(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het gedoogbeleid – strafrechtelijk onderscheid tussen soft- en harddrugs, coffeeshops als verkooppunten van cannabis – is in 1976 ingevoerd onder leiding van toenmalig Justitie-minister Dries van Agt. De inmiddels 83-jarige bekijkt het huidige gedoe rondom wiet en hasj met verbazing: na 40 jaar gedoogbeleid is “een absurde situatie” ontstaan.

Behalve Justitie-minister was Dries van Agt natuurlijk ook jarenlang minister-president van Nederland. In die tijd moest hij zich waarschijnlijk nog wel af en toe inhouden met zijn persoonlijke mening, maar nu hij lang en breed met pensioen is, kan ie vrijuit spreken. De uitspraken over het huidige drugsbeleid werden door NRC Handelsblad opgetekend. Dat Van Agt ‘onze’ wereld een warm hart toedraagt stond al eerder vast: in 2009 ontving hij namelijk een Cannabis Culture Award, de prestigieuze prijs voor mensen die een bijzondere betekenis hebben voor de cannabisgemeenschap.

Oud-politicus Dries van Agt kreeg in 2009 deze Cannabis Culture Award voor zijn rol in het Nederlandse softdrugsbeleid [foto: CCA]

Oud-politicus Dries van Agt kreeg in 2009 deze Cannabis Culture Award voor zijn rol in het Nederlandse softdrugsbeleid [foto + openingsfoto: CCA]

‘Checkpoint’-zaak

Tegenover de krant reageert de oud-politicus met name op de reeks van uitspraken van rechters waarin coffeeshophouders ondanks een grote stash  (de hasj- en wietvoorraad) niet bestraft worden. Als voorbeeld dient coffeeshop Checkpoint in het Zeeuwse Terneuzen. Daar werden kilo’s wiet per dag verkocht aan duizenden klanten, niet zelden van over de Belgische grens. Zonder enige aanleiding maakte politie en justitie daar een einde aan en werden de eigenaar en medewerkers vervolgd. Tot aan de hoogste rechterlijke instanties diende de zaak en uiteindelijk leed het Openbaar Ministerie een smadelijke nederlaag: niemand werd veroordeeld voor de megacoffeeshophandel!

Teelt en handel uit strafrecht

Ook andere coffeeshophouders ontsprongen de dans en mochten onbestraft vele kilo’s wiet in de stash hebben, dat hoort nu eenmaal bij zakendoen vinden steeds meer rechters. “Een absurde situatie”, noemt Van Agt dit na 38 jaar gedogen. “Dit is een kraakhelder signaal aan de politiek. Los het probleem van de illegale bevoorrading van coffeeshops op. Teelt, handel en gebruik van wiet moet strafrechtelijk irrelevant worden. Dat is de enige oplossing.” Het OM is het hier (uiteraard) niet mee eens en wijst erop dat tegen o.a. het ‘Checkpoint-vonnis’ nog een beroep mogelijk is (cassatie bij de Hoge Raad). “Tot die tijd verandert niets aan het bestaande vervolgingsbeleid van coffeeshops”, zegt het OM tegen NRC.

Maar mooie woorden dus van onze voormalige politiek leider en ‘godfather van het gedoogbeleid’ Van Agt en hij heeft groot gelijk. De bal ligt nu bij de politiek. Het wachten is eigenlijk op het moment dat minister Opstelten van Justitie met pensioen gaat, want de meeste deskundigen zijn het over 1 ding wel eens: Ivo Opstelten blokkeert hoogstpersoonlijk iedere mogelijke verbetering van ons ‘absurde’ gedoogbeleid…

(advertentie)