(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Al sinds men cannabis cultiveert, zijn er kwekers die hun wiet een extra smaakje proberen te geven of zoeter proberen te maken door hun wietplanten allerlei sapjes of zelfs cola te drinken te geven. Deze methoden werken dus niet, maar een artikel van medisch arts David B. Allen dat gepubliceerd werd in het magazine Treating Yourself leert ons hoe het wel kan.

We zeggen niet dat je het ook zou moeten doen, want zelf zijn we meer voorstanders van cannabis met een wietsmaak, maar de capillaire werking van vloeistoffen in de stam van een wietplant, geeft je de mogelijkheid om stoffen aan je wiet toe te voegen die daar van nature niet voorkomen.

Kwekers hebben al vaak geprobeerd om hun wiet extra fruitig of juist superzoet te laten smaken door ze bijvoorbeeld sinaasappelsap of allerlei andere zoete drankjes te voeren. Deze pogingen zijn echter nooit succesvol geweest en dat komt omdat de wortels deze stoffen simpelweg niet kunnen opnemen. Het wortelsysteem filtert de sapjes er namelijk uit omdat de smaakmoleculen simpelweg te groot zijn. Het gevolg is dat de smaakstoffen en de suikers in de aarde achterblijven en daar voor allerlei schimmelproblemen kunnen zorgen. Maar door de wortels te omzeilen kan het dus wel, zo valt te lezen in het artikel van David B. Allen uit Treating Yourself.

de capillaire werking van vloeistoffen in de stam van een wietplant, geeft je de mogelijkheid om stoffen aan je wiet toe te voegen die daar van nature niet voorkomen

Wiet met een extra smaakje

Wanneer je wiet wel succesvol een bepaalde smaak wil geven dan is dat mogelijk via het zogenaamde Rootless Transport Meganism. Hierbij moet je de opname via de wortels ontwijken en je smaakstoffen direct via de stam op laten nemen. Zoals bloemen in een vaas, kunnen ook wietplanten vloeistoffen opnemen via de stam nadat ze ‘geplukt’ zijn. De afgesneden plant blijft in een vaas met water nog een tijdje in leven en verdampt via de bladeren vocht. Dit vocht wordt via capillaire werking door de stam weer aangevuld.

spoel

Spoel je plant in water met een smaakje

In het artikel uit Treating Yourself schrijft dokter David B. Allen dat de smaakmoleculen (Flavonoïden) bestaan uit grote geladen moleculen die niet door de wortels worden opgenomen en dus in de aarde achterblijven en daar als zout werken en juist zorgen voor uitdroging en uiteindelijk de dood van de plant. Hij kwam hier achter toen hij een mooie wietplant verpeste door hem root beer (een bepaalde frisdrank) te geven. Zo kwam hij op de gedachte dat als een afgezaagde kerstboom (een tijdje) in leven gehouden kan worden in een oplossing van zouten en suikers, dit ook voor een wietplant moest gelden.

Hij nam vervolgens een oogstrijpe wietplant, knipte die af en zette hem direct in een pot met vanille-extract. Na 24 uur kon hij de vanillegeur al aan de wiet ruiken. Na een week in de oplossing gestaan te hebben droogde en curede hij de wiet zoals gewoonlijk. Het drogen duurde volgens de arts wel iets langer dan gewoonlijk maar de wiet smaakte heerlijk. Iedereen vond het volgens hem lekker om de wiet te roken en hij was ook niet scherp in de keel. De smaak was moeilijk te omschrijven, maar iedereen die het proefde heeft ervan genoten, aldus dokter Allen.

In principe kun je experimenteren allerlei smaken zoals aardbeien, munt, sinaasappel, chocola of wat je maar zou willen

Zelf aan de slag?

De methode wordt ook wel toegepast als een manier om wietplanten te spoelen met gewoon water, maar kan dus ook worden toegepast om eindeloos te variëren met smaakjes. In principe kun je experimenteren allerlei smaken zoals aardbeien, munt, sinaasappel, chocola of wat je maar zou willen. Er is echter nog geen onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten wanneer wiet met een extra smaakje gerookt word maar smaakstoffen worden ook toegevoegd in tabaksproducten.

feat

Spoel jij je wiet voortaan in Chocomel?

Persoonlijk houden wij zoals gezegd meer van wiet met een natuurlijke smaak, maar een beetje experimenteren kan natuurlijk geen kwaad. Zolang je de wiet maar niet te koop aanbiedt als een nieuwe wietsoort die de smaak van nature in zich heeft.

Extra THC?

Dokter Allen droomt in het verhaal nog even openlijk verder en stelt dat het mogelijk zou kunnen zijn om met deze methode supersterk geconcentreerde wiet te produceren door de afgeknipte takken niet in smaakstoffen, maar in voorlopers van THC te zetten. Door een oplossing van bepaalde terpenen of fenolen te gebruiken zou je de plant kant en klare THC-voorlopers kunnen aanbieden waarmee de plant misschien wel super-geconcentreerde THC aan kan maken.

Ook kunnen op deze manier wellicht andere medicijnen aan wiet worden toegevoegd om mediwiet nog beter werkzaam te laten zijn bij een bepaalde ziekte of aandoening. En niet alleen bij wiet, maar ook bij andere planten biedt het Rootless Transport Meganism wellicht uitkomst, zo stelt Allen.

 

(advertentie)