(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Advocaat Maurice Veldman neemt een voorschot op het jaar 2015. Zeker is dat er veel te gebeuren staat als het over cannabis gaat. De gebeurtenissen van het afgelopen jaar zijn genoeg reden om vooruit te kijken immers. Met – uiteraard – een portie slechte koffie, maar het is niet allemaal drab gelukkig…

Growshops onder vuur

Growshops krijgen vanaf 1 maart a.s. te maken met een bijzonder vage delictsomschrijving die de strijd moet aanbinden tegen de verkoop van een compleet assortiment producten bestemd voor de  beroepsmatige of bedrijfsmatige hennepteelt. De meest in het oog springende producten zullen via verschillende verkooppunten worden verkocht en de verkoop van complete assortimenten aan kleine thuistelers voor eigen gebruik zal gewoon doorgaan, omdat dit niet strafbaar wordt. Ook de verkoop van cannabiszaden zal niet vallen onder deze nieuwe wetsbepaling, omdat deze verkoop zich richt op de thuisteler voor eigen gebruik.

Maatregelen tegen coffeeshops in  Amsterdam: coffeeshops sluiten blijft prioriteit nummer één

waarVan de bestuursrechter valt ook dit jaar niets positiefs te verwachten. Dat geldt zeker voor Bibob zaken. Ondanks een verrassend positieve uitspraak in 2014 van een coffeeshop uit Nieuwegein zie ik de bestuursrechter niet snel op zijn ingezette ramkoers tegen coffeeshops terug komen.

Zo verloor coffeeshop Wauw in Amsterdam vlak voor de kerst een zaak over gemillimeter rond het afstandscriterium. Deze coffeeshop zit op ruim boven de 250 meter afstand tot een gymnasium. Tenminste, als je de veilige, officiële en voor de hand liggende looproute neemt (via de oversteekplaats met stoplichten vlak bij de coffeeshop). Er moet worden gemeten door de normale veilige looproute te nemen, zo beweerde de burgemeester altijd in de gemeenteraad. Het gaat immers om de veiligheid van jongeren. Deze looproute komt uit op ruim 290 meter, meer dan 250 meter dus je zou zeggen: niks aan de hand. Maar schijn bedriegt want de coffeeshop deed een beroep op de bestuursrechter. En dan gaat het meestal mis.

Bestuursrechters houden ook dit jaar steeds weer de hand boven de hoofden van burgemeesters die coffeeshops willen sluiten, zo vrees ik

De normale looproute bood geen soelaas om deze coffeeshop aan te kunnen pakken. De meetmannetjes die de burgemeester erop uit had gestuurd moesten daarom gevaarlijke en halsbrekende toeren uithalen om via een vluchtheuvel door razend verkeer te manoeuvreren om een deel van de looproute af te snijden met als doel hun missie met succes te voltooien en enkele meters onder 250 meter uit te komen. Deze creatieve meetmethode moest uitkomst bieden om de coffeeshop aan te pakken, ook als dit in strijd geschiedde met de uitleg van de burgemeester over veilige looproutes.

De bestuursrechter negeerde simpelweg de uitleg van de burgemeester over welke route moest worden gekozen.  Zij vond dat de gevaarlijke korte route best mocht worden gemeten. Het gaat dus helemaal niet om de veiligheid van scholieren. Het gaat ook niet om het beschermen van de jeugd door hen de toegang tot coffeeshops te ontzeggen. Iedereen weet dat er geen middelbare scholieren komen in  coffeeshops. Toch moeten ze om deze reden dicht in Amsterdam. De bestuursrechter vindt het allemaal prachtig.

Dit voorbeeld illustreert dat burgemeesters het voor het zeggen hebben. Bestuursrechters houden ook dit jaar steeds weer de hand boven de hoofden van burgemeesters die coffeeshops willen sluiten, zo vrees ik. Coffeeshopexploitanten doen er daarom goed aan de communicatie met burgemeesters goed te houden.

Amsterdam niet langer ’s werelds Cannabis Capital

Amsterdam is definitief en voor altijd van de troon gestoten als wereldberoemde en befaamde Cannabis Capital. Het is overal in de wereld zonneklaar dat de internationale toerist Amsterdam maar beter kan mijden dan bezoeken. Barcelona en Las Vegas zijn veel betere alternatieven. Mokum heeft het er zelf naar gemaakt.

kofSinds 1 januari jl. zijn er in Amsterdam weer vier coffeeshops gesloten en daar komen er dit jaar nog vele bij. De burgemeester gaat onverdroten door met het coffeeshop-vrij maken van o.a. de drukste toeristenstraat van Nederland, de Warmoesstraat. Er zal daar niet één coffeeshop open blijven. Straatdealers bepalen inmiddels en masse het straatbeeld. De gemiddelde toerist loopt ietwat verdwaasd rond en valt ten prooi aan straatdealers. De nog overgebleven coffeeshop barsten uit hun voegen, het is nauwelijks mogelijk deze te betreden. De burgemeester beweert tegen beter weten in dat er niets aan de hand is.

Amsterdam deed het het afgelopen jaar al bijzonder slecht in de internationale media. Het saboteren van de 21ste Cannabis Cup in november jl. was een dieptepunt voor de duizenden Amerikaanse toeristen die getuige waren van de War on Drugs die de hoofdstad sinds enkele jaren teistert. Ontgoocheld stapten de duizenden Amerikanen in het vliegtuig om dit jaar niet meer terug te komen. Zij kiezen ervoor dit jaar liever naar Portland te gaan.

Nederland tuimelt van de troon in de internationale media

Ook dit jaar staat Nederland in de internationale media te kijk als het land dat eens een voortrekkersrol vervulde en die positie inmiddels heeft ingeruild voor een plaats in de categorie van meest onverdraagzame en intolerante cannabislanden wereldwijd. Volgende week wil een journalist van de Financial Times mij interviewen om te horen wat er mis is gegaan achter de dijken. De internationale reputatie van ons landje is inmiddels tot ver onder de zeespiegel gedaald. Dat is een wapenfeit van zowel minister Opstelten als burgemeester Van der Laan.

Exit: de wietpas

De wietpas is het meest spraakmakende staaltje zinloze politiek van een minister die, laten we het hopen, dit jaar met pensioen zal gaan als het kabinet een vroegtijdige dood sterft. Over de jarenlange procedure tegen deze maatregel berichtte ik in mijn vorige column.

Het enige lichtpunt na jarenlang procederen is dat de rechter het prima vindt wanneer burgemeesters tot het besef komen dat zij niet langer aan de riem van minister Opstelten willen lopen. Deze  cannabisparia staat er helemaal alleen voor bij de handhaving van de wietpas. Er is bijna geen burgemeester die zich iets aantrekt van de wietpas en deze houding heeft vorige maand rechterlijke goedkeuring gekregen (zie mijn laatste column van 2014).

Dat betekent concreet dat niet ingezetenen overal in Nederland welkom blijven, net zoals dat in heel Limburg (behalve in Maastricht) nu al het geval is. Weg wietpas dus.

Exit: 15 % THC maatregel

mbgDe THC maatregel zal er nooit komen, dat was vanaf het begin duidelijk voor iedereen die even doordenkt. Uitstel van dit gedrocht van regelzucht moet gezichtsverlies voorkomen. In werkelijkheid heeft deze maatregel met stille trom de aftocht geblazen.

Meer goed nieuws

Rechters zullen blijven weigeren om coffeeshopexploitanten te straffen voor de aanvoer van cannabis. Dat gebeurde afgelopen jaar al meer dan 50 (!) keer. Geen enkele rechter wil nog straffen voor de achterdeur. De politiek is uitgenodigd deze achterdeur te regelen, maar zal dit jaar niet verder komen dan –misschien- enkele voorzichtige experimenten rond gereguleerde wietteelt, zo vrees ik.

Tegen het einde van dit jaar zullen op zijn vroegst de eerste experimenten starten voor een gereguleerde achterdeur, maar dan moet eerst het kabinet vallen. De vlag van het gedogen bestrijkt niet alleen de voordeur, zo zal voortschrijdend inzicht leren.

In deze geest past het om ook wiettelers niet langer te straffen zolang zij op transparante en verantwoorde wijze hun cannabis telen ten behoeve van coffeeshops. Laten we hopen dat het gerechtshof in Leeuwarden andermaal een rechterlijk pardon verleent aan de telers uit Bierum. Wat dat betreft zit het tij mee. De geschiedenis leert dat de politiek soms door de rechtspraak wordt aangespoord om eindelijk eens in actie te komen. Gewoon hiermee doorgaan rechters!

(advertentie)