(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vrijdag 31 januari kan een historische dag worden in de Nederlandse cannabis geschiedenis. In Utrecht komen burgemeesters en wethouders van zo’n 30 coffeeshopgemeenten bij elkaar om het manifest ‘Joint Regulation’ te tekenen en naar de Tweede Kamer te sturen. Het kan zomaar het begin zijn van de definitieve legalisering van marihuana. Wij hebben de letterlijke (concept)tekst!

Het manifest ‘Joint Regulation’ is feitelijk een noodkreet van de gemeenten. Zij zien in dat verbieden, opspeuren, vernietigen en vervolgen van wietkwekers dweilen met de kraan open is. De war on Drugs kan niet gewonnen worden. Jammer dat minister Opstelten van Justitie zich hardnekkig verzet tegen elk initiatief om de kweek – en daarmee de legale bevoorrading van de achterdeur van de 600 coffeeshops + het recht van elke blower om zijn eigen wietje te telen – onmogelijk maakt. Maar niet getreurd, de Tweede kamer maakt nog altijd de wetten in Nederland en niet de minister.

 

Dit is de letterlijke tekst van het voorstel dat de gefrustreerde gemeenten vrijdag na de Bestuurlijke Bijeenkomst Regulering Cannabisteelt naar het parlement gaan sturen (overigens ook naar Opstelten). Het is nog de conceptversie, dus er kan nog een komma ergens anders komen te staan, maar in hoofdlijnen gaat het hierom:

JOINT REGULATION – MANIFEST

Het water staat ons aan de lippen

 

Het huidige beleid waarin de verkoop van cannabis vanuit coffeeshops is toegestaan en de teelt van deze drugs illegaal is, mag misschien wel werken in de papieren werkelijkheid van Den Haag, maar is voor ons als bestuurders van de Nederlandse steden steeds meer onacceptabel en heeft diep ingrijpende consequenties voor de volksgezondheid en de leefbaarheid en de veiligheid in onze steden. Het cannabisbeleid is dan ook dringend aan vernieuwing toe. Reeds in 2009 kwam de Adviescommissie Drugsbeleid onder leiding van Wim van de Donk tot deze conclusie. Sindsdien is er weinig veranderd. De minister zet uitsluitend in op aanscherping van het repressieve beleid. Dit beleid biedt géén antwoord op drie problemen waar wij al jarenlang mee worden geconfronteerd:

 

1. de gezondheid van cannabisgebruikers wordt niet beschermd;
2. de veiligheid in de wijken staat onder druk;
3. de (georganiseerde) criminaliteit gerelateerd aan softdrugs is door het huidige beleid nauwelijks effectief aan te pakken.

 

De gevolgen hiervan zijn enorm:
· de samenstelling en kwaliteit van de cannabis is onbekend door het ontbreken van toezicht op het productieproces. De wijze van telen bepaalt uiteindelijk de schadelijkheid voor de gebruiker, bijvoorbeeld onaanvaardbaar hoge THC-percentages of de aanwezigheid van chemische bestrijdingsmiddelen;
· op duizenden zolderkamertjes wordt illegaal hennep geteeld. Dit leidt in heel Nederland tot brandgevaarlijke situaties. Maar ook het bevoorraden van de coffeeshop is voor toevallige passanten en het personeel van de coffeeshops gevaarlijk. Bedreigingen en afpersing komen geregeld voor, ook midden op straat;· er is een omvangrijk crimineel schaduwcircuit ontstaan. Liquidaties, omkopingen en vermenging van de boven- en onderwereld zijn het gevolg. Maar liefst 77 procent van de opsporingscapaciteit is gerelateerd aan hard- en softdrugs, uiteenlopend van veel kleine zaken tot enkele grote zaken. Het is dweilen met de kraan open.

 

Dit manifest is een oproep aan het kabinet – in het bijzonder aan de staatssecretaris van Volksgezondheid en de minister van Veiligheid en Justitie – en de leden van de Tweede Kamer om te luisteren naar wat in onze steden speelt en een andere koers te volgen. Een koers die het verschil maakt in de aanpak van de problemen.

 

Onze oproep is kort maar krachtig: voer samen met ons een landelijk stelsel in van gecertificeerde en gereguleerde wietteelt. Alleen op deze wijze is een oplossing mogelijk. De minister stelt dat internationale verdragen dit niet zouden toestaan. Dit is echter een eenzijdige en negatieve uitleg van de verdragen. Deze interpretatie lijkt vooral politiek te zijn ingegeven. Initiatieven in de Verenigde Staten (1) en Uruguay, maar ook in België en Spanje, bewijzen het tegendeel. Hiervan leren wij dat een goed (bestuurlijk) arrangement belangrijk is, met daarin afspraken over preventie en het waarborgen van een gesloten circuit van teelt
en gebruik.

 

De landelijke invoering van gecertificeerde en gereguleerde wietteelt is de oplossing om problemen met betrekking tot de gezondheid van gebruikers, de veiligheid in wijken en de aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit effectief aan te pakken.

 

Wij stellen voor dat bij een landelijke invoering van gereguleerde wietteelt de opsporing en bestraffing van illegale wietteelt aanzienlijk worden geïntensiveerd. Pas dan is het mogelijk om de georganiseerde criminaliteit in de volledige breedte aan te pakken.
Mocht een landelijke invoering van gereguleerde wietteelt op korte termijn niet mogelijk zijn, dan stellen wij voor om – zoals de commissie Van de Donk adviseert – op lokale schaal te starten met gereguleerde wietteelt. Zo kunnen de problemen met de volksgezondheid en de veiligheid in die gebieden beter worden aangepakt. Het probleem met de georganiseerde criminaliteit is dan weliswaar beperkt opgelost, maar een eerste stap is gezet naar een verbeterde aanpak.

 

Als eerste stap en graag op zo kort mogelijke termijn willen wij samen -steden en het Rijk de doelstellingen, randvoorwaarden en een passend bestuurlijk-juridisch kader uitwerken die voor het nieuwe beleid nodig zijn. Door samenwerking kunnen we de grote problemen beter het hoofd bieden en de veiligheid voor onze inwoners waarborgen.

 

Wij vestigen met dit manifest onze hoop op de minister, de staatssecretaris en het parlement om onze uitgestoken hand aan te pakken en samen de vastlopende weg te verlaten en met ons een nieuw pad te kiezen.

 

De initiatiefnemers,
Paul Depla, burgemeester van de gemeente Heerlen
Victor Everhardt, wethouder van de gemeente Utrecht
Rob van Gijzel, burgemeester van de gemeente Eindhoven
 

1 Memorandum for all United States Attorneys, August 29, 2013 from James Cole Deputy Attorney General,
‘Guidance Regarding Marijuana Enforcement.’

 

(advertentie)