(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Veelgehoord argument tegen wietgebruik: je wordt er dommer van. Je hersencellen zouden al afsterven van één jointje… Hoewel sommige mensen inderdaad wat wazig worden door wietgebruik wijst onderzoek uit dat het tegenovergestelde wel eens waar kan zijn: wiet maakt je juist slimmer!

Elke cannabisgebruiker heeft dit argument weleens gehoord: van wiet word je dom. Maar deze mythe kan voor eens en altijd worden ontkracht. En wel door (bijvoorbeeld) deze publicatie in Frontiers in Pharmacology,  die precies het tegenovergestelde bewijst! In een vooronderzoek uitgevoerd door onderzoekers van McLean Hosptial, Harvard Medical School en Tufts University blijkt namelijk dat cannabis de cognitieve functionaliteit verbetert.

Onderzoek op echte mediwiet patiënten

Cognitieve functionaliteit is ons vermogen om dingen te doen waarbij we moeten nadenken. Iets wat uit Canadees onderzoek op ratten beter blijkt te gaan met THC. Maar niet alleen ratten hebben een verbeterde cognitieve functie door THC.

Echte cannabis patiënten werden gedurende drie maanden geregeld getest op hun cognitieve bekwaamheid. Foto: shutterstock/Alexandr III

Echte cannabis patiënten werden gedurende drie maanden geregeld getest op hun cognitieve bekwaamheid. [Foto: shutterstock/Alexandr III]

Voor een gedragsonderzoek zijn namelijk 24 gecertificeerde medicinale cannabisgebruikers onderzocht, echte mensen dus. De patiënten zijn drie maanden lang gevolgd. In dat kwartaal werd regelmatig hun bekwaamheid gemeten door middel van cognitieve tests als de Stroop-taak en de Trail Making Test.

Positieve resultaten

Staci Gruber, de directeur van Marijuana Investigations for Neuroscientific Discovery (MIND), leidt het onderzoek naar het effect van cannabis op de cognitieve functie. En haar eerste rapport is dubbel positief. Om te beginnen bewijst zij namelijk dat de respondenten met wiet sneller en secuurder door de hersentests komen. Gruber laat in een rapport van McLean Hospital weten: “Patiënten zijn beter in staat om bepaalde cognitieve taken uit te voeren na een medicinale cannabis behandeling van drie maanden.”

Maar naast de specifieke aandoeningen waar de respondenten de cannabis voor gebruikten, gaven er veel aan méér baat te hebben bij de behandeling. Zij sliepen beter, hun algehele gezondheid ging vooruit en zij gebruikten 42% minder reguliere medicatie. Die reguliere medicatie bestaat veelal uit opiaten. Waarover wij eerder al schreven dat cannabis de beste vervanger is. Iets wat vooral in Amerika belangrijk nieuws is, door de aldaar heersende opiaten-epidemie waar honderdduizenden mensen aan sterven.

Meer onderzoek naar cannabis medicatie

Uiteraard is er meer onderzoek nodig naar de gevolgen van cannabis op het menselijk brein. Maar je hoeft geen genie te zijn om te zien dat dit rapport leuk meegenomen is voor de status van medicinale cannabis.

Hoofdonderzoeker Staci Gruber laat met dit onderzoek niet alleen zien een slimme aanpak te hebben gevonden voor het ontrafelen van de – helaas nog bestaande – mythen rond cannabis. Ze bewijst hiermee ook dat ze belang hecht aan het welzijn van mensen. “Mensen gaan cannabis gebruiken. Het is aan ons om erachter te komen wat de beste en meest veilige manieren zijn om dat te doen,” concludeert de wetenschapper.

LEES OOK:  Wereldschokkende studie: ook ratten kiezen ’t liefst voor THC!

[Openingsfoto: iQoncept/Shutterstock]
(advertentie)