(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

ROLLING STONED TOP 50 #9   Een van de social media hypes van dit jaar was de Ice Bucket Challenge in augustus. Door een emmer ijswater over je knar te gieten steunde je de strijd tegen de verschrikkelijke zenuwziekte ALS. Ongeneeslijk zeggen ze, maar de Amerikaanse Cathy Jordan leeft al sinds de jaren ’80 met de ziekte. Dankzij cannabis, zo zegt ze zelf. Deze opmerkelijke vrouw zet zich na aanvankelijke aarzeling (angst voor de overheid vanwege het verbod) ook volop in voor de legalisering van medicinale marihuana in haar thuisstaat Florida. Helaas haalde dat wetsvoorstel met 58 procent van de stemmen het net niet in november, maar het levensverhaal van Cathy blijft heel bijzonder!

top50-9

Iedereen kiepert deze dagen een emmer ijswater over zijn hoofd om aandacht te vragen voor de ziekte ALS. Prima natuurlijk als jan en alleman de ice bucket challenge doet en geld doneert aan onderzoek. Maar wist je dat cannabis een positief effect heeft op de symptomen van ALS? De Amerikaanse Cathy Jordan leeft zelfs al sinds 1986 met de ziekte, en dat is dankzij wiet!

Door de verdomde War on Drugs en de onvoorstelbare macht van de farmaceutische industrie blijft de enorme potentie van cannabis als medicijn onderbelicht. Door het eerste feit zit de plant onterecht in de hoek van ‘illegale drugs’ en durven veel medici er niet aan en wordt er te weinig wetenschappelijk onderzoek mee gedaan. En de medicijnenmaffia heeft er natuurlijk geen enkel belang bij dat een door iedereen zelf te kweken plantje de plaats zou innemen van hun dure chemische medicijnen; dan zou de melkkoe die de moderne farmacie nu is snel leeg gemolken zijn, nietwaar?

Cathy-Jordan-NewsCathy Jordan leeft al 30 jaar met ALS

Maar dankzij de sociale media kan de waarheid niet meer zo gemakkelijk worden weggestopt door belanghebbende partijen die niets van cannabis willen weten. Neem Cathy Jordan, een vrouw uit Florida die in 1986 te horen kreeg dat ze aan ALS leed. Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Nederland telt op dit moment rond de 1500 patiënten: elk jaar overlijden er 500 en komen er 500 bij. Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar de ziekte, is de oorzaak tot op heden onbekend. Hoop op een toekomst – met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na diagnose – is er voor deze 1500 patiënten dan ook nog niet.

Drie jaar nadat er bij haar ALS was vastgesteld, begon Cathy Jordan met cannabis als medicijn. In 1986 hadden haar neurologen voorspeld dat ze nog 3 tot 5 jaar te leven had, maar bijna dertig jaar later is Cathy er nog steeds. Inmiddels is ze in Amerika een bekende voorvechter van medicinale marihuana, maar de eerste tien jaar dat ze het als medicijn nam hield ze dat stil. Ook omdat haar doktoren haar simpelweg niet wilden geloven toen ze zei dat de symptomen van ALS – slechter bewegen, ademen, slikken, spreken – verminderden door de wiet. Maar sinds 1998 zet ze zich volop in voor ALS-patienten en hun recht op wat in Cathy’s ogen het enige medicijn is dat werkt: cannabis.

Cathy-Jordan-Medical-Cannabis-ActBekende mediwiet activiste

Vorig jaar nog werden zij en haar man overvallen door de politie in haar woonplaats Manatee County. Een toevallig voorbij rijdende overheidsambtenaar had enkele wietplanten gezien op hun terrein… Het maakte Cathy in 1 klap het gezicht van de medicinale cannabisbeweging in Florida. De rechtszaak tegen Cathy en haar man werd geseponeerd, zij kreeg gezien haar ernstige ziekte toestemming om marihuana te gebruiken! Maar toen klaagde Cathy op haar beurt de sheriff aan en die zaak won ze.

In november gaan de kiezers in haar staat stemmen over legalisering van mediwiet. Het allereerste wetsvoorstel voor legaal recht op cannabis als medicijn – dat het toen nog niet haalde om op het stembiljet te komen – was naar Cathy Jordan vernoemd. Zelf vat deze dappere vrouw haar activistenrol als volgt samen: “Ik heb mijn doktoren gevraagd of zij een medicijn zouden nemen als dat neuro-protectief, ontstekingsremmend en antioxidant zou zijn? Ze antwoordden ja en vroegen mij of ik zo’n medicijn kende dan. Cannabis, vertelde ik hun.” Als eerbetoon aan deze bijzondere vrouw, kieperden de mensen van United for Car – een Amerikaanse cannabis patiëntenvereniging –  deze week een ice bucket over hun hoofd:

u2

Wetenschappelijke studie cannabis en ALS

Hoewel sommige doktoren van Cathy Jordan haar ooit naar een gekkenhuis wilden sturen toen ze zei dat ze in leven bleef dankzij cannabis, worden haar persoonlijke ervaringen ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers van het California Pacific Medical Center in San Francisco testten in 2004 wiet op muizen met ALS. De beestjes kregen het cannabisbestanddeel THC, of het bestanddeel cannabidiol, of cannbidiol plus THC, of een placebo. Daarna werd de voortgang van de ziekte bestudeerd, door te testen hoe lang de muizen op een langzaam roterende staaf konden blijven staan. Hoe ernstiger hun zenuwcellen aangetast waren, hoe korter de muizen konden balanceren. Ook werden 2 andere symptomen van ALS middels wiskundige modellen geanalyseerd: het verlies aan bewegingsmogelijkheden en de overlevingsperiode van de ziekte.

Onderzoeker Abood: “We hebben vastgesteld dat de behandeling met THC de progressie van de ziekte met 7 dagen vertraagd en dat de overlevingsperiode met 6 dagen verlengd wordt. Dat correspondeert met 3 jaar in menselijke tijd. De resultaten toonden ook aan dat de combinatie van THC en cannabidoil de opmars van de ziekte verder vertraagd. Behandeling met uitsluitend cannabidoil had daarentegen geen effect. Ter vergelijking; het enige toegestane medicijn in de VS – riluzole – verlengt de levensduur slechts met 2 maanden…

Video van Cathy Jordan over haar ziekte ALS en cannabis als levensreddend medicijn:

 

(advertentie)