgvuldig in je zoektocht. Keuzes worden natuurlijk niet alleen gebaseerd op de smaak van de wiet maar bijvoorbeeld ook op groeieigenschappen en potentiële opbrengst.

We onderscheiden 3 hoofdsoorten in cannabis: indica, sativa en ruderalis. Tegenwoordig worden veel van deze verschillende cannabissoorten met elkaar gekruist om nieuwe soorten te creëren, dit noemen we hybrides.

d00220008cfc5402a6d09ac9a4c20521

Indica soorten zijn korte, brede planten. De bossige planten hebben ook brede bladvingers en vaak veel hars. De effecten van indica wiet zijn meer gericht op het lichaam en ontspanning. Indica’s zijn sterke pijnstillers en maken het door die combinatie van effecten een perfecte wietsoort voor gebruik in de avond. Je slaapt erop als een roosje.

Sativa’s daarentegen groeien meer in de hoogte dan indica dominante planten en hebben ook smallere bladvingers. De effecten ervan zijn meer high dan stoned en spelen zich vooral af in het hoofd. Het zijn goede soorten voor overdag omdat het je creativiteit stimuleert en je meer energie kan geven.

Ruderalis is een korte plant die gekruist wordt om autoflowers te krijgen

Ruderalis is een korte plant die gekruist wordt om autoflowers te krijgen. Beeld: Leafly

Ruderalis-planten hebben weinig THC en zijn in het wild ontstaan in Oost-Europa. Een eigenschap van ruderalis is dat ze voor haar bloei onafhankelijk is van daglengtes; autoflowers zijn dan ook gemaakt door te kruisen met deze ruderalis planten.

De genetica is een van de belangrijkste factoren die bepaalt hoe hoog (groot) wietplanten worden. Wanneer je de bloeifase initieert zullen wietplanten nog een aantal weken explosief doorgroeien. De plant bereid zich voor op de bloei. Om het meeste stuifmeel op te kunnen vangen (wat binnen uiteraard niet zal gebeuren) strekt ze zich zo lang mogelijk uit, hoge bomen vangen immers veel wind. Hoe je die bloeifase initieert komen we zo nog op terug.

Sativa’s en sativa dominante wietsoorten strekken aan het begin van de bloeifase een stuk meer dan indica’s en indica dominante kruisingen. Exact inschatten hoe groot je plant uiteindelijk wordt, is moeilijk wanneer je een soort nooit eerder hebt gekweekt. Er is wel een vuistregel waar je vanuit kunt gaan. Die luidt dat indica’s ongeveer twee keer zo groot zullen worden in de bloeifase en sativa’s ongeveer drie keer zo groot.

Ruimte

Zoals je misschien begrijpt heb je voor een binnenkweek een goed afgesloten ruimte nodig, dit is vooral vanwege de geur. Afhankelijk van de grootte van je geplande oogst kun je kiezen voor een kleine kast tot een mega-tent. Belangrijk aan de ruimte is dat er een luchtinlaat en -uitlaat met afzuiger is en een koolstoffilter die de wietlucht uit de kast of tent gefilterd naar buiten blaast. Als je dit niet hebt kan het behoorlijk gaan ruiken. Dat wil je niet, zeker niet wanneer je een slecht geïnformeerde Ferry Fair in je straat hebt wonen die nog in de vorige eeuw leeft.

Het is verstandig om de wanden van je ruimte te beplakken met reflecterend materiaal. Zo haal je het maximale uit de belichting die je in de ruimte gaat ophangen. Hier komen we later nog op terug. De meeste kweektenten en -kasten die speciaal gemaakt zijn voor de kweek zullen overigens van binnen al reflecteren. Kant-en-klare tenten en kweekkasten zoals onze eigen Atomic Growtent, Minigrow One kast of CNNBS G-Kit zijn al volledig uitgerust en ideaal voor de beginnende thuiskweker. Overigens moet je niet denken dat een kleine ruimte geen grote oogst kan leveren. Met methodes als SOG en SCROG kun je een kleine ruimte aardig vol krijgen.

De grootte van je pot en het vermogen van je kweeklamp bepalen uiteindelijk hoe groot je plant ongeveer kan worden. Wil je dus je wietplant klein houden moet je hem niet in een 30-liter pot zetten. Hoe je de juiste pot voor je wietplant kiest kun je hier nalezen. Wat ook belangrijk is: genoeg luchtcirculatie van bijvoorbeeld een ventilator. Een beetje wind zorgt er namelijk onder meer voor dat stammen dikker worden zodat ze later het gewicht van de toppen kunnen dragen.

Cyclus

Binnenwiet planten starten hun levenscyclus onder 18 tot 20 uur licht per dag. Dit is de groeifase van de plant. Zolang ze korte nachten houden zullen wietplanten in de groei blijven. Een belangrijke fase want kleine planten geven kleine toppen en in de groeifase worden ze groter. Door middel van het aantal lichte uren bepaal jij als kweker wanneer een wietplant zal gaan bloeien.

Wanneer de planten de juiste hoogte hebben bereikt verstel je de schakelklok zodat de planten geen 18, maar nog slechts 12 uur licht per dag krijgen. Dit is het teken voor de wietplant dat ze in de bloei kan gaan. Zolang de 12-urige dagelijkse lichtperiode in stand blijft zal de plant langzaam aan gaan bloeien. Bloemen vormen zich aan de uiteinden van alle takken en veranderen langzaam in de toppen wiet waar we zo graag van genieten.

De fases van groei naar bloei van de wietplant. Foto: shutterstock/Jan Havlicek

De groeifase van de wietplant in beeld gebracht. Foto: shutterstock/Jan Havlicek

Een kweek met veel planten op één vierkante meter (Sea of Green) hoeft maar een groeifase van een tot maximaal 3 weken om de ruimte goed te vullen. Heb je wat minder planten, dan kun je ze beter wat langer laten voorgroeien, tussen de vijf en zes weken. Boven de grond kun je dan een paar keer toppen of zelfs scroggen zodat de planten de breedte in kunnen groeien.

Ga ervan uit dat je planten na het omschakelen naar 12 uur licht (en 12 uur donker), nog dubbel zo groot worden. Worden ze in de groeifase toch te groot, dan kun je ze op dat moment nog altijd wat terugsnoeien. In de bloeifase kun je dat echter beter niet meer doen, dus bedenk vóórdat je gaat bloeien of je planten het juiste formaat hebben voor je kweekruimte.

Licht

Men denkt vaak dat groei en bloei-boosters de voeding van de plant zijn, maar niets is minder waar. De échte voeding van de plant is lichtenergie. Hoe meer licht, des te groter de oogst. Tot op een bepaalde hoogte, teveel licht of te dicht op de lichtbron kan weer een averechts effect hebben. Bekijk dus per lichtbron wat de aangeraden afstand is tussen de lichtbron en de plant om verbleekte toppen of verbrande bladeren te voorkomen. HPS kweeklampen hang je op 10 procent van het wattage in centimeters, maar bij LED kweeklampen verschilt het nogal. Informeer je bij de fabrikant van je lamp over de ideale lamp-hoogte.

Voor hobbykweken zijn 3 soorten lampen veelgebruikt. Wij zetten ze even kort op een rij, want we hebben er al eerder uitgebreid over geschreven.

  • HPS Lampen: HPS kweeklampen zijn een uitstekende keus wanneer je lekker veel wil oogsten, minimaal een 1,5 meter hoge kweekruimte hebt en niet al te veel geld in een kweeklamp wil investeren. Als je heel goed kweekt kun je met een HPS lamp rekenen op ongeveer 1 gram aan droge wiet per Watt. 
  • LED lampen: LED kweeklampen zijn een uitstekende keus voor de kleine hobbykweker die bereid is wat meer uit te geven aan een kweeklamp, zich graag verdiept in de beste modellen en die de kwaliteit van zijn wiet het belangrijkste vindt. De opbrengst en het gehalte aan werkzame stoffen (trichomen dus) is doorgaans hoger wanneer je met led kweekt.
  • Fluorescente lampen: Fluorescente lampen zijn een goede keus voor in een lage kweekruimte zoals een kast of microkweekruimte, ze kosten niet veel, zijn overal te koop en maken een onopvallende kweekruimte.

Water

Vanzelfsprekend heeft een wietplant water nodig om te groeien. Hoeveel dit is en hoe je een plant dan het beste bewatert is afhankelijk van het medium dat je gebruikt. Er zijn veel mediums te gebruiken om je wietplant in te laten groeien maar aarde is door de bufferende werking verreweg het gemakkelijkste voor beginnende kwekers. Wij lichten uit:

  • Aarde: Bij aarde is het grootste probleem dat deze al snel te nat is. Probeer de planten om die reden niet te veel water in één keer te geven: ze moeten eigenlijk maar voor twee dagen water hebben, langer niet. Dit kun je checken door de potten op te tillen wanneer ze droog zijn en wanneer ze nat zijn om later aan het gewicht in te kunnen schatten hoe vochtig de aarde nog is.
  • Steenwol en andere inerte mediums: Bij het medium steenwol is een iets andere aanpak vereist. Het medium bevat zelf geen voeding en bepaalt de verhouding aan water en zuurstof bij de wortels. Wat teveel is, loopt er gewoon uit en je zult de juiste hoeveelheid meststoffen via het water zelf moeten toedienen. Hydrokweken vereist behoorlijk wat ervaring. Je kunt er veel wiet mee oogsten maar het is niet het gemakkelijkste voor een beginnende hobbykweker.

Meststoffen

Als je de kweek iets minder aan het lot wilt overlaten kun je met voeding, ofwel meststoffen werken. Voeding is overigens een misleidend woord als het om kweken gaat. Waar mensen dik worden van voeding, worden planten dik van licht. Vergelijk plantenvoeding liever met vitaminen en mineralen en licht met eten. Meststoffen zijn nodig, maar je kunt een plant er niet mee vetmesten. Wil je een plant wel vetmesten dan dien je dat met licht te doen.

Met een pH meter meet je de zuurtegraad van je voedingsoplossing. Dat is nodig om de voedingsoplossing op de juiste pH-waarde te brengen. Een pH waarde van 6 tot 6,5 is goed op aarde. Als de zuurtegraad niet goed is kun je het met een beetje pH-min op de juiste waarde brengen. Wanneer je met de hand water geeft kun je ook citroenzuur of tafelazijn gebruiken. Maak altijd eerst je voedingswater aan, laat het op temperatuur komen en pas daarna pas de pH waarde aan.

Een EC meter geeft de concentratie aan voeding weer. Je kan ook zonder EC meter kweken, geef dan zeker wat minder voeding dan op de verpakking van je voeding wordt aangegeven, begin bijvoorbeeld met de helft. Geef je teveel voeding dan zul je dit het eerst zien aan de bladpuntjes, deze zullen vergelen of zelfs verdorren, let hierop!

Openingsfoto: OpenRangeStock, Shutterstock
(advertentie)