(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De universiteit van Lausanne in Zwitserland heeft onderzoek gedaan naar de effecten van langdurig, dagelijks cannabisgebruik op de cognitieve functies: geheugen, concentratie en snelheid van beslissen/problemen oplossen. Het goede nieuws: op de laatste 2 heeft dit geen invloed. Wel functioneert je kortetermijngeheugen wat minder naarmate je meer en langer blowt…

Kortetermijngeheugen

Laten we even eerlijk zijn tegen elkaar: iedereen kent wel het fenomeen dat je knetterstoned niet op een bepaald woord of op een naam kunt komen. Ofwel, een vette toeter kan het kortetermijngeheugen behoorlijk beïnvloeden. Dat effect is blijvend naarmate je meer en langer cannabis gebruikt, zo stelden de Zwitserse wetenschappers onder leiding van professor Reto Auer vast. Hun onderzoek ‘Association Between Lifetime Marijuana Use and Cognitive Function in Middle Age‘ is deze maand gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Internal Medicine.

‘Marijuana-years’

De wetenschappers bestudeerden het cannabisgebruik van 3.400 Amerikanen over een periode van 25 jaar. Op het einde van het onderzoekstraject moesten de deelnemers een serie testen doen, die erop gericht waren de cognitieve vaardigheden in kaart te brengen. Daarvoor gebruikten ze ook een nieuw meetsysteem: ‘marijuana-years’. Dat komt er op neer dat als je 1 jaar lang elke dag wiet rookt je 1 marijuana-year hebt, als je twee jaar om de dag rookt heb je ook 1 wietjaar, net als wanneer je 1 keer per week blowt gedurende 7 jaar, et cetera.

shutterstock_205462123

De cognitieve vaardigheden van cannabisgebruikers die lang en dagelijks blowen zijn grotendeels hetzelfde als bij mensen die weinig of niet blowen, op het kortetermijngeheugen na [beeld: Blablo101/Shutterstock]

Het blijkt dat mensen die dagelijks blowen en dat voor langere tijd – 5 jaar of meer – op middelbare leeftijd over een mindere woordenschat (vocabulaire) beschikken dan mensen die niet of minder blowden.

Meer blowen, minder geheugen

In essentie is er sprake van een lineair verband tussen de blootstelling aan marihuana en geheugenproblemen, concluderen de onderzoekers. Ofwel, hoe meer je rookt hoe slechter je presteert in geheugentests. Deze associatie blijft ook overeind wanneer er rekening wordt gehouden met diverse andere factoren waarvan bekend is dat ze de cognitieve vaardigheden kunnen beïnvloeden: leeftijd, opleiding, depressies en gebruik van andere drugs bijvoorbeeld.

Woorden onthouden

Nou is de grote vraag natuurlijk: hoeveel slechter wordt je geheugen als je veel en langdurig blowt? Dat werd getest door de proefpersonen een lijst met 15 woorden te geven die ze uit hun hoofd moeten leren. Dan wacht je 25 minuten en vraag je hen zoveel mogelijk woorden te noemen van die lijst. Mensen die niet of weinig wiet gebruiken weten dan gemiddeld 9 van de 15 woorden nog, bij mensen die 5 jaar lang elke dag blowen was dat 8,5 woorden.

Nu lijkt een verschil van 0,5 woord wel mee te vallen. Maar wanneer je dit geringe cognitieve verschil vermenigvuldigt met het aantal perioden van 5 jaar dat je blowt en je gebruikt bijvoorbeeld al 20 jaar dagelijks wiet, dan loopt het verschil toch snel op. iemand die dus van zijn 20ste tot 45ste elke dag blowt weet zich dan 2,5 woord minder te herinneren van de lijst met 15 woorden dan  iemand die weinig tot niks blowt…

8% van blowers doet het langer dan 5 jaar

Goed, nu zijn er niet heel erg veel mensen die hun leven lang dagelijks blowen. Van de 3.400 mensen in dit onderzoek waren dat er slechts 311 (8%) die meer dan 5 jaar blowden. En er kan ook niet met zekerheid een causaal verband worden vastgesteld. Het zou kunnen dat zwaar cannabisgebruik je kortetermijngeheugen aantast, maar het kan ook dat mensen met minder goed ontwikkelde cognitieve vaardigheden eerder geneigd zijn om flink te gaan blowen.

Geniet met mate…

En sowieso is het dus wel verheugend om te kunnen concluderen dat langdurig zwaar aan de wiet zitten geen effect heeft op je concentratie en vermogen om problemen (snel) op te lossen! Maar goed, het advies en de beste conclusie van dit onderzoek is toch: gebruik met mate. Of zoals onze Vlaamse columnist Mary Jane Rose het altijd zegt op het einde van haar columns: Remember gifts of nature are there to be enjoyed not abused

[openingsfoto: Fabio Berti/Shutterstock]
(advertentie)