(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Beste Muna, ik ben vorig jaar voor het eerst in mijn leven begonnen met 9 Skunk / Haze zaadjes. Na het ontkiemen heb ik er 6 weggegeven aan twee vrienden en heb ik er dus maar 3 zelf gehouden. 1 Bleek een mannetje te zijn dus die is gelijk vernietigd, ik heb er heerlijke thee van gezet. Maar goed, de 2 die ik nu nog over heb hebben een bladprobleem waar ik niet uitkom. 

Het probleem is dat ik witte randen op enkele bladeren heb. De planten hebben wel een tekort aan fosfor gehad wat nu opgelost zou moeten zijn na gebruik van p-20, maar de witte randen blijven vreemd genoeg. Het zit ook echt in het blad dus niet erop zoals bv schimmels, hier is een foto van de witte randjes. Groet, Dennis

witteranden

Hoi Dennis,

Een fosfortekort komt niet vaak voor, maar dat heeft aan je foto te zien niets met het probleem van de witte randjes te maken. Door een fosfortekort zullen wietplanten heel langzaam groeien en kleinere blaadjes gaan maken. De blaadjes worden donker en zwak en krijgen in een later stadium ook paarse verkleuringen. De randen vergelen en de bladeren krullen naar beneden. Onderin de plant zul je de problemen het eerst ontdekken, deze bladeren zullen dan ook het eerst afsterven. In ieder geval ben ik blij dat je dat probleem hebt opgelost, maar het heeft dus niets met de witte randen te maken.

Hoewel het vanaf de foto lastig te beoordelen is, denk ik dat je toch last hebt van meeldauw. Maar het kan ook nog wat anders zijn, namelijk opgedroogde zouten van een bladspray. Wanneer je je bladeren besproeit met een bladvoeding blijft de meeste vloeistof aan de rand van je bladeren hangen en droogt daar op. De zouten die na het opdrogen achterblijven kunnen een dergelijke witte aanslag achterlaten. Als je dus weleens een bladvoeding geeft zou dit de witte aanslag ook kunnen verklaren.

Meeldauw

Als je verder nooit iets op de bladeren sproeit, dan denk ik toch wel aan meeldauw, een schimmel die vaker voorkomt bij een hoge luchtvochtigheid en zich via de lucht snel kan verspreiden. Gelukkig valt het bij jou zo te zien nog mee en kun je het proberen te behandelen met een mengsel van melk, water en eventueel wat zuiveringszout. Maar probeer om te beginnen ook de luchtvochtigheid in je kweekruimte omlaag te brengen.

Om je meeldauw te verwijderen maak je een mengsel van melk en water dat je met een plantenspuit op de plant sprayt. Als je binnen twee weken al moet gaan oogsten, spray dan alleen op de besmette bladeren, anders kun je de hele plant bespuiten. Gebruik 1 deel magere melk (melk zonder vet is nog beter) en 9 delen water (10% melk). Voor een extra goede werking kun je er natriumbicarbonaat (zuiveringszout) aan toevoegen. Een recept: 100 ml melk, 900 ml water en vier theelepels natriumcarbonaat. Natriumcarbonaat is in Nederland als zuiveringszout verkrijgbaar bij veel reformwinkels. Als je bijna moet oogsten kun je de melk ook weglaten.

Veel succes Dennis, groetjes van Muna

(advertentie)