(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het was wereldnieuws: Uruguay legaliseerde de complete cannabisketen en de staat zou wiet gaan (laten) verbouwen die voor 1 dollar per gram in apotheken verkocht zou worden. Maar nu, 18 maanden later, is er nog steeds geen enkele legale overheidsplant de grond in gegaan…

1 januari 2014: de cannabis revolutie begint

Uruguay heeft geschiedenis geschreven als eerste land op aarde waar cannabis volledig legaal werd, maar in de praktijk mankeert er nog veel aan de uitvoering van de mooie plannen...

Uruguay heeft geschiedenis geschreven als eerste land op aarde waar cannabis volledig legaal werd, maar in de praktijk mankeert er nog veel aan de uitvoering van de mooie plannen…

Op nieuwjaarsdag 2014 ging de legalisering in Uruguay in en vanaf die dag mogen blowers thuis wiet kweken (6 planten). Maar voor degenen die niet zelf willen of kunnen kweken zou er een systeem opgezet worden van gecontroleerde verkoop via apotheken. Iedere Uruguayaan van 21 jaar en ouder die zich registreert kan maximaal 40 gram wiet per maand kopen, tegen een spotprijs van 1 dollar (bedoelt om de zwarte drugsmarkt de nek om te draaien). Het leger zou de wietplantages hiervoor gaan bewaken en professionele bedrijven konden meedingen naar een kweeklicentie. Schitterende plannen, alleen is er nu na 18 maanden nog niks gebeurd wat betreft de staatswiet.

Impasse na vertrek president Mujica

De oorzaak van de impasse is het vertrek van president José Mujica, begin dit jaar. Hij was de grote aanjager van de cannabis legalisering, maar zijn opvolger uit dezelfde partij – Tabaré Vázquez heet deze man – is beduidend minder gecharmeerd van het idee dat de overheid zelf voor ‘drugs’ gaat zorgen. In januari van dit jaar zei een regeringswoordvoerder nog dat de namen van de wietkwekers die een licentie krijgen ‘binnen enkele dagen’ bekend zouden worden gemaakt. Maar na de presidentswissel blijft het stil, op een mededeling van de drugsminister in maart na ‘dat er geen haast is bij de regering om te starten met het kweken en verkopen van marihuana’…

Revolutie in gevaar?

Dat belooft dus allemaal weinig goeds. Natuurlijk, dat er zonder repressie thuis wiet gekweekt mag worden is fijn, maar net als hier in Nederland en België kweekt lang niet elke blower zijn eigen wiet. En de bevolking van Uruguay is ook in meerderheid tegen legalisering, dus de vraag is of de zo geprezen cannabis revolutie in het Zuid-Amerikaanse land in gevaar is, want wie weet draait de nieuwe president ook wel het legaal thuiskweken terug?

Discussie over de wet in Uruguay

Ook in Amerika wordt er gediscussieerd over Uruguay, bijvoorbeeld door de cannabisexpert van The Denver Post – Ricardo Baca – en Will Carless, maker van GlobalPost video-podcasts. Check hun show als je meer informatie wil over Uruguay (ze praten erover vanaf minuut 8:40).

(advertentie)