(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opnieuw bittere nederlagen voor justitie in haar strijd tegen coffeeshops. Of dit betekent dat ze inzien dat het sowieso een verloren strijd is om het krankzinnig gedoogbeleid te handhaven weten we niet (waarschijnlijk niet, hardleers als ze zijn), maar feit is wel dat een coffeeshophouder niet gestraft worden voor de stash die hij erop na houdt, ook al is die zoals in dit geval meer dan 112 kilo. En in het ander geval maakten politie en justitie er zo’n zootje van dat er geen ontnemingsvordering meer mogelijk is…

Zaak 1 – Ontnemingsvordering twee Amsterdamse coffeeshops

De politie heeft onderzoek gedaan in 2 coffeeshops in Amsterdam. Daar werd een grote hoeveelheid softdrugs en financiële administratie in beslag genomen. De rechtbank heeft de eigenaren van de coffeeshops in 2010 onherroepelijk veroordeeld voor het bezit van een grote hoeveelheid softdrugs.

Het Openbaar Ministerie heeft een vordering ingediend ter ontneming van het voordeel dat zij zouden hebben verkregen uit de verboden handel in softdrugs. De rechtbank heeft in 2013 beide verdachten veroordeeld tot betaling van in totaal ruim een miljoen euro.

Knoeiwerk

Maar omdat er aan alle kanten zeer slordig is gewerkt door de autoriteiten, komt er van dat laatste niks terecht. Zowel politie als Belastingdienst faalden opzichtig en het Openbaar Ministerie faalde vervolgens in hoger beroep herhaaldelijk om duidelijkheid te verschaffen.

Conclusie van het Gerechtshof? ‘De ontnemingsvordering was hierdoor voor het hof niet controleerbaar en toetsbaar. Bovendien was het voeren van een adequate verdediging nagenoeg onmogelijk. Het hof oordeelt dat geen sprake is van een eerlijk proces.’ Het hof vindt in dit geval de niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie de enige passende sanctie, ‘gezien de grove veronachtzaming van de belangen van de verdediging’.

shutterstock_322051565

Hoeveel wiet een coffeeshop ook in de stash heeft liggen, het hoort eenvoudigweg bij ‘normaal zakendoen’ voor een cannabis ondernemer… [foto: OpenRangeStock/Shutterstock]

Zaak 2 – Coffeeshop Superfly in Hoofddorp

De tweede nederlaag voor justitie betreft de enorme stash van coffeeshop Superfly in Hoofddorp. Bij eigenaar Edo Landtman in Amsterdam lag liefst 100 kilo wiet, 12 kilo hasj en 5.432 voorgedraaide joints. Maar ja, als je een goedlopende shop hebt – en in die periode was Superfly de enige coffeeshop in de gemeente Haarlemmermeer met meer dan 70.000 inwoners, dus dat wil wel lukken – moet je ook een voorraad cannabis aanhouden, zo redeneerden de rechters tot nu toe in deze zaak.

Stash hoort bij normaal zakendoen voor coffeeshop

En ook in het hoger beroep bij het Amsterdamse Gerechtshof was het oordeel voor het Openbaar Ministerie genadeloos negatief: een coffeeshophouder die ‘economisch verantwoord’ werkt mag geen straf krijgen voor zijn stash, zelfs niet als het om zoveel kilo’s gaat als bij Landtman het geval was.

Simpel gezegd betekent dit arrest dat iedere coffeeshop die zich verder aan alle gedoogregels houdt maar wel ergens een stash heeft om aan de cannabisvraag te voldoen, voortaan niet gestraft kan worden daarvoor. Weliswaar is ie formeel gezien volgens de letter van de Opiumwet strafbaar, maar de rechter vindt dat een flinke stash nu eenmaal part of the business is…

Na alweer zo’n grandioze verspilling van belastinggeld vraag je je langzamerhand toch wel af wanneer er vanuit de politiek nu eens gehandeld wordt en er een einde komt – in de vorm van legalisering – aan deze gedoogwaanzin?

[openingsfoto: Everett Collection/Shutterstock]

 

(advertentie)