(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Framing, dat is het verwoorden van een verhaal in het voordeel van een bepaald standpunt, iets wat we helaas vaak tegenkomen bij cannabisnieuws. Gister poepte o.a. RTL Nieuws ook zo’n geframede kop over cannabis uit: ‘Wiet roken helpt nauwelijks tegen pijn‘. Maar daar valt wel wat op af te dingen.

Voordat we ingaan op het onderzoek willen we even een betere kop voorstellen, want zelfs al zou het onderzoek helemaal kloppen dan kunnen we de kop natuurlijk ook in ons eigen voordeel framen door zonder het artikel gelezen te hebben, te stellen dat wiet roken dus tegen pijn helpt. Dat klinkt al een stuk positiever, nietwaar? Trouwens, ook erkende cannabishaters als De Telegraaf pakten vanzelfsprekend uit met dit slechte ‘wietnieuws’.

Jama …?

Maar daar houdt het uiteraard niet op, laten we eens kijken waar deze uitspraak nou eigenlijk op gebaseerd is. Een onderzoek – of beter gezegd conclusie – die werd gepubliceerd door JAMA, maar wat is JAMA eigenlijk? JAMA staat voor Journal of American Medical Accociation, het nieuwsblad van een Amerikaanse medische vereniging dus. En als we wat verder zoeken leren we dat de AMA (American Medical Accociation dus, de organisatie achter de publicaties) de laatste jaren niet alleen een hoop geloofwaardigheid verloren heeft, maar ook veel leden. Gaan we nog verder zoeken dan komen we erachter dat AMA vooral leeft van giften en advertentie-inkomsten uit de farmaceutische industrie. Een verdere zoektocht naar de organisatie maakt ze niet geloofwaardiger, maar we laten dat aan jou over, wij weten genoeg.

 

AMA-slider

AMA heeft niet per se een goede naam, getuige dit soort plaatjes…

Goed, in het krantje van AMA staat dus dat wiet roken pijn bestrijdt. Maar volgens het onderzoek dus maar nét iets beter dan een placebo. Dat is toch niet te rijmen met de getuigenissen en onderzoeken naar en van echte cannabispatiënten? Wel, dat komt omdat cannabis de pijn op een andere manier te lijf gaat dan traditionele medicijnen. Cannabis is een psychoactief middel en gaat pijn dan ook te lijf via het brein en is hier ook zeer effectief in. Pijn is namelijk niets meer dan een signaal in je hersenen om je te waarschuwen voor iets, een hete vlam tegen je hand of een waarschuwing dat je teveel hebt gedronken, denk maar aan hoofdpijn. Cannabis helpt je je af te sluiten voor deze signalen waardoor je de pijn niet meer voelt, en dat is in veel gevallen effectiever – en zeker een stuk gezonder – dan traditionele pijnstillers.

jamafffHoe zit het dan met het JAMA onderzoek?

Goede vraag, want tussen nauwelijks beter dan placebo en een wonder pijnbestrijder – wat cannabis overigens ook niet is – zit een wereld van verschil. Cannabis kan ontzettend effectief zijn in het bestrijden van pijn, maar het werkt ook weer niet altijd en bij iedereen even effectief. Maar waar komen de beroerde resultaten dan vandaan? Wel, daarvoor moeten we de onderzoeksmethode even onder de loep nemen. Hoe zijn deze resultaten tot stand gekomen?

De conclusie dat cannabis nauwelijks pijn bestrijdt trekt JAMA op basis van 79 door hun geselecteerde onderzoeken. Waarvan de meesten overigens een verbetering van symptomen door cannabinoïden lieten zien

Wat je moet weten is dat er helemaal niet 1 specifiek onderzoek aan deze resultaten ten grondslag ligt. De conclusie dat cannabis nauwelijks pijn bestrijdt trekt JAMA op basis van 79 door hunzelf geselecteerde rapporten. Waarvan de meesten overigens ook nog eens een verbetering van symptomen door cannabinoïden lieten zien. De uitkomst is dus niet naar aanleiding van één onderzoek, maar een geframede uitkomst op basis van een geselecteerd aantal andere rapporten. Door RTL Nieuws nog eens aangedikt door het even flink te framen in het voordeel van de anti-cannabislobby. De juiste kop had moeten zijn: Cannabis helpt tegen pijn, maar helaas niet altijd!

w-1RTL Nieuws bewijst verderop in het overgenomen farmaceutische lobbystukje ook nog erg grappig uit de hoek te kunnen komen door met wat cliché-bijwerkingen over cannabis te smijten maar tenminste vier daarvan worden ook wel eens veroorzaakt door het lezen van RTL Nieuws stukjes: misselijkheid, moeheid, slaperigheid en hallucinaties.

Nog meer kritiek

Ook De Volkskrant is kritisch op de conclusies. Zo stelt Jos Kleijnen, hoogleraar systematisch literatuuronderzoek in Maastricht dat experimenteren met medicinale cannabis niet zinloos is geworden door deze studie. “Ik zeg alleen dat het bewijs mager is, en dat de kwaliteit van de studies omhoog moet.” Ook farmaco-epidemioloog Rob Heerdink van de Universiteit Utrecht ziet graag meer en beter (gefinancierd) wietonderzoek. Waar farmaceuten miljoenen pompen in onderzoek naar experimentele medicijnen, daar is “onderzoek naar mediwiet vaak kleinschaliger en wordt uitgevoerd met een beperkt budget”.

Waarbij wij dan willen aantekenen dat het juist door het verbod op cannabis en de war on drugs komt dat er beperkte mogelijkheden zijn voor medicinaal cannabisonderzoek. Nog een goede reden dus om daar eens heel snel mee op te houden, zodat met veel en goed onderzoek de farma-maffia – die uiteraard geen enkel heil ziet in een door iedereen te verbouwen en niet te patenteren plantje als medicijn – de mond gesnoerd kan worden…

Update: inmiddels weten we dat 77 van de 79 studies gedaan zijn met synthetische THC, de De Belgische medicinale patiëntenvereniging Medcan kraakte het zogenaamde JAMA onderzoek, lees het HIER, inclusief de pdf met het volledige onderzoek dat de prullenbak dus wel in kan.

(advertentie)