(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De laatste dagen van het jaar zijn ontzettend gezellig en hoewel het binnen lekker warm en knus is, krijgen wietplanten toch vaak te kampen met te lage (nacht)temperaturen, die staan namelijk vaak op ongeïsoleerde zolders en in koude kelders. En wanneer wietplanten het ’s nachts (veel) te koud hebben blijft groei achter en krijgt wortelrot kans om wortels aan te tasten. Tenzij je je kweekruimte winterklaar maakt natuurlijk.

Misschien heb je er zelfs al mee te kampen, er zijn namelijk al een paar redelijk koude nachten geweest. Dan is het helemaal zaak om je kweekruimte even goed winterklaar te maken want je kunt er op rekenen dat de winter nog flink zal uitpakken. En als die Elfstedentocht dit jaar dan eindelijk eens doorgaat, zit jij met een gerust hart voor de buis omdat je weet dat je wietplanten het toch lekker warm hebben.

Warme dagen, koude nachten

Wanneer je een kweektent op een ongeïsoleerde zolder of kelder hebt staan, is de kans groot dat de temperatuur er veel te koud wordt wanneer het kwik buiten daalt. Overdag is dit vaak geen probleem, de lampen zorgen er immers voor dat de planten het warm genoeg hebben. Maar zodra de lampen uitgaan, daalt de temperatuur snel. En juist die grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen, kunnen bij wietplanten voor grote problemen zorgen.

Verschillen van 10 graden of meer zorgen voor veel stress bij planten

Verschillen van 10 graden of meer zorgen voor veel stress bij planten. Laten we kijken wat er gebeurd. Overdag is het lekker warm, het kwik stijgt tot een graad of 28 en je plant verdampt water dat het een lieve lust is. Als gevolg ontstaat er zuigspanning waardoor de plant behoorlijk wat voedingsstoffen kan opnemen. Tot zover prima, de plant groeit. Maar dan gaan de lampen uit en wordt het nacht.

De plant neemt haar tijd en went langzaam aan de nieuwe, donkere en koudere situatie. Maar hoe groter het verschil in temperatuur, hoe langer het duurt voor de plant eraan gewend is. Bij een verschil van 10 graden of meer, heeft de plant vier tot zes uur nodig om te herstellen van de klimaatverandering. En dat zorgt ervoor dat de plant maar op halve kracht groeit!

Wortelrot

Groeiachterstand is vervelend, maar nog niet eens het allerergste wat kan gebeuren. Pythium en Fusarium, oftewel wortelrot, is namelijk juist ontzettend blij met de grote temperatuurschommelingen. Deze schimmels gedijen optimaal in een omgeving waar de temperatuur erg schommelt. En omdat de planten door de groeiachterstand ook al een lagere weerstand hebben, zien deze schimmels hun kans schoon om wortels aan te tasten. Het gevolg: grote groeiproblemen, voedingstekorten, gele bladeren, stilstand en uit eindelijk een triest plantje en een slechte oogst!

wortelrot2

Wortelrot gedijt goed bij onstabiele temperaturen

Wat te doen?

Als je het vermoeden hebt dat de nachttemperatuur bij jouw planten weleens te koud zou kunnen zijn, check het dan maar even met een min/max thermometer. Zo’n thermometer meet de extreemste temperaturen en onthoudt die. Als je vermoeden juist is en het te koud is ’s nachts, kun je er tenminste wat aan doen.

Loop je kweekruimte na en kijk waar je kunt isoleren. Vooral zolders hebben vaak tochtige plekken waar de koude buitenlucht zo naar binnenstroomt. Isoleren is een goede eerste stap en zorgt er op zolder bovendien voor dat de warmte van je lampen geen sneeuw van het dak af smelt. Wanneer alle daken in de straat besneeuwd zijn valt het behoorlijk op wanneer de jouwe brandschoon is! Isoleren dus.

Maar isoleren is niet altijd genoeg. Het kan ook nodig zijn om een klein kacheltje te plaatsen die de nachttemperatuur op peil houdt. Zo’n kacheltje kan je winteropbrengst eigenlijk verdubbelen. Doe je het niet, dan krijg je immers te maken met een plant die door de stress maar op halve kracht groeit. Kijk wel even na of je genoeg capaciteit hebt voor een elektrische kachel voor je een 2000Watt kachel aansluit!

Probeer er voor te zorgen dat het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur niet boven de 6 tot 8 graden ligt. Gebruik preventief een middel om wortelrot voor te zijn, en enzymen voor een beter wortelmillieu en een beter weerstand. Het is een kleine investering die een hoop problemen voorkomt.

Openingsbeeld: Anne Helmond
(advertentie)