(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Prachtig weer, schitterende locatie, sfeervolle informatiemarkt, geweldige eetkraampjes en een fijn muziekprogramma: de zesde editie van Cannabis Bevrijdingsdag gisteren in Amsterdam trok een recordaantal van 6.000 bezoekers. En de Friese wietkweker Doede de Jong ontving voor zijn strijd de Koos Zwart Award!

Biologisch wietkweker Doede de Jong, veroordeeld tot een ontnemingsvordering van een half miljoen euro wegens wietteelt, heeft tijdens Cannabis Bevrijdingsdag de Koos Zwart Award in ontvangst genomen. Deze prijs wordt elke jaar uitgereikt door de coffeeshops verenigd in het PCN, voor een persoon die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor legalisering en normalisering van cannabis. “Dit jaar kon de Koos Zwart Award naar niemand anders gaan”, sprak PCN-woordvoerder Ricardo Hewitt bij de overhandiging. De prijs is vernoemd naar de vorige maand  overleden Koos Zwart, cannabisactivist van het eerste uur. De uitreiking was een ontroerend moment op een verder vooral vrolijke dag.

De principiële wietkweker Doede de Jong krijgt de welverdiende Koos Zwart Award! [foto: Gonzo Media]

De principiële wietkweker Doede de Jong krijgt de welverdiende Koos Zwart Award! [foto: Gonzo Media]

Growers en blowers onder elkaar

“Dat het verbieden van cannabis op zijn retour is, is duidelijk. Toch is er iemand in Den Haag, ik wil zijn naam niet noemen, die daar niet aan wil”, zei Derrick Bergman, woordvoerder van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) en RollingStoned-columnist, die het evenement organiseert, in zijn welkomstwoord. “Maar deze meneer is zeventig jaar oud en gaat binnenkort met pensioen.”

De festivalweide in het fraaie Flevopark liep al vroeg in de middag vol met bezoekers. Over de hele dag bezochten zo’n zesduizend mensen ‘het vreedzaamste festival van Nederland’, dat zoals altijd zonder enige wanklank verliep. Eén van de bezoekers, sixties icoon Willem de Ridder: “Het voelt als een familiefeest. We zijn onder elkaar. Heel gezellig.”

Vera Bergkamp, drugswoordvoerder voor D66 in de Tweede Kamer, bracht een ‘werkbezoek’ aan de zesde Cannabis Bevrijdingsdag. Via Twitter liet Bergkamp weten: “Dit is het meest relaxte festival waar ik ooit geweest ben: geen drank, geen ruzie… alleen #chill #CannabisBevrijdingsdag”

Volgend jaar weer in het Flevopark?

Het festival dreigde begin dit jaar uit Amsterdam te verdwijnen. Het Westerpark besloot Cannabis Bevrijdingsdag na vier probleemloze edities om onduidelijke redenen te weigeren. “Een geluk bij een ongeluk”, vindt VOC-voorzitter Henk Poncin. “Iedereen is het er over eens dat deze locatie veel mooier is en veel beter past bij een evenement als het onze. Volgend jaar willen we graag terug komen in het Flevopark.”

RollingStoned op Cannabis Bevrijdingsdag

Uiteraard waren wij ook present op het enige cannabisevenement van Nederland. Hou de site en onze Facebook-pagina dus goed in de gaten, want onze columnist BongZilla is met heel veel bezoekers op de foto gegaan en dat levert prachtige beelden op… Als voorproefje alvast deze pic van de 2 Founding Fathers van RollingStoned met de prachtige promotiedames (lees; hun vriendinnen) en die brutale BongZilla:

DSC03346

(advertentie)