(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opmerkelijk initiatief in Duitsland: 122 strafrechtgeleerden en juridisch hoogleraren roepen op tot legalisering van de productie en verkoop van marihuana. En hun ‘Schildow Circle’ krijgt nu de steun van ten minste 2 fracties in het Duitse parlement!

Twee jaar geleden startte Lorenz Böllinger, emeritus professor strafrecht aan de universiteit van Bremen, zijn ‘Schildow Circle’, een beweging om de wet in Duitsland op cannabisgebied te gaan veranderen. Volgens de professor en inmiddels 121 medestanders (die ook allemaal doorgeleerd hebben op juridisch terrein) werkt de huidige politiek van criminaliseren en straffen – van met name de gebruikers – averechts.  Ongeveer 3 miljoen Duitsers roken regelmatig wiet, terwijl naar schatting 14 miljoen Oosterburen het wel eens geprobeerd hebben. Het bezit van een kleine hoeveelheid wiet is in Duitsland niet strafbaar, maar het kweken en verkopen ervan wel.

Ook in Duitsland wordt de roep om legalisering van cannabis steeds sterker

Ook in Duitsland wordt de roep om legalisering van cannabis steeds sterker

Brede parlementaire commissie

De club van Böllinger diende in november een legaliseringsvoorstel in bij het Duitse parlement. Het idee is om de effectiviteit van de huidige drugswetten onder de loep te nemen middels een commissie die uit alle politieke partijen zou moeten bestaan. Nu hebben twee oppositiepartijen, de Groenen en Die Linke, besloten het initiatief van de strafrechtdeskundigen inderdaad te ondersteunen! Schildow Circle hoopt ook nog op de steun van de sociaaldemocraten, die samen met de christen-democraten in de regering Merkel zitten. Voor het installeren van een brede parlementaire commissie zijn minimaal 120 zetels nodig, en alleen de twee oppositiepartijen hebben samen al 127 zetels, dus dat ziet er goed uit voor Böllinger en co.

Zijn belangrijkste argument is dat marihuanagebruikers gecriminaliseerd worden doordat ze gedwongen worden hun wiet (te duur) op de zwarte markt te kopen. “Daardoor komen ze ook gemakkelijk met de verkeerde mensen in aanraking”, zegt de professor. “De meeste blowers zijn jonge mensen en voor hen kan dit enorme gevolgen hebben voor de rest van hun leven – als ze gepakt worden en een strafblad krijgen. Ze krijgen moeilijker een baan, lopen kans hun rijbewijs te verliezen, et cetera. Samengevat: ze ontsporen gemakkelijker door het verbod.”

Regering Merkel tegenstander van legalisering

De hoogstverantwoordelijke regeringspoliticus met betrekking tot drugs en partijgenote van CDU-bondskanselier Angela Merkel, Marlene Mortler, is fel tegenstander van legalisering van cannabis. Zij wijst daarbij op de gezondheid: “We moeten de gezondheidsrisico’s niet onderschatten, speciaal voor jonge mensen. Regelmatige consumptie van cannabis leidt tot serieuze gezondheidsschade en het kan leiden tot psychoses en verslaving.”

Böllinger en zijn 121 medestanders verwerpen deze gedachte. Wiet is alleen gevaarlijk bij mensen die toch al verslavingsgevoelig zijn, maar de belangrijkste argumenten voor legalisering zijn dat er dan tenminste fatsoenlijke controle op de kwaliteit van cannabis mogelijk is en dat er meer en betere voorlichting gegeven kan worden, precies zoals dat nu bij sigaretten en alcohol gebeurt.

Vloeibaar plastic op wiet

Dat er (ook) in Duitsland flink wordt gerotzooid met wiet, blijkt wel uit het verhaal van Georg Würth, voorzitter van de Duitse cannabisorganisatie.Hij vertelt dat een drugdealer in Leipzig zijn wiet had versneden met sulfide, met als gevolg dat meer dan 100 blowers in het ziekenhuis belandden. “De problemen met vervuiling zijn de afgelopen jaren dramatisch toegenomen. Sommige voegen suiker en zelfs vloeibaar plastic toe, die dan op de wiet opdroogt!”

(advertentie)