(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Om hash te maken moet je op een of andere manier de trichomen (je weet wel, die glinsterende plakkerige harsdruppeltjes op wiet) van het plantmateriaal weten te scheiden. Dat kan door middel van een fijne zeef, met ijs en water of zelfs door de toppen in je handen te wrijven. Maar er is nóg een manier om hash te maken, en die is verreweg het snelst en levert ook nog eens het meeste resultaat.

Technisch gesproken zijn concentraten ook hash, maar daar hebben we het deze keer even niet over. Concentraten worden doorgaans met behulp van brandbare oplosmiddelen gemaakt, en dat kan een gevaarlijk werkje zijn als je niet weet wat je doet. We hebben het over zogenaamde soventless hash, zonder gebruik te maken van oplosmiddelen dus.

De snelste manier om het meeste hash uit je wiet te halen is zonder twijfel door gebruik te maken van droogijs. Op die manier haal je niet alleen veel hash van je wiet, maar je kunt het ook nog eens meteen roken als je wil. Binnen 15 minuten heb je een mooie berg kief aka harskristallen aka trichomen aka hash! Kijk maar:

Hash van droogijs, de voordelen

Je kunt hash op veel verschillende manieren maken. Traditionele hash wordt onder andere in Marokko gemaakt door wiet op een fijnmazig doek te kloppen zodat de harskristallen door het doek vallen en het plantmateriaal achterblijft. In India en op Jamaica maken de mensen hash door de wiettoppen simpelweg tussen hun handen te wrijven. De hars blijft zo aan de handen plakken en wordt daar later als hash afgeschraapt.

In de westerse wereld is wiet echter wat schaarser en duurder, dus zoeken we naar effectievere methoden om hash te maken. En de droogijs methode is dus de meest effectieve methode om supersnel goede hash te maken. De methode heeft veel voordelen ten opzichte van droog zeven (dry sift) en haalt zelfs betere resultaten dan de ice-o-lator methode.

  • Met droogijs heb je het snelste resultaat, in 15 minuten ga je van wiet naar direct rookbare hash!
  • Met droogijs hash maken is supersimpel, als je kunt schudden kun je eersteklas hash maken!
  • Er komt geen water bij kijken, dus je kunt meteen genieten!

Hash maken met droogijs

Om hash met droogijs te maken, kun je gewone ice-o-lator zakken gebruiken. De maaswijdte van deze zakken wordt aangegeven in microns, hoe meer verschillende zakken je hebt, hoe meer verschillende kwaliteiten je kunt maken. Doorgaans hebben de grofste zakken een maaswijdte van 220 micron, hierin tref je nog veel plantmateriaal aan, maar een stuk minder als in je wiet zelf moet je maar denken. Echte hash liefhebbers slaan deze zak om deze reden vaak over, toch haal je het meeste hash met deze zak van je wiet.

Droogijs is helaas niet in hele kleine hoeveelheden te bestellen, 5 kilo kost je ongeveer 25 euro. Wat je overhoudt, kun je echter wel in een mandje bovenin je kweektent ophangen want droogijs smelt niet, maar verdampt in CO2, en daar houden wietplanten wel van

De volgende maat ligt meestal rond de 150 micron en levert al een veel schonere hash op. Vervolgens zijn er zakken met maaswijdtes van rond de 100, 90 en 70 micron. Hieruit haal je meestal de allerbeste kwaliteit hash omdat daar bijna geen plantendeeltjes meer doorheen komen. De allerkleinste zakken zijn rond de 45 micron en vangen alleen de kleinste trichomen en hun steeltjes op. Je beste hash komt dus uit de 150 en de 70 micron zakken.

Draag handschoenen! Droogijs is -80 graden celsius! Foto: nikkytok, Shutterstock

De ice-o-lator zakken zijn het belangrijkste bij het maken van hash met droogijs, maar je hebt nog wat meer spulletjes nodig zoals een emmer, je wiet en natuurlijk het droogijs zelf. Droogijs is helaas niet in hele kleine hoeveelheden te bestellen, 5 kilo kost je ongeveer 25 euro. Wat je overhoudt, kun je echter wel in een mandje bovenin je kweektent ophangen want droogijs smelt niet, maar verdampt in CO2, en daar houden wietplanten wel van. Hier komen de benodigdheden:

  • Een emmer waar je ice-o-lator zakken mooi overheen vallen.
  • Wiet of knipafval.
  • Droogijs (te bestellen via internet, 5 kilo kost zo’n 25 euro).
  • Ice-o-lator zakken.
  • Een paar goede warme handschoenen.
  • Een groot glad oppervlak zoals een tafel of nog beter, een (plexi)glas plaat op een tafel.

Veiligheid

Hoewel droogijs erg veilig te gebruiken is, moet je wel een beetje opletten. Het spul is ongeveer -80 graden celsius en sublimeert in plaats van dat het smelt. Daarbij gaat het over in CO2. De hoeveelheid CO2 die bij het maken van hash vrijkomt is erg weinig en zal je niet schaden, maar toch is het voor de veiligheid beter om je droogijs-hash in een goed geventileerde ruimte te maken.

Verder moet je droogijs niet in een luchtdichte container bewaren want als het overgaat in gas dat niet kan ontsnappen, komt de container onder druk te staan en kan die exploderen. Gewoon in de piepschuim bak laten zitten waarin het bij je bezorgd wordt dus! Tenslotte moet je het spul niet met je blote handen aanraken want het is logischerwijs erg koud, gebruik dus een paar goede warme handschoenen en geen rubber handschoentjes.

Aan de slag

Zoals eerder gezegd is het proces ontzettend makkelijk. In feite hoef je het ijs en de wiet alleen maar in de zak te stoppen en het uit te schudden boven een glad oppervlak. De trichomen vallen in grote getale op het oppervlak waarna je ze met een bankpasje bij elkaar kunt vegen. Dat was de korte methode, nu stap voor stap.

Begin met het verkruimelen van je wiet en stop de verkruimelde wiet in de emmer. Verkruimelen doe je met een grinder of een mes en een snijplant. Maak er geen poeder van, maar verbrokkel de wiet tot kruimels. Vervolgens doe je er het droogijs bij. Voor 40 gram knipafval heb je ongeveer 250 gram droogijs nodig.

Als de wiet en het droogijs in de emmer zit, kun je een van de ice-o-lator zakken eroverheen schuiven. Kies de zak die je wil, 220 micron levert het meeste en 70 micron het mooiste resultaat. 150 Micron is een mooie maat voor een goede kwaliteit en een hoge opbrengst. Maar je kunt in principe iedere zak gebruiken die je wil, het is aan jou om te experimenteren met de verschillende maten.

Verschillende kwaliteiten hash

Wanneer je begint met de kleine 70 micron en daarna de 150 micron gebruikt, en tenslotte de 220 micron zak, heb je drie verschillende kwaliteiten. Nu alles in de emmer zit en er van bovenaf een ice-o-lator zak overheen zit, schud en draai je de boel ongeveer 3 minuten voorzichtig heen en weer zodat de trichomen kunnen afkoelen tot de temperatuur van het droogijs (-80 graden).

Draai nu de emmer ondersteboven boven het gladde en schone oppervlak, en begin met schudden. Het zal letterlijk trichomen regenen! Blijf net zolang doorgaan met schudden tot je geen kief meer ziet vallen. Als je klaar bent kun je een bankpasje of iets dergelijks gebruiken om alle hash bij elkaar te vegen. Herhaal de procedure met dezelfde wiet, maar neem nu een ice-o-lator zak met een grotere maaswijdte. Daarna kun je weer een maatje groter, tot je uiteindelijk de 220 micron zak gebruikt hebt. Hou de oogst per zak gescheiden want het zijn zoals gezegd verschillende kwaliteiten hash.

(advertentie)