(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als het aan Joris Vanvinckenroye, oprichter van Royal Doctors ligt komt er in Belgisch Limburg een groot onderzoekscentrum voor medicinale cannabis. Of dat een goede zaak is moeten we trouwens nog zien, want de bedoeling is om de teelt van wietplanten zo te standaardiseren dat de technologie aan farmareuzen als Bayer verkocht kan worden, die er dan – zeker en vast peperdure – medicijnen van kunnen maken, o.a. voor Nederland en Duitsland.

80 miljoen investering, 800 nieuwe jobs

Joris Vanvinckenroye richtte in 2003 Royal Doctors op, een bedrijf ‘dat mensen naar de beste medische zorg leidt’ voor een bijdrage van 1 euro per dag, via een we­reldwijd netwerk van 250 ziekenhuizen en 500 specialisten. Met Royal Docters heeft hij nu bij het Federaal Agentschap Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) in België een vergunning aangevraagd voor een groot medicinaal cannabis onderzoekscentrum in Kinrooi.

joris

Joris Vanvincken­roye

En groot is bij Joris ook echt groot, want in de Vlaamse pers laat hij optekenen dat er 500 tot 800 nieuwe banen worden gecreëerd als het onderzoekscentrum er daadwerkelijk komt. De investeringen zouden rond de 80 miljoen euro bedragen.

‘Perfecte THC en CBD-waarden’

Tot zover zou je denken: prima zaak. Uiteraard moet er veel meer wetenschappelijk onderzoek naar de werking van cannabis als medicijn komen, daar zal geen zinnig mens tegen kunnen zijn. De belangrijkste doelstelling van Vanvinckenroye is om uit te zoeken uitzoeken ‘hoe de cannabisplant gestabiliseerd kan worden op perfecte THC- en CBD-waarden, zodat ze geschikt wordt voor grootschalige medicijnenproductie’.

Dat is dus eigenlijk precies hetzelfde als wat Bedrocan in Nederland doet. Maar waar Bedrocan met een beetje goede wil nog wel gezien kan worden als een (legale) wietkweker die de apotheken bevoorraadt, daar gaat het Royal Doctors om iets heel anders.

Nood aan professionalisering

Volgens Joris Vanvincken­roye is de stabilisatie van de cannabisplant het grote probleem. Synthetische cannabis is het niet natuurlijk en in Nederland zijn het ook maar ‘gewone landbouwers’ die de Bedrocan wiet telen. Kortom, een gat in de markt lonkt denkt deze Belg. Tegenover Agripress zegt hij het zo: ‘De sector heeft dringend nood aan professionalisering. Wij willen een onderzoeksinstelling bouwen die een manier vindt om altijd op dezelfde stabiele manier eenzelfde plant te kunnen kweken.’

Maar dan komt toch de wat vervelende aap uit de mouw.

shutterstock_478268236

Royal Doctors blijkt het onderzoekscentrum vooral te willen om zaken te kunnen doen met de grote farmaceutische bedrijven… [foto: kentoh/Shutterstock]

 Zaken doen met Big Pharma

Joris blijkt namelijk niet van plan om goede, stabiele medicinale cannabis te gaan kweken voor patiënten en aan apotheken te leveren. Nee, dit is wat Royal Doctors wil met het onderzoekscentrum in Kinrooi: “Wat wij willen doen is onderzoeken hoe we de cannabisplant kunnen stabiliseren op be­paalde waardes en die technologie vervol­gens verkopen aan de farma-industrie. Fir­ma’s zoals Bayer bijvoorbeeld, die er dan op grote schaal medicijnen van kunnen maken.”

En denk vooral ook niet dat deze Big Pharma-vriend zich tot België beperkt. Integendeel zelfs. “Het afzetgebied zal ook niet in België liggen, maar wel in landen als Nederland en Duits­land waar medicinale cannabis vandaag al verkrijgbaar is.”

Ter geruststelling: van die benodigde 80 miljoen euro is er nog niet 1 binnen, dus of dit plan ooit werkelijkheid wordt valt (gelukkig) te bezien…

[openingsfoto: felipe caparros/Shutterstock]
(advertentie)