(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Britse wietwereld is in rep en roer. Een aantal regio’s in Engeland heeft wiet al gedecriminaliseerd. En nu moet de landelijke regering, die nog altijd voet bij stuk houdt tégen legalisering, een petitie behandelen in het parlement die er voor zou zorgen dat cannabis volledig legaal wordt…

De petitie, een officiële van de Britse overheid, is sinds vorige dinsdag online en werd in de eerste vier dagen al 130.000 ondertekend. Momenteel staat de teller op 153.400. Bij meer dan 100.000 stemmen móet de petitie besproken worden in het parlement, of er moet in ieder geval een soort officiële reactie komen.

Wiet creëert banen

wietpetitie UK

De petitie heeft inmiddels meer dan genoeg stemmen om behandeld te worden in het parlement…

In de petitiebeschrijving staat dat het legaliseren van cannabis de overheid 900 miljoen pond (ongeveer 1,5 miljard euro) aan belastingen kan opleveren en ruim 400 miljoen pond (ongeveer 600 miljoen euro) per jaar kan besparen op wetshandhaving. Bovendien worden er ook nog eens 10.000 nieuwe banen gecreëerd. Vorig jaar kwam het bewijs voor zulke nieuwe banen al overgewaaid uit Colorado in Amerika.

3 miljoen blowers

Er wordt extra benadrukt dat cannabis veiliger is dan alcohol en dat het al 4000 jaar door mensen wordt gebruikt, terwijl het in Groot-Brittannië pas in 1925 illegaal werd. “Er zijn ruim drie miljoen volwassen blowers in Groot-Brittannië en ik denk niet dat de regering het recht heeft om zo’n groot deel van de samenleving als misdadigers te bestempelen”, zegt James Owen (25), een student economie aan de Aberystwyth University en maker van de e-petitie, in The Guardian.

Geldverspilling

Volgens Owen verspilt de Britse regering tonnen geld aan iets wat al gelegaliseerd is in een aantal landen ter wereld. “Nu Uruguay legaliseert, een aantal Amerikaanse staten legaliseert en er tal van bezuinigingen door de overheid zijn, willen mensen geen geld meer uitgeven voor het handhaven van een verbod op iets dat ze als onschuldig zien”. Owen heeft overigens geen connecties met pro-cannabisorganisaties.

tweet uk social club

Ook de cannabis social clubs in Groot-Brittannië en hun president Greg de Hoedt laten van zich horen op Twitter

Juiste petitie, juiste moment

Jason Reed, directeur van de organisatie Law Enforcement Against Prohibition (Leap), zegt dat Owen’s petitie precies op het goede moment komt: “Het wordt nu meer serieus genomen, omdat de mensen hervorming van de cannabiswetten eerst nog zagen als iets wat alleen voor een bepaalde bevolkingsgroep was. Maar nu realiseren ze zich dat hun geliefden erbij betrokken zouden kunnen zijn en dat het behandelen van die mensen als criminelen een best wel barbaars idee is.”

Petitiegroep

Momenteel wordt de petitie behandeld door een comité van de House of Commons (Britse Tweede Kamer), bestaande uit 11 zogenaamde backbenchers (kamerleden die geen hoge verantwoordelijke functie hebben) van alle partijen, die de regering kan verzoeken actie te nemen. Lady Meacher, leidster van deze groep, is in ieder geval een voorstander van legalisering. Volgens haar is het vrij onschuldig om gereguleerde verkoop van wiet toe te staan in speciale winkels voor mensen van 18 jaar of ouder.

Politie UK meer relaxed

politieman uk wiet

Er is veel verdeeldheid in de aanpak van het wietbeleid bij zowel politici als politie in Groot-Brittannië

Nadat de lokale politie van Durham openbaar bekend maakte dat ze niet meer op wietliefhebbers en kleinschalige kwekers zouden jagen, hebben inmiddels ook de politiemachten van Derbyshire en Dorset laten weten hier aan mee te (willen) doen. Er zijn volgens experts nog meer regio’s in Engeland waar cannabis getolereerd wordt, maar die spreken zich er niet zo over uit in de media.

Verdeeldheid

Steve Rolles, analist bij Transform Drug Policy Foundation, is te spreken over de uitspraken vanuit Durham, Derbyshire en Dorset, maar is wel wat skeptisch omdat volgens hem niet alle politiemachten zo denken. Ook verwijst hij naar de politieke verdeeldheid over het drugsbeleid binnen de Conservative Party, de huidige Britse regeringspartij. “Er is een verschil tussen de autoritaire politici die een landelijk beleid willen en de meer individualistische pro-zelfbeschikking politici die de regio’s zelf willen laten beslissen.”

Hopen op het beste

Het is inderdaad de vraag of de petitie iets teweeg gaat brengen, maar gezien de huidige ontwikkelingen in Groot-Brittannië en daarbuiten kunnen we maar beter op het beste hopen. En wellicht krijgt de pan-Europese wietpetitie Weed Like To Talk dan ook een nieuwe kans!

 

(advertentie)