(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Paarse wiet, wie is er niet groot mee geworden? Gek zijn we op de prachtig gekleurde toppen die daardoor ook nog eens een stuk exotischer lijken te smaken. Maar wat veroorzaakt nou die fruitige kleur en nog interessanter, hoe kweek je zelf de mooiste paarse wiettoppen?

Het zijn meestal ook nog eens de meest potente soorten die paars worden, een van de meest bekende paarse soorten is Purple Haze en staat bekend vanwege het potente narcotische effect.

Waarom wordt wiet paars?

Niet alle wiet wordt paars, dus waarom worden sommige soorten dat wel? Nou, dat heeft alles te maken met anthocyanen. Anthocyanen zijn de paarse kleurstoffen, en niet alle wietsoorten hebben genoeg van deze anthocyanen om een zichtbare paarse kleur te krijgen. Wie paarse wiet wil kweken zal dus moeten beginnen met de juiste soort. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een kort lijstje met prachtige paarse soorten voor je gemaakt.

purplemonkeyballs

Purple Monkey Balls

Als je een mooie paarse soort te pakken hebt zal je zien dat deze tijdens de groeifase gewoon groen is. Dit komt omdat het groene pigment in het chlorofyl de anthocyanen verbergen. De paarse kleur wordt pas in de late fase van de bloei zichtbaar, wanneer het bladgroen afgebroken wordt. Sommige soorten worden van zichzelf al paars, bij andere soorten moet je er in de bloeifase voor zorgen dat de temperatuur ‘s nachts flink daalt. Ongeveer tot onder de 10 graden celcius.

In de laatste twee weken zul je zien dat je toppen mooi paars kleuren. Let er wel op dat het verschil tussen dag en nachttemperaturen niet te hoog wordt, want dat zou weer problemen kunnen opleveren met achterblijvende groei.

purple-bud-xl

Purple Bud

Anthocyanen

Anthocyanen geven niet alleen wiet, maar allerlei plantensoorten een mooie paarse kleur. Maar ze hebben ook een belangrijke medicinale waarde. Zo is het bekend dat anthocyanen krachtige antioxidanten zijn. Men denkt dat ze ook pijnstillende, ontstekingsremmende en neuroprotectieve eigenschappen hebben, zoals je in deze publicatie kunt lezen. Een dieet dat rijk aan anthocyanen is zou chronische welvaartsziekten kunnen verminderen en een algeheel verbeterde gezondheid en betere prestaties bij mensen kunnen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan bramen, frambozen, gojibessen, blauwe bessen, cranberry’s en bloedsinaasappelen.

(advertentie)