Wat is wiet toch eigenlijk een goddelijk plantje. Als je het rookt verlicht het stress en pijn en voel je je lekker stoned, als je er een extract van inneemt bestrijdt het een keur aan ziektes en aandoeningen en wanneer je het smeert helpt het tegen pijnlijke gewrichten en geneest het wonden sneller. Smeer cannabiszalf op het juiste plekje en het is ook nog eens een geweldig afrodisiacum voor vrouwen. 

Wanneer je cannabis verwerkt in een zalf dan kun je er eigenlijk alle kanten mee op. Je kunt het overal op je lichaam smeren voor een verzachtend en helend effect. Cannabiszalf werkt ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat wonden als sneeuw voor de zon verdwijnen. Huidaandoeningen zoals psoriasis en geïrriteerde huid kun je er uitstekend mee behandelen, het valt aan te raden om er zeker CBD wiet in te verwerken. We schotelen je een basisrecept voor op basis van kokosvet zodat je het ook inwendig kunt gebruiken, dat is handig want daardoor is het geen probleem als het op een of andere manier ‘per ongeluk’ in je mond terecht komt.

Kokosvet stolt bij kamertemperatuur en is daardoor ideaal om te smeren. Foto: Geshas, Shutterstock

Het recept voor medicinaal kokosvet is even simpel als dat voor wietboter. Kwestie van malen, smelten, mengen en filteren. Het duurt wel even, dus bereid je voor om 12 tot 18 uur in de keuken te staan. Gelukkig hoef je het grootste deel van de tijd alleen te monitoren, dus er mag gewoon gerookt worden in de tussentijd. We maken 250 milliliter, maar je kunt de hoeveelheden natuurlijk gewoon naar verhouding halveren of bijvoorbeeld door 5 delen voor 50 milliliter. Dit heb je nodig:

  • Pan – gemiddeld tot groot
  • 250ml Kokosvet – het liefst biologisch of organisch
  • 50 Gram wiet – dit kunnen wiettoppen zijn maar knipafval en bladeren zijn ook geschikt. Gebruik extra veel CBD wiet voor een betere werking tegen huid aandoeningen.
  • Water (ongeveer 1 liter)
  • Kaasdoek en/of fijne zeef
  • Afsluitbare kom of glazen pot met deksel
  • Koelkast of koude buitentemperatuur

Malen

Met een grinder of met een mes op een snijplank maak je de wiet fijn. Je kunt ook een koffiemolen gebruiken. Zorg er alleen voor dat je de wiet niet te fijn maalt, het moet later nog uit je extract worden gefilterd.

Smelten

Wanneer het vet tot olie is gesmolten voeg je het water toe.

Mengen

Blijf het mengsel gedurende een uur goed roeren op een hoge temperatuur. Laat die overigens niet boven de 150°C uitstijgen. Op die temperatuur gaan namelijk de werkzame stoffen uit je wiet verloren. Een keukenthermometer bij de hand houden is dus aan te raden. Na een uur mag de temperatuur omlaag, tussen de 120°C-135°C is perfect om de werkzame stoffen opgenomen te laten worden door de kokosvetten. Laat nu op lage temperatuur het mengsel nog minimaal 12 uur tot maximaal 18 uur staan. Het is erg onverstandig om je pan onbeheerd op het vuur te laten, blijf dus in de buurt.

Filteren

PAS OP! Het mengsel is erg heet. Leg je kaasdoek (bij voorkeur dubbel) in een zeef en houdt dit boven je bak of pot waarin je het mengsel gaat laten afkoelen. Giet het mengsel voorzichtig in je filter, als alles wat is afgekoeld kun je het kaasdoek uitwringen om al het actieve materiaal uit je plantenresten te krijgen.

Let op met uitwringen, het kokosvet is erg heet als het van het vuur komt dus laat het eerst even goed afkoelen.

Pas op met het uitwringen van het plantmateriaal, het kan nog erg heet zijn. Maar sla deze stap absoluut niet over. Na ongeveer 12 uur afgesloten in de koelkast of in de koude buitenlucht te hebben gestaan kun je het inmiddels weer gestolde cannabis-kokosvet van het restwater scheiden. Het water bevat geen cannabinoïden en kun je zorgeloos weggooien. Wat je overhoudt is medicinaal kokosvet dat je kunt innemen, waar je mee kunt koken en wat je kunt gebruiken om te smeren.

[Openingsfoto: sangriana, Shutterstock]
Delen via
Lekker bezig!