(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie zelf een paar moederplanten houdt, en zijn eigen stekken maakt, hoeft nooit zonder wietplanten te zitten. In twee delen vertellen we je het hoe en waarom van het stekken maken. We beginnen met de voorbereiding en halen de benodigde spullen vast in huis.

Stekken maken is een beetje voor god spelen. Met de juiste behandeling maak je van een klein takje, een hele nieuwe plant. Gelukkig heb je er geen goddelijke krachten voor nodig en kan iedereen het. Stekken worden al honderden jaren door mensen gebruikt om planten te vermeerderen. De meest eenvoudige manier is een takje afsnijden en in een glas met water zetten, als je die voor het raam zet, zal die met een beetje geluk gaan wortelen en heb je een nieuw plantje gemaakt.

stek_propegator

Waarom stekken maken?

Een stekje maak je in principe omdat je een genetisch gelijke kopie van een belpaalde plant wil hebben. Verder is het natuurlijk ook een goedkope manier om een x-aantal nieuwe wietplanten te krijgen. Wanneer je een geweldige wietplant hebt gevonden kun je daar, door te stekken zoveel kopietjes van maken als je zelf wilt. De superplant zelf hoeft nooit te bloeien en zorgt voor een onuitputtelijke bron van wietplanten. Het mooie aan wietstekken van dezelfde plant, is dat ze genetisch gelijk zijn en daardoor veel gelijkmatiger opgroeien dan een tuin vol zaadplanten. Wietstekken worden allemaal even hoog en hebben min of meer dezelfde voedingsbehoefte.

Wietstekken worden allemaal even hoog en hebben min of meer dezelfde voedingsbehoefte

Door te stekken kun je ook gemakkelijk en snel het geslacht van een potentiële moederplant bepalen zoder dat je ze zelf in bloei hoeft te zetten. Dit levert de plant veel minder stress op dan wanneer je haar eerst in bloei zou moeten zetten en vervolgens weer terug in de groei moet laten gaan. De stress kan zelfs voor een genetische verandering zorgen, die weer doorgegeven zal worden in latere stekken.

Hormonen

stekkengel

Stekpoeder of stekkengel bevat hormonen die ervoor zorgen dat een stek sneller wortels krijgt. Je hoeft het niet per se te gebruiken maar het zorgt wel voor een veel grotere slagingskans voor je stekken. Als alternatief voor stekkenpoeder kun je je eigen stekkenwater maken met twee extra sterke aspirines. Los ze op in een halve liter water en laat het een nachtje staan terwijl je af en toe roert. Je hebt nu je eigen stekkenwater gemaakt, doop je stekken hierin voor je ze in een plug laat wortelen.

Als alternatief voor stekkenpoeder kun je je eigen stekkenwater maken met twee extra sterke aspirines

Medium

Om je stekken te laten wortelen zul je ze ergens in moeten steken. Dit kan gewoon water zijn, of een potje met stekaarde, maar meestal worden hiervoor kleine steenwolplugjes gebruikt. Steenwolpluggen zul je wel eerst even op de juiste pH waarde moeten brengen door ze een nacht in een emmer met water met een zuurtegraad (pH-waarde) van 5,5 te laten weken. Er zijn ook stekpluggen van ander materiaal verkrijgbaar die je niet hoeft af te zuren.

Luchtvochtigheid

Omdat een pas gesneden stek nog geen wortels heeft, mogen ze zo min mogelijk vocht verdampen. Door de luchtvochtigheid in je stekruimte zo hoog mogelijk te houden kan je stek overleven tot die zijn eigen wortels heeft. Hiervoor heb je een propagator nodig, dat is een afsluitbare tray waarin je stekken komen te staan. Een doorzichtige plastic deksel zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de propagator hoog blijft. 1 keer per dag zul je wel even de lucht in de propagator moeten verversen.

propagator2

Scalpel of scheermesje

Tot slot heb je een mesje nodig om je stekken mee te snijden, en hoe scherper dat mesje is, hoe beter. Het is ook belangrijk dat je mes schoon is, dus een wegwerp-scalpel is ideaal. Bij de doe het zelf winkel kun je ook een raamkrabber mesje kopen, ze kosten een euro of twee en zijn perfect om stekken mee te snijden. Kijk wel uit want deze messen zijn vlijmscherp! Om ze na iedere stek even schoon te maken is een klein beetje schoonmaakalcohol nodig.

scalpel

Zo, dit is je boodschappenlijstje! In deel 2 gaan we verder met het maken van de stekken zelf en laten we zien hoe je een goede stek selecteert en op de juiste manier snijdt. Tot dan!

(advertentie)