(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Stekken is een mooie en voordelige manier om wietplanten te vermeerderen. Stekken hebben als voordeel ten opzichte van zaadplanten, dat ze genetisch helemaal gelijk zijn aan elkaar en aan de moederplant. Een tuintje uit stekken groeit daarom supergelijkmatig op en iedere plant presteert even goed als haar moeder. Je maakt ze zo.

propagator-pro

De propagator is als een couveuse voor je groene baby’s.

Als je over een mooie wietplant beschikt die je wel vaker zou willen kweken, dan zijn stekken de uitgewezen manier om dat voor mekaar te krijgen. Het is makkelijker dan je denkt om een paar stekken te maken en je hebt er echt niet een aparte groeiruimte voor nodig, een plekje voor een propagator en een bescheiden lichtbron zijn voldoende. In de zomer kun je buiten ook gemakkelijk een paar stekken laten wortelen, bijvoorbeeld van een mooie buitenwietplant.

Propagator

De propagator is als een couveuse voor je groene baby’s. Een propagator zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid voor je pasgesneden stekken lekker hoog blijft zodat de plantjes niet uitdrogen totdat ze wortel hebben geschoten en op eigen kracht water kunnen opnemen. Je kunt zelf een propagator maken van bijvoorbeeld een doorzichtige opbergbox, maar je kunt ook een kant en klare propagator overwegen. Voor slechts 14,95 heb je namelijk al een propagator die compleet met LED verlichting geleverd wordt. Maak je zelf een propagator, of heb je er een zonder ingebouwde verlichting dan zul je zelf een lichtbron moeten regelen. Dat kan in de zomermaanden zonlicht zijn, of een TL balk of wat simpele spaarlampen, wanneer je binnen gaat stekken.

Gereedschap en benodigdheden

Om stekken te maken heb je niet heel veel meer nodig dan een scherp en schoon scheermesje, stekpoeder en een medium voor je stekken. Je kunt stekken ook met een gewone schaar knippen, maar de kans op succes is groter wanneer je een schoon en vlijmscherp mesje gebruikt. De ‘wond’ blijft zo schoner en je kunt hem met een mesje mooi schuin afsnijden waardoor er sneller wortels uit zullen groeien. Een schoon glasschraper mesje van de doe het zelf winkel is ideaal.

stekgereedschap

Om je stekken snel te laten wortelen heb je ook wat stekpoeder nodig, dit kun je bij ieder tuincentrum kopen. Gespecialiseerde tuinwinkels verkopen ook speciale stekkengel voor wietplanten, deze kun je ook gebruiken. De stekkengels en het stekpoeder bevatten planthormonen die de wortelgroei stimuleren. Een thee, getrokken van wilgenbast of een aspirine-oplossing is een natuurlijk en goedkoper alternatief voor stekpoeder.

Ten slotte heb je een medium nodig om je stekken in te laten wortelen. Steenwol stekblokjes worden waarschijnlijk het meeste gebruikt maar een klein potje met stekaarde van het tuincentrum werkt ook prima. Andere stekblokjes zoals ROOT!T stekpluggen, Perfect Plug en Play, Jiffy potjes en dergelijke zijn ook allemaal prima bodems voor je nieuwe wietplantjes.

Stekjes maken

Het proces om stekken te nemen is heel makkelijk. In principe kan ieder takje waar een groeitopje aan zit uitgroeien tot volwaardige plant maar een mooie stek snij je een centimeter of tien lager dan het topje van een tak, net onder de eerste zijscheuten die je tegenkomt. Snij de stek in een vloeiende beweging schuin af en verwijder de onderste twee zijscheutjes zo dicht mogelijk bij de stam. Bewaar je stek in een glaasje water terwijl je de andere stekken snijdt. Heb je een kopje vol, dan kun je de stekken in de pluggen gaan plaatsen.

Licht bevochtigen is voldoende, bedenk dat je stekje nog geen wortels heeft en dus ook nog niets kan met het vocht uit de bodem

marijuana-clones

Voor je de stekken in de pluggen zet, moet je de pluggen eerst inwateren. Steenwolpluggen dien je daarbij ook naar de juiste pH waarde te brengen door ze een nacht in water met een pH waarde van 5 te leggen. De pH van niet behandelde steenwol ligt namelijk rond de 8.0, en dat is veel te basisch voor wietstekjes. Andere pluggen of stekaarde dien je gewoon vochtig te maken. Het geheim van een snel wortelende stek, is om het medium vooral niet té nat te maken. Licht vochtig is voldoende, bedenk dat je stekje nog geen wortels heeft en dus ook nog niets kan met het vocht uit de bodem. Als je hem te nat maakt, zullen de wortels niet hard gestimuleerd worden om naar vocht op zoek te gaan, en kan de stam van je stek zelfs gaan rotten. Prik met een satéprikker vast wat gaatjes in de stekblokken om straks de stek in te kunnen plaatsen.

Als je alle stekken hebt gesneden en je stekblokjes klaar staan kun je de stek prepareren en in de stekblokjes plaatsen. Doop de onderkant van de stek hiervoor in de stekpoeder of stekkengel. Klop overtollig stekpoeder er weer af en plaats je stekken een voor een in de stekblokjes. Eventueel kun je de bladpuntjes eraf knippen om te snelle verdamping van vocht te voorkomen. Als alle stekken klaar zijn benevel je ze met water uit een plantenspuit en sluit je de propagator. Zet je lichtbron beven de propagator aan en zorg voor een aangename kamertemperatuur.

Tijd en rust

Je stekken zijn als ziekenhuispatiënten, ze hebben rust nodig en tijd om te herstellen van hun amputatie. Je verkleint je kans op succes aanzienlijk als je dagelijks je stekken gaat checken op wortels. Laat je stekken dus met rust en open de propagator alleen maar een keer per dag om de stekjes even opnieuw te besproeien. Na een dag of zeven kun je voorzichtig gaan kijken of de stekken al wortels hebben. Is dit het geval dan kan de propagator voorzichtig op een kier. Wanneer je echt duidelijk wortejs ziet kan de propagator helemaal open en kun je de stekblokjes eventueel van wat water voorzien of verpotten en buiten de propagator verder laten groeien.

clones_sour_diesel

Succes met je nieuwe planten!

(advertentie)