(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Soms als je probeert goed te doen, is het nog niet goed. Neem de Poolse dokter Marek Bachański, die zijn onderzoek moest stilleggen toen ontdekt werd dat hij medicinale cannabis gebruikte als behandeling voor epilepsie-aanvallen bij jonge kinderen (en nog met succes ook)…

Bachański werkte voor het Neurologie en Epileptologie instituut van het CZD (Centrum Zdrowia Dziecka), een van de belangrijkste ziekenhuizen in Warschau. Hij was bezig met testen van behandeling van epileptische aanvallen met mediwiet op een groep van 15 kinderen. Al die kinderen waren resistent tegen andere medicatie.

Geen toestemming

Warszawa-Centrum_Zdrowia_Dziecka

Het CDZ in Warschau (Foto: Wikimedia Commons- Cezary P)

Helaas voor hem deed hij het zonder toestemming van de bio-ethische commissie van het instituut, wat eigenlijk wel nodig is voor dit soort onderzoeken, aldus Katarzyna Kotulska, woordvoerster van het instituut. Hij moest dus onmiddellijk zijn werk stilleggen. Daarnaast zou Bachański nog geen voorlopige resultaten van zijn onderzoek hebben doorgegeven en het instituut niet hebben ingelicht over hoeveel kinderen hij behandelde, welk medicijn hij gebruikte en wat de doses waren.

Positief resultaat

Desondanks meldt omroep TVN24 dat de cannabisbehandelingen van Bachański positieve resultaten hadden op de kinderen. Bij een aantal van hen was het aantal epileptische aanvallen met maar liefst 90 procent gedaald. Ondertussen heeft het instituut het onderzoek overgenomen met toestemming van de bio-etische commissie. Of ze verder gaan met cannabisbehandelingen is niet duidelijk.

Beste bedoelingen

Het was misschien niet slim van Bachański om geen toestemming te vragen voor het onderzoek. Maar tegelijkertijd is het, vanwege het Poolse verbod op zowel medicinale wiet als recreatieve wiet maar de vraag of het dan van de grond was gekomen. Bachański had vast en zeker de beste bedoelingen met de kinderen en cannabis is al effectief gebleken in de behandeling van epilepsie. Gelukkig maakt de Poolse overheid soms uitzonderingen, zoals in mei dit jaar, toen de 5-jarige Maks als eerste toestemming kreeg om wietolie te gebruiken tegen zijn epilepsie.

(advertentie)