(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op 7 mei zijn er in Groot-Brittannië verkiezingen. Hopelijk halen de Liberal Democrats een grote meerderheid in het parlement. Want de huidige Britse vicepremier Nick Clegg, die de leider is van deze partij, wil medicinale cannabis legaliseren…

“Het zou toegestaan moeten zijn voor mensen om cannabis gebruiken voor behandeling van hun medische aandoeningen”, zei Clegg vorige week donderdag in zijn wekelijkse programma op de Londense radiozender LBC.

Directe en legale manier

Nick clegg LBC

Nick Clegg is de eerste grote Britse politicus die de medische kwaliteiten van cannabis erkent (Foto: LBC)

De vicepremier vindt dat cannabis verkrijgbaar moet zijn ‘op een directe, legale manier’ om mensen te helpen de symptomen van hun ziektes te onderdrukken. Zijn opmerkingen zijn geen moment te laat, gezien Groot-Brittannië op dit moment in de ban is van de resultaten van een onderzoek waaruit zou blijken dat heftige skunkwiet de kans op psychoses verdriedubbelt. Skunk zou de schuld zijn van een kwart van de nieuwe psychose-gevallen, zo publiceerde het medisch blad Lancet. Des te meer reden voor veel politici om geen werk te maken van legalisatie en regulering.

Volkomen idioot

In het programma benadrukte Clegg dat het ‘volkomen idioot’ is om alle drugs in dezelfde categorie te plaatsen. Tegelijkertijd wilde hij naar eigen zeggen die beruchte ‘skunk’ niet legaliseren. De Lib Dem-leider, die vaak te gast is bij LBC en in zijn programma vragen van bellers beantwoordt, was het ‘sterk eens’ met het idee om groen licht te geven voor mediwiet.

Duidelijk bewijs

De Home Office, het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken, verwerpt de meeste verzoeken om medicinale cannabis te legaliseren en wijst daarbij naar ‘duidelijk bewijs dat cannabis de mentale en fysieke gesteldheid van mensen beschadigt’. Duidelijk bewijs uit 1800, ja.

Bellersverzoek

Signpost, political parties

Op 7 mei zijn de Britse verkiezingen. Hopelijk worden Clegg’s plannen gerealiseerd als zijn partij fiks veel zetels binnenhaalt…

Een beller vertelde Clegg dat cannabis een medicijn is wat duizenden mensen helpt. “Waarom doet u er niet meer aan? Ik zou graag live van u willen horen dat u het met me eens bent en dat u er meer aan gaat doen om dit belangrijke onderwerp aan te kaarten want dit speelt een grote rol in het leven van sommige mensen. We moeten beschikking hebben over legale mediwiet, zei de beller.

“Ik ben het grotendeels met u eens”, antwoordde Clegg. “Ik ben het met u eens dat wanneer er bewijzen zijn voor de medicinale functie van cannabis, we het makkelijker zouden moeten maken voor diegenen die het nodig hebben om er op een legale manier aan te komen. Op die manier kunnen ze de symptomen van hun ziekte verminderen.”

500 mensen nutteloos opgesloten

Volgens de vicepremier is er een verschil tussen mediwiet en skunk, omdat die laatste gekoppeld wordt aan psychoses. “Als je tegen schadelijke drugs bent, zou je eigenlijk voor hervorming van de drugswetten moeten zijn. Als je alle drugs op dezelfde manier behandelt, behandel je iedereen die ooit aan die drugs is gekomen op dezelfde manier: je gooit ze in de gevangenis. We zetten elk jaar 500 mensen achter de tralies voor eigen gebruik van cannabis, terwijl de grote jongens die de echte gevaarlijke drugs verkopen vrij rond laten lopen.”

Geen plan voor verandering

gevangenisbewaker uk

In Groot-Brittannië worden jaarlijks 500 mensen gevangen gezet vanwege cannabisbezit. ‘Zinloos’ noemt Nick Clegg het

Medicijnen met een cannabisbasis mogen wel volgens de wet verkocht worden met een vergunning van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sativex, de cannabismondspray, wordt in Groot-Brittannië gebruikt voor behandeling van multiple sclerose. Een woordvoerder van de Home Office zegt echter dat de regering niet van plan is hun huidige repressieve beleid van cannabis te veranderen.

‘Compleet zinloos’

Vorig jaar pleitte Clegg al om gevangenisstraffen voor persoonlijk drugsbezit af te schaffen, inclusief harddrugs als cocaïne en heroïne. Het was volgens hem ‘compleet zinloos’ om 1000 mensen per jaar – waarvan 500 voor wiet – op te sluiten voor drugsbezit. Daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn. Wij hopen dat de Liberal Democrats bij de verkiezingen flink scoren, want dat is wellicht het begin van het einde van het achterhaalde Britse cannabisbeleid.

 

(advertentie)