(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

RollingStoned Top 50 # 40  Als het maar veel wiet oplevert, dan willen jullie het wel lezen. Maar ook vaak wiet oogsten doet het goed onder de gemiddelde RollingStoned lezer, zo blijkt uit deze nummer 40 van de lijst der lijsten van het afgelopen jaar. Logisch, want hoe vaker je kunt oogsten, hoe meer wiet je uiteindelijk hebt per jaar. Door het 12/12 systeem toe te passen kun je de kweekcyclus zo kort mogelijk houden, en de planten toch iedere keer helemaal goed af laten rijpen. 

Autoflower wietplanten winnen enorm aan populariteit, logisch want ze bieden enorme voordelen. Ze zijn snel klaar en produceren tegenwoordig ook nog eens enorm mooie en sterke wiet. Hedendaagse autoflowers zijn zo goed dat zelfs binnenkwekers met deze zelfbloeiers aan de haal gaan, maar das niet nodig want binnen kun je van elke wietplant een autoflower maken!

Wel eens gehoord van het 12/12 systeem? Daarmee kun je, wanneer je vanuit gefeminiseerd zaad kweekt, supersnel wiet kweken. Door de groeifase in zijn geheel over te slaan duurt een cyclus niet langer dan de bloeifase van je soort. Het werkt het beste met sativa’s en sativa dominante soorten, en laat dat nou nét de meest exclusieve wietsoorten zijn. Het 12/12 systeem is dus ideaal voor iedereen die snel wiet wil kweken van connaisseurskwaliteit.

12/12 uit zaad

Normaal gesproken laten hobbykwekers hun zaailingen voorafgaand aan de bloeifase eerst een aantal weken groeien onder 18 uur dagelijks licht. Wanneer hun wietplanten groot genoeg zijn zetten ze de schakelklok pas om naar 12/12 om de bloeifase in te luiden. De hele cyclus duurt hierdoor zo’n vijf weken langer en kost ook meer energie. Vijf keer zeven  keer achttien uur om precies te zijn. Bij het 12/12 systeem zet je zaailingen direct onder 12 uur licht en 12 uur in het donker. Op deze manier zullen de planten zich gaan gedragen als autoflowers en meteen aan hun bloeifase beginnen.

Het 12/12 systeem kost je wel meer wietzaden, maar levert je wel een tijds- en stroombesparing op van een week of vijf. Het systeem is hiermee een stuk beter voor het milieu dan een systeem waarbij je eerst voorgroeit. Bovendien hebben de wietplanten doordat je op deze manier kweekt minder blad en naar verhouding meer bud. Hierdoor zijn ze gemakkelijker te knippen en hebben ze een mooi gestileerd uiterlijk, een betere bag appeal zoals dat heet. Her 12/ 12 systeem werkt het beste bij de binnenteelt, maar kan door middel van verduisteren ook buiten toegepast worden.

  • Kweek vanuit zaad
  • Zet alle planten in één grote bak met aarde (of steenwol, kleikorrels oid)
  • Start vanaf het prille begin met 12 uur licht en 12 uur donker
  • Gebruik sativa dominante wietsoorten
  • Vermijd stress en zorg voor voldoende licht

Gefeminiseerde wietzaden zijn ideaal bij het 12/12 systeem, maar wellicht zijn reguliere wietzaden wat goedkoper wanneer je met het 12/12 systeem gaat werken. Zaai in dat geval wat meer planten in en hou de planten scherp in de gaten. Zodra je mannen herkent (na een week of twee begint de eerste bloei) dien je ze te verwijderen. De resultaten zijn het beste wanneer je de planten bij dit systeem in één grote bak zet. Hierdoor zullen ze met elkaar gaan strijden om het licht en snel de hoogte in klimmen en toch een mooi formaat bereiken. Je kunt op deze manier een hoop kosten besparen aan energie en zo het milieu ontlasten terwijl je toch snel evenveel of zelfs meer wiet kunt oogsten.

(advertentie)