(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je wist het misschien nog niet, maar je hebt een luxmeter in je zak zitten. Die zit namelijk ingebouwd in je smartphone. Een luxmeter meet lichtintensiteit, je kunt hem in je kweekruimte inzetten en planten optimaal van het licht laten profiteren. Het kost je niets, maar kan je een hoop opleveren!

Alles waarmee je de hoeveelheid licht op wietplanten kunt vergroten levert je direct meer oogst op. Iedere kweker weet immers: licht, dat is gewicht. Eén manier om de lichtintensiteit in je kweekruimte te vergroten, is door de hoogte van je kweeklamp aan te passen zodat je planten zich in de zogenaamde sweet spot bevinden. De sweet spot is de afstand tot aan je kweeklamp waarbij de lichtintensiteit het hoogst is. Met een luxmeter kun je deze lichtintensiteit meten, en laat die nou net standaard op je telefoon zitten.

lux-meter

Er is alleen een nadeel aan de luxmeter op je telefoon, ondanks de foto hierboven werkt het niet voor led kweeklampen. Dit komt omdat lux de luchtintensiteit meet in lumens. Lumens zijn eigenlijk bedoeld voor het licht dat mensen zien, en niet wat planten kunnen opnemen. De luxmeter wordt gekalibreerd door middel van het groene licht dat mensen zien, en de meeste led lampen bevatten bijna geen groen licht aangezien planten dat net niet kunnen opnemen. Kweek je met led dan kun je beter een PAR meter gebruiken. De luxmeter op je smartphone werkt wel goed bij HPS, metaal halide en fluorescente (TL) lampen.

Waar zit je luxmeter?

Samsung telefoons: Ga naar het belscherm en toets *#0*#. Kies in het volgende scherm voor Sensor en vervolgens Light Sensor. Je kunt ook een luxmeter app zoeken in de Play Store, er zijn er verschillende.
Apple telefoons: iPhones hebben geen ingebouwde functie om lumens mee te meten, maar gelukkig zijn er meer dan genoeg luxmeter apps te vinden in de Apple store, zoals bijvoorbeeld de LUX meter FREE.

Lux meet het aantal lumens per vierkante meter op een bepaalde plek in een ruimte. Je kunt met andere woorden, met een luxmeter dus meten hoeveel licht er op specifiek deel van een plant valt. Maar hoe helpt dat je in de praktijk?

  • Met een luxmeter kun je meer wiet oogsten. Hoe meer licht een plant krijgt, hoe meer wiet eraan zal groeien. De luxmeter helpt je om de optimale afstand tot de plant te meten, de zogenaamde sweet spot.
  • Met de luxmeter kun je testen of je bulbs aan vervanging toe zijn. Naarmate bulbs ouder worden neemt de lichtintensiteit namelijk af.

Een gemakkelijk ezelsbruggetje voor de lamphoogte van metaal halide en HPS kweeklampen is 10 procent van het wattage in centimeters, alleen is dit niet erg nauwkeurig. Met een luxmeter kun je precies de juiste hoogte bepalen, en dat kan een hoop schelen. Blijf de lichtintensiteit gedurende de kweek meten en pas de hoogte van je lamp continu aan.

Naarmate je planten groeien kun je de lamphoogte steeds aanpassen om ervoor te zorgen dat je planten allemaal evenveel licht opvangen. Een kleine verschuiving van een paar centimeter kan er al voor zorgen dat je planten overal meer licht opvangen. Dit zijn dingen die je nooit met het blote oog kunt zien, de luxmeter helpt je de lamp en de planten zo te plaatsen dat ze veel meer licht krijgen. Kijk maar eens, in deze video wordt het uitgelegd.

Nu je weet hoe je de luxmeter op je telefoon in de kweekruimte kunt inzetten om meer licht op je planten te krijgen, wil je misschien weten wat het minimale, het maximale en nog belangrijker, het optimale aantal lumens per vierkante meter is voor wietplanten. Komt ie:

schermafbeelding-2016-11-28-om-13-06-52

Wanneer je een wietplant onder een spaarlamp, of voor het raam hebt staan, pak dan voor de lol je telefoon er eens bij en meet de lichtintensiteit. Is die minder dan 15000 lux dan heb je de reden gevonden waarom je wietplant zich zo strekt. Vooral als je met een relatief kleine HPS lamp kweekt tot 400 watt kan een luxmeter enorm helpen. Misschien haal je eindelijk die gram per watt wel 😉

(advertentie)