(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ondanks de opkomst van leds in de kweekruimte, worden HPS kweeklampen nog steeds het meest gebruikt om wietplanten mee te laten groeien. HPS kweeklampen zijn dan ook goedkoop in de aanschaf en ze presteren uitstekend. Een HPS kweeklamp is echter wel een stuk minder ‘plug and play’, je zult hem dus eerst veilig en wel moeten aansluiten voor je hem aan kunt zetten.

HPS kweeklampen hebben zo hun eigen voordelen, alleen is gebruiksgemak er helaas geen van. HPS kweeklampen zijn wel goedkoop in de aanschaf en kweken met HPS gaat makkelijk en goed. HPS, oftewel hoge druk natrium kweeklampen (High Pressure Sodium) schijnen uitstekend kweeklicht én de nodige stralingswarmte uit waardoor wietplanten er zeer goede resultaten onder laten zien. De HPS kweeklamp is dus een uitstekende keus voor een kweker met een beperkt budget. HPS-kweeklampen …

  • … zijn goedkoop in de aanschaf
  • … zijn bewezen goede kweeklampen
  • … zijn niet plug & play
  • … zijn niet zonder voorschakelapparaat aan te sluiten
  • … zijn gevoeliger voor defecten
  • … kun je beter niet zonder relais aansluiten

HPS onderdelen

HPS kweeklampen bestaan uit een aantal onderdelen. Ten eerste is daar de bulb, een langwerpige glazen peer met een schroeffitting, tenzij het een zogenaamde Double Ended HPS kweeklamp betreft. Deze schroef je in een zogenaamd armatuur, zeg maar een speciale lampenkap die het licht naar beneden weerkaatst. Raak de bulb van een HPS lamp nooit met je blote handen aan, maar gebruik een doekje. Vet van je handen kan namelijk inbranden op het glas en de levensduur van de bulb aanzienlijk verkorten. De armatuur zit op zijn beurt aangesloten op een zogenaamd voorschakelapparaat dat ervoor zorgt dat de HPS lamp opgestart kan worden. De HPS kweeklamp heeft namelijk een hoge piekspanning nodig om te kunnen opstarten. Om deze reden kun je ook maar beter gebruik maken van een relais bij het aansluiten van een HPS kweeklamp op een timer die de lamp automatisch in- en uitschakelt. Er zijn digitale en analoge voorschakelapparaten. Analoge voorschakelapparaten kunnen zeer heet worden en zijn daarmee de minst veilige keus. Digitale voorschakelapparaten zijn dan weer iets duurder in de aanschaf.

  • Raak een HPS bulb nooit met blote handen aan, maar gebruik een doek
  • HPS bulbs hebben een schroeffitting, Double Ended HPS kweeklampen hebben aan beide kanten een aansluiting
  • Het armatuur met daarin de bulb zit niet rechtstreeks op het stopcontact, maar wordt aangesloten op een voorschakelapparaat
  • Het voorschakelapparaat heeft een starter die de benodigde piekstroom verzorgt
  • Gebruik altijd een relais, deze vangt de piekstroom op voor de timer. Zonder relais kan een timer doorbranden
  • Digitale voorschakelapparaten worden minder heet en zijn veiliger dan de hete, analoge voorschakelapparaten. Digitale voorschakelapparaten kun je ook vaak dimmen
lampaansluiten

Schema voor het aansluiten van een HPS lamp (foto bulb: MZinchenko, Shutterstock)

 

Wanneer je een HPS lamp gaat aansluiten doe dat dan altijd op een geaard stopcontact en vergeet dus ook niet steeds de aardedraad aan te sluiten. Je kunt kiezen uit een digitaal en een analoog voorschakelapparaat. Let op want iedere bulb heeft een eigen voorschakelapparaat nodig voor het juiste wattage. Een digitaal voorschakelapparaat kun je dikwijls dimmen en wordt minder heet als een analoog voorschakelapparaat. Plaats voorschakelapparaten altijd op een hittewerende plaats, bijvoorbeeld op een stoeptegel of een stuk natuursteen maar schroef ze nooit vast op een stuk hout!

Het voorschakelapparaat dien je aan te sluiten op een timer, zodat je een lichtregime kunt instellen (18/6 of bijv. 12/12). Maar aangezien timers de hoge piekstroom van het voorschakelapparaat niet goed kunnen hebben kunnen deze doorbranden. Om dit te voorkomen dien je een relais aan te sluiten. Het aansluiten van een relais is een werkje voor wie weet wat die doet en elektriciëns. Om deze reden gebruiken veel thuiskwekers timers met een ingebouwd relais. Deze zijn wat duurder, maar je bent wel verzekerd van een veilige schakelklok en correct aangesloten relais. De timer kan vervolgens in het stopcontact.

Vergeet ook niet even de kwaliteit van de bedrading in het huis na te lopen. Heb je een oud huis met slechte kabels, dan doe je er goed aan om die even opnieuw door een elektriciën te laten trekken. En als die er toch is, vraag hem dan meteen om de kabels even op een aparte groep aan te sluiten.

(advertentie)