(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Mede dankzij cannabispatiënt Bart Hissink heeft de raad van gemeente Hof van Twente een motie ingediend om de thuisteelt van wiet te legaliseren. Naar Tilburgs voorbeeld zou een proef gestart moeten worden van twee jaar, waarna geëvalueerd wordt of de proef het gewenste effect heeft.

Recht op thuisteelt geëist

Een dikke maand geleden geleden schreven wij over Bart Hissink – de van de televisie bekende cannabispatiënt die in zijn gemeente het recht op thuisteelt van cannabis eiste. Na een heftig ongeluk in 2009 is Bart na een lange weg door de medische molen bij mediwiet uitgekomen: het enige medicijn dat voor hem werkt.

Omdat de apotheekwiet geen soelaas bood, besloot de Tukker zelf te gaan kweken. Waarop hij zich verdiepte in de werkverschaffing voor justitie die het gedoogbeleid heet. Hij vond het – terecht – nodig om op te staan voor dit mensenrecht en zich hard te maken voor de legalisering van thuisteelt in zijn gemeente.

Overwinning

Zijn uitgebreide pleidooi is gelukkig niet voor niets geweest. Op 25 oktober 2016 werd namelijk door de gemeenteraad een voorstel aangenomen tot het legaliseren van thuisteelt van wiet voor cannabispatiënten! Er is een motie ingediend bij burgemeester Nauta die in gesprek gaat met de driehoek: gemeente, politie en het Openbaar Ministerie om de plaatselijke legalisatie mogelijk te maken, net als dat eerder in Tilburg gebeurde dus..

Dat betekent dat na Tilburg straks in Hof van Twente patiënten waarschijnlijk ook hun eigen medicijn mogen gaan kweken. Wellicht dat Bergen op Zoom, Heerlen, Vlissingen en Arnhem – vier gemeentes die recent aangaven mediwiet teelt te willen legaliseren – na dit goede voorbeeld het ook aandurven een gereguleerde wietteelt proef te starten.

11165327_1097292733618587_9139430195836565563_n

Twee activisten voor legale wiet op 1 foto: Doede de Jong (links) en Bart Hissink

Kweken volgens de voorwaarden

Zoals in Tilburg het geval is worden er voorwaarden gesteld aan het thuis kweken van je eigen medicijn in Hof van Twente. Zo mag de kwekende patiënt bijvoorbeeld niet jonger dan 18 jaar zijn en behoort de elektriciteitsvoorziening legaal te zijn aangesloten. Geen gesjoemel met meterkasten en stroom aftappen dus! Al is dat niet echt nodig gezien je maar 5 planten mag kweken, meer dan genoeg voor eigen gebruik. De kosten voor de elektra zijn uiteindelijk te verwaarlozen vergeleken met de kosten voor coffeeshop- of apotheekwiet.

Hoe je wiet kan kweken volgens de Tilburgse voorwaarden lees je trouwens HIER.

Oproep tot gebruik spreekrecht

Bart hoopt andere patiënten te inspireren met zijn acties: “Ik roep iedereen op om gebruik te maken van het spreekrecht voor burgers en alle burgemeesters deelgenoot van ons probleem te maken. Op die manier komt het vanzelf in Den Haag. Deze motie kan daarbij dienen als voorbeeld en inspiratie.” Wat ons betreft de juiste insteek. Iedereen zou de mogelijkheid moeten hebben om hun eigen medicatie te kweken.

Aangenomen motie

Hieronder zie je de motie zoals op 25 oktober 2016 aangenomen door de gemeenteraad. Als deze gemeente over de dam is mag de rest van ons snel volgen. Want wat landelijk niet lukt, kan lokaal blijkbaar wel. Overgrow the planet!

schermafbeelding-2016-11-01-om-12-36-56

(advertentie)