(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Advocaat Maurice Veldman verdedigt regelmatig coffeeshops waarvan de stash  of handelsvoorraad wiet en hasj is gevonden door de politie. Een typerend geval is de sluiting van coffeeshop Zansi in Utrecht. Veel overlast als gevolg, en niemand echt blij. Vandaar een felle aanval van Veldman op de lokale politiek en hun falende cannabisbeleid!

Zansi moet weer open!

Vorige week verscheen een artikel in het AD over het hypocriete Utrechtse gedoogbeleid. Concrete aanleiding was de sluiting van coffeeshop Zanzi. Binnenkort vindt een tweede rechtszaak plaats die Zanzi aanspande tegen de gemeente Utrecht. De verwijten van de burgemeester zijn onhoudbaar en de sluiting moet van de baan. Tijd voor een update.

Bevoorraden mag niet

Zanzi moest zes maanden geleden voor maar liefst één jaar dicht vanwege een bescheiden voorraad van ongeveer tien kilo die op de eerste verdieping boven de coffeeshop lag. Die voorraad was toereikend voor de verkoop van slechts een paar luttele dagen, want net als in Amsterdam hebben de overgebleven coffeeshops in Utrecht het heel erg druk gekregen nu de ene na de andere coffeeshop de nek is omgedraaid.

Geen overlast rond Zanzi

shutterstock_341968217

Een heleboel extra overlast omdat er voor een paar dagen wiet werd aangetroffen bij coffeeshop Zansi… [foto: Doug Shutter/Shutterstock]

Het bijvullen van de handelsvoorraad gebeurde bij Zanzi op de meest veilige en verantwoorde manier: vanaf de eerste verdieping. Dus geen overlast op straat of ingewikkelde logistiek bij de achterdeur.

Eerdere stash was geen probleem

Twee jaar eerder was Zanzi ook al eens geconfronteerd met inbeslagname van een paar kilo’s op precies dezelfde plaats. Ook toen wilde burgemeester Zanzi sluiten, maar ik kon hem op andere gedachten brengen door te wijzen op het rechterlijk pardon van art. 9a Wetboek van Strafrecht. Daarop besloot de burgemeester bij nader inzien Zanzi open te houden. De overtreding vond plaats in het kader van de exploitatie van de coffeeshop en dat maakte de zaak begrijpelijk. Met slecht levensgedrag had dit niets te maken, zo vond de toenmalige  burgemeester. Je zou denken dat het nu, twee jaar later, weer zo zou aflopen.

Schijn bedriegt

Maar schijn bedriegt. De huidige burgemeester Van Zanen toonde geen greintje  begrip voor de achterdeur-problematiek en sloot Zanzi dezelfde dag.  Een vreemde move  van de burgervader die zegt zo te worstelen met het feit dat er nog maar bar weinig coffeeshops zijn overgebleven in de Domstad.

Veel overlast door sluiting

Volgens Van Zanen was het woon- en leefklimaat in gevaar gebracht door de stash van de Zanzi. Dat de buurt na de sluiting van Zanzi werd geteisterd door straatdealers die voorbijgangers drugs opdrongen verzweeg hij wijselijk. Pas na de door de burgemeester verordonneerde sluiting van Zanzi werd het onrustig in de buurt.

Toen de coffeeshop nog open was, daalde het aantal auto-inbraken in de buurt dankzij  de permanente aanwezigheid van beveiligers tot 0 procent gedaald. De buurt voelde zich veilig. Toen Zanzi dicht moest veranderde dat snel, getuige de stapels handtekeningen die werden ingezameld van buurtbewoners die het straatbeeld in ras tempo zagen verloederen.

Rechtszaak tegen gemeente

De bewering dat het woonklimaat en de openbare orde na zes maanden nog steeds ernstig worden ondermijnd door een stash uit augustus vorig jaar kan niemand serieus nemen. Daarom hebben we besloten de rechtbank te vragen om het sluitingsbevel te schorsen totdat uitspraak is gedaan in de bodemprocedure die momenteel loopt. Zodra de inbreuk op de woonomgeving ophoudt is langere sluiting niet toegestaan.

Utrecht poseert als pionier in het Manifest Joint Regulation, waarmee gemeenten een dringend beroep doen op het kabinet om de bevoorrading van coffeeshops te reguleren door gecontroleerde cannabisteelt. Maar in werkelijkheid voert Utrecht een achterhoedegevecht dat de maatschappelijke werkelijkheid miskent

Hierbij komt dat de gevolgen voor de exploitant buitensporig zijn. Zo mag hij vijf jaar geen horeca exploiteren omdat het etiket ‘slecht levensgedrag’ een geldigheidsduur heeft van vijf jaar. De locatie van Zanzi leent zich niet voor een nieuwe aanvraag voor een toekomstige coffeeshop als de sluitingsduur is verstreken, vanwege de onmogelijke vestigingseisen die de burgemeester heeft bedacht.

shutterstock_196608554

Utrecht presenteert zichzelf graag als een voorloper op cannabisgebied, maar in werkelijkheid is de stad met haar beleid eerder een rotte appel onder de coffeeshopgemeenten… [foto: Lightspring/Shutterstock]

Utrecht poseert als pionier in het Manifest Joint Regulation, waarmee gemeenten een dringend beroep doen op het kabinet om de bevoorrading van coffeeshops te reguleren door gecontroleerde cannabisteelt. Maar in werkelijkheid voert Utrecht een achterhoedegevecht dat de maatschappelijke werkelijkheid miskent. In Utrecht wil de burgemeester geen oplossing voor de achterdeur, alle pogingen van wethouder Victor Everhardt ten spijt. Deze wethouder was één van de drie initiatiefnemers van het Manifest Joint Regulation.

Harde rechterlijke kritiek

De Amsterdamse rechter legde pasgeleden fijntjes uit dat de overheid verantwoordelijk is voor het ontstaan van criminele organisaties door de achterdeur niet te regelen. Op die manier houdt de overheid een situatie in stand waarin criminele organisaties goede zaken kunnen doen.

Burgemeester: bevoorrading is slecht levensgedrag

Burgemeester Van Zanen wimpelt de fundamenteel gewijzigde maatschappelijke opvattingen over de straffeloze bevoorrading van coffeeshops weg door te stellen dat dit voor verantwoording komt van de exploitant. Als deze de bevoorrading op de meest verantwoorde manier doet, wordt hem slecht levensgedrag verweten en stelt de burgemeester dat de woonomgeving ernstig wordt bedreigd. Op die manier maakt de burgemeester het functioneren van coffeeshops onmogelijk. Ook nodigt hij criminele organisaties uit deze bevoorrading op zich te nemen omdat de coffeeshop hier verre van moet blijven. Een bijzondere manier van werkverschaffing.

Zanzi voorbeeld voor alle coffeeshops

Bestuurders van zo goed als alle gemeenten hebben begrip voor het feit dat coffeeshops in staat moeten zijn hun bedrijven te bevoorraden, behalve Utrecht en Rotterdam. De wenselijkheid en de noodzaak van regulering van de achterdeur is één van de redenen dat rechters niet langer straffen en burgemeesters een stash gedogen. Zanzi zal de eerste coffeeshop zijn die wil afrekenen met de schijnheilige overtuiging dat een verantwoorde bevoorrading van een coffeeshop staat voor slecht levensgedrag.

Bestuursrecht en strafrecht moeten rechtseenheid vormen

Onder de huidige omstandigheden is het de hoogste tijd dat de bestuursrechter aansluiting zoekt bij het rechterlijk pardon in het strafrecht en de sluiting beëindigt. Pas dan is weer sprake van een lokaal consistent en maatschappelijk verantwoord gedoogbeleid waarin de politie, de officier van justitie en de burgemeester samen optrekken. Het woord is nu aan de rechter. Wordt vervolgd.

[openingsbeeld: Aleksandar Mijatovic/Shutterstock]
(advertentie)