(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Drie weken geleden namen de inwoners van Californië met overtuigende meerderheid ‘Proposition 64’ aan, het voorstel dat recreatieve cannabis legaliseert. Maar dankzij dit wetsvoorstel komen duizenden gevangenen  die voor wietmisdrijven vastzitten binnenkort zeer waarschijnlijk ook op vrije voeten!

Cannabis in de VS

Hoewel je door alle positieve berichten uit de VS bijna zou denken dat het land inmiddels één groot cannabis paradijs is geworden, zitten er tegelijkertijd nog tienduizenden Amerikanen in de gevangenis wegens (niet-gewelddadige) wietovertredingen. Immers, op federaal niveau en in een aantal staten is cannabis nog steeds verboden en vlieg je voor het minste of geringste achter de tralies. Zo ook in Californië, een staat die nota bene als eerste ooit in 1996 medicinale cannabis legaliseerde en recent bij de verkiezingen ook recreatieve wiet legaal maakte.

Wietveroordeling met terugwerkende kracht geschrapt

Maar voor ongeveer 2.000 wietgevangenen in deze staat gloort er nu snelle hoop. Met het referendum drie weken geleden werd niet alleen het ‘adult use’ gelegaliseerd, maar ook de mogelijkheid om met terugwerkende kracht de straffen voor veruit de meeste wietmisdrijven te schrappen. Dat betekent trouwens ook dat vele tienduizenden Californiërs hun strafblad zullen zien verdwijnen, iets dat ze nu uitsluitend aan een cannabis gerelateerde overtreding te danken hebben.

schermafbeelding-2016-11-29-om-09-57-50

Duizenden wietarrestaties in 2015

De cijfers worden opgetekend door de San Francisco Chronicle. President Barack Obama schonk al met enige regelmaat gratie aan wietgevangenen, maar dat waren er steeds maar enkele tientallen. In Californië gaat het dus om heel andere aantallen. Volgens het kantoor van de state attorney general (zeg maar het openbaar ministerie) arresteerde de politie in 2015 in heel de sunshine state 8.866 mensen wegens bezit, verkoop, transport en het kweken van wiet. Daarvan waren 879 arrestanten minderjarig…

OM geeft de strijd op

Maar aan deze praktijken komt dus een einde. Ook volgens de autoriteiten zelf, want de openbaar aanklager van San Mateo County District, Steve Wagstaffe, zegt dat hij verwacht dat de politie minder mensen arresteert en beboet onder de nieuwe regels omdat ‘het de manuren en het papierwerk niet meer waard is’.

Hij voegt er tegenover de krant in San Francisco aan toe dat ‘het normaal zou zijn voor de gevangenissen als ze nu beginnen met het vrijlaten van verdachten die beschuldigd worden van cannabis gerelateerde misdrijven die geen borg konden betalen’. Te meer omdat de meeste hiervan al meer tijd achter de tralies hebben doorgebracht als dat ze zouden krijgen in een vonnis onder de nieuwe wet, die hun daden voortaan ziet als overtredingen en niet meer als misdrijven…

(advertentie)