(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dr. Dreten is, zoals de vaste volgers van zijn kweekverslagen zullen weten, een groot fan van verduisteren. Door het verduisteren heeft hij nu al een aantal buitenplanten die bijna klaar zijn voor de oogst. Speciaal voor ons schreef hij de volgende ode – mét instructies voor het verduisteren – aan deze succesvolle buitenkweekmethode.

Wat is verduisteren?

Cannabis (indica of sativa) is een korte dag plant. Dat wil zeggen dat ze beginnen met bloeien wanneer de dagen korter worden. In de natuur begint de bloei in Nederland en België voor de meeste wietsoorten tussen begin augustus en de eerste week van september. Bij het verduisteren zetten we de planten volgens schema in een donkere ruimte waardoor ze dus eerder met bloeien beginnen en dus ook eerder toppen ontwikkelen.

Twee toppen in volle bloei door te verduisteren, en de zomer was nog lang niet voorbij!

Waarom verduisteren?

De wiet is door te verduisteren van betere kwaliteit. Dit komt omdat het klimaat in de zomermaanden doorgaans beter is dan in de herfst. Het is warmer en minder vochtig, de toppen kunnen rustig afrijpen. Bovendien is de zon in juni, juli en augustus veel krachtiger. Ook voor buiten geldt immers het principe licht = gewicht. Voorts zou er een verband zijn tussen potentie (THC-gehalte) en Uv-straling. Deze straling ligt in de zomer hoger dan in september en oktober. Buiten kweken komt ook de geur en smaak ten goede. De stoffen die daarvoor zorgen (terpenen en flavonoïden) ontwikkelen buiten anders dan onder kunstlicht. Dit onder andere omdat er buiten meer stressfactoren zijn waartegen de plant zich moet wapenen. Mensen die gedurende een heel jaar veel wiet nodig hebben (recreatief of medicinaal) kunnen op die manier zichzelf voorzien. Als ze biologisch kweken is dit een supernatuurlijk product.

Hoe te verduisteren?

De eerste methode geniet bij mij de voorkeur, en dat is de planten naar binnen brengen. Binnenshuis is het ‘s nachts warmer en minder vochtig dan buiten. Je hebt er meestal ook stroom om een ventilator, afzuiger of ontvochtiger te gebruiken. Hierbij moet je dus zowel ‘s avonds als ‘s morgens paraat staan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zo verduisterde ik vier jaar geleden voor het eerst met behulp van een zelfgemaakte ‘verduistertent’.

De tweede methode is een zeil, dat geen licht doorlaat, over de planten trekken. Dit gaat vlugger dan de eerste methode maar heeft enkele nadelen. Ten eerste kan het onder het plastic te warm worden als de zon nog enkele uren schijnt. Ten tweede laat plastic geen vocht door, wat schimmel kan bevorderen. Zodra het buiten donker is dien je dus de folie weer te verwijderen. Hiervoor moet je dus ‘s avonds tweemaal paraat staan, maar ‘s ochtends niet meer. Een eerste keer om het eerder donker te maken, en een tweede keer als het al donker is, zodat de planten niet ‘stikken’ onder het plastic.

Voordelen van verduisteren

  • betere kwaliteit
  • geen hoge energiefactuur, binnenkwekers kunnen in de zomer hun apparatuur gebruiken om de buitenkweek te ondersteunen
  • binnensoorten kunnen buiten gekweekt worden
  • meerdere oogsten per zomer mogelijk, en dus meer kans op succes omdat je kan spreiden
  • een halve dag en een nacht per etmaal minder kans op slecht weer, ziekten, plagen en rippers als je ze ‘s avonds binnen zet
  • als je ze binnen zet koelen de plant en wortelkluit minder of niet af, dit heeft voordelen voor de groei en bloei. Hoe kouder de nachten, of hoe groter het temperatuurverschil tussen dag en nacht, hoe langer de planten moeten recupereren

Nadelen van verduisteren

  • vraagt discipline en planning
  • beste verduistermethode is in een ruimte binnenshuis, dus mogelijke geuroverlast
  • met potten sleuren of een donker zeil optrekken kan opvallen voor de buren
  • in potten kweken vraagt meer zorg dan in volle grond

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een van Dr. Dretens oogsten van begin september

Veel mensen zullen er op het eerste zicht tegenop zien om met verduisteren te beginnen. Nochtans past het meestal wel in het alledaagse ritme. Ga eens bij jezelf na hoeveel dagen per maand je tussen 20 en 8 uur thuis bent. Vooral bij mensen met fulltime jobs, kleine kinderen of huisdieren zal dit percentage hoog liggen. Als je 5 of 6 avonden en ochtenden per week thuis bent kan je in theorie verduisteren. Hoelang het verduisteren per dag duurt hangt af van het aantal planten en de afstand die moet afgelegd worden. Doorgaans zal het ergens tussen de 5 en 20 minuten liggen.

Vijf jaar geleden deed ik m’n eerste buitenkweek. Ik vond het doodjammer dat de planten de hele zomer zo uitbundig groeiden, om dan in de herfst gebukt te gaan onder regen en storm. Dit leidde tot schade en rot bij de planten, en stress bij de kweker.

Het jaar daarop wou ik het anders doen en besloot te experimenteren. Het aantal planten werd in 2 verdeeld, een deel om te verduisteren en een deel om natuurlijk af te bloeien. Ik bouwde met spankabels en zwart/witfolie een lichtdichte constructie om de planten vanaf midden juli in het donker te zetten. Half augustus kon ik stoppen met het zeil, het is dan lang genoeg donker voor indica-dominante soorten. Midden september vond de eerste oogst plaats en de kwaliteit was veel beter dan van de controlegroep. Wegens schimmel moest deze enkele weken te vroeg, begin oktober, al geoogst worden.

De daglengte mag verschillen, maar de donkere uren moeten tijdens de hele bloei ononderbroken even lang duren

De positieve ervaring maakte het verduisteren dus voor herhaling vatbaar. Het verduisteren is een proces/methode die men al doende leert. Ik ben tot volgende twee bevindingen gekomen. 1: de meeste soorten bloeien af met meer dan 12u licht, en 2: de daglengte mag verschillen, maar de donkere uren moeten tijdens de hele bloei ononderbroken even lang duren.

In de praktijk?

Door mijn job ben ik niet in staat het 12/12 regime te gebruiken. De planten staan tegen 21u in het donker, en worden om 8u buiten gezet. Dus een dag van 13u en een nacht van 11u. Het 12/12 regime wordt in de binnenkweek gebruikt omdat op die manier 99% procent van de soorten zeker afbloeien. De buitenkwekers zullen weten dat dit in de natuur niet geldt, anders zouden de buitensoorten pas na 21 september in de bloei schieten. Het is die dag in de natuur 12u licht en 12u donker.

Wietplanten hebben een kritische daglengte, dit wil zeggen dat ze bloeien als het aantal uur licht onder een bepaald maximum duikt. Voor indica ’s ligt die grens rond de 14,5 uur, voor sativa’ s tussen de 13 en 12 uur.
Vorig jaar heb ik voor het eerst sativa (dominante) soorten verduisterd op dit 13/11 regime. Allen bloeiden ze af, zonder mannelijke bloemen aan te maken wegens eventuele lichtstress.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boven en onder: een plant op 12 oktober die op een natuurlijke manier in bloei ging, merk het verschil in topstructuur en trichomen op!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de zomermaanden is er veel te doen, dus je sociaal leven dien je te combineren met verduisteren. En dat is mogelijk, zo lang je de regel respecteert dat de nachten een constant aantal uur duren. Dus ofwel kies je de hele verduisterperiode voor een nacht van 11 of een nacht van 12 uur, hetgeen het best past bij je dagelijks leven. Stel nu dat je in de avond ergens moet zijn, dan heb je volgende opties:
1. Je blijft thuis tot de planten in het donker mogen en vertrekt erna
2. Je vertrekt eerder en zet de planten voordien in het donker, de volgende dag dien je ze wel 11u of 12u later in het licht zetten. Hoe vroeger je ze binnen zet, hoe vroeger je de volgende dag moet opstaan. Dat de ene daglengte dan maar bv. 10uur duurt en de volgende dag bv. 15 uur zorgt niet voor stress, zo lang het niet meer dan éénmaal per week gebeurt.
3. Je gaat de deur uit en laat ze buiten staan. Je houdt in de gaten wanneer het buiten donker wordt, en maakt dat je terug thuis bent voor het terug licht wordt. Bij thuiskomst zet je ze binnen zonder licht te maken. De volgende dag zet je ze 11 of 12 uur nadat het buiten donker werd terug in de zon. Hier kan je langer slapen.
4. Je speelt vals en werkt met kunstlicht op een timer. Voor je vertrekt zet je de planten binnen en de timer doet de rest. Als het kunstlicht krachtig genoeg is om ook in de groei/bloei te voorzien kan je af en toe ook uitslapen. De planten worden wakker onder bv. HPS en kunnen al op gang komen, daarna zet je ze buiten.

Afhankelijk van het moment kan je een van bovenstaande kiezen. De laatste optie is er bij mij vorig jaar bijgekomen uit gemakzucht. Als je bijna een half jaar verduisterd is het gewoon gemakkelijk om op een HPS te kunnen rekenen. De aanschafkost valt goed mee, en omdat ze niet vaak draaien is de stijging op de energiefactuur niet zo hoog. Een krachtige lamp komt op het einde van de bloei toch van pas op regenachtige dagen. Goed ontwikkelde toppen houden immers niet van nattigheid.

Mensen die het verduisteren eens willen proberen met een minimum aan inspanning kunnen hun planten tussen 8 en 15 juli in het donker beginnen zetten

Mensen die het verduisteren eens willen proberen met een minimum aan inspanning kunnen hun planten tussen 8 en 15 juli in het donker beginnen zetten. Als je dit doet tot ongeveer 15 augustus, zullen ze erna verder afbloeien zonder tussenkomst. Op die manier kan je in de 2e helft van september reeds oogsten.
Nog beter wordt het als je afspreekt met vrienden of buren om de taken te verdelen. Je spreekt af onder elkaar en deelt de oogst. Deze methodes vragen een niet te onderschatten inspanning van de kweker, maar telkens je mooi ontwikkelde toppen in je tuin ziet staan zal je zien dat het de moeite waard is. Ik zou zeggen, durf te experimenteren, en houd goede moed!

Dr. Dreten

(advertentie)