(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na een studie van Duke University in 2012, waaruit zou blijken dat het IQ van jonge blowers afneemt, riepen tegenstanders steeds dat wiet “allemaal troep is”. Zo ook onze minister-president Mark Rutte tegenover studenten in Wageningen dit voorjaar. Benieuwd of hij nu de ballen heeft om zich hiervoor te verontschuldigen, want uit nieuw en beter onderzoek blijkt het verband tussen blowen en IQ een fabeltje!

The Washington Post schoffelt het gammele Duke University onderzoek uit 2012 onderuit door de resultaten van een recent – en veel groter en beter opgezet – onderzoek van University College of London te presenteren. Eerder werd er al openlijk door andere wetenschappers aan de uitkomsten van Duke getwijfeld, maar toen durfde nog niemand het aan om het complete onzin te noemen. Uit de harde onderzoeksresultaten van dit nieuwste onderzoek blijkt echter dat het wel degelijk bullshit was.

iq-1Onderzoek dat blowen slecht is voor IQ deugt van geen kanten

Het toentertijd geruchtmakende (en dus veelvuldig door cannabis tegenstanders gebruikte) argument van Duke University dat stevige jonge blowers hun IQ verkloten, kreeg al direct na publicatie kritiek. Bijvoorbeeld dat er slechts een kleine groep van ‘zware gebruikers’ werd onderzocht, namelijk 38 personen, waardoor de vraag rees hoe rechtvaardig het was om daar algemene conclusies aan te verbinden. En zes maanden na het Duke-onderzoek bleek dat er door die wetenschappers geen rekening was gehouden met andere mogelijke factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van het IQ bij jongeren!

Ondertussen gingen tegenstanders van cannabis natuurlijk wel gretig aan de haal met de beweringen dat je IQ naar de filistijnen gaat van blowen, tot en met premier Rutte aan toe. Maar nu ligt er een nieuw en omvangrijk Brits onderzoek op tafel naar het verband tussen stevig wietgebruik en de ontwikkeling van de intelligentie bij jonge mensen. En deze studie durft dus wel te beweren dat de resultaten van Duke gebrekkig zijn!

“Geen relatie tussen cannabisgebruik en een lager IQ”

Het onderzoek van University College of London onderzocht ook een aanzienlijk grotere groep adolescenten dan in 2012 gebeurde: 2.612 kinderen die geboren zijn in de regio Bristol in 1991 en 1992 zijn gevolgd. Wetenschappers onderzochten de scores van IQ-testen op 8-jarige en op 15-jarige leeftijd. Ze vonden “geen relatie tussen cannabisgebruik en een lager IQ op 15-jarige leeftijd” wanneer medebepalende factoren – alcoholgebruik, sigaretten roken, ouderlijke opvoeding en andere – werden meegenomen. Zelfs zwaar wietgebruik wordt niet geassocieerd met het IQ!

“In het bijzonder alcoholgebruik blijkt sterk verbonden met het afnemen van het IQ”, stellen de Britse onderzoekers onomwonden. “Verder bleek geen enkele andere factor beduidend te zijn voor intelligentieveranderingen.”

iq-2Wel heeft deze nieuwe studie bewijs gevonden dat er een minieme afname is van de leercapaciteiten onder de groep van de allerzwaarste blowers. Deze groep scholieren scoorde ongeveer 3 procent minder bij schoolexamens die werden afgenomen op 16-jarige leeftijd (nadat de uitkomsten zijn gecorrigeerd voor andere bepalende factoren). In een persbericht dat de universiteit uitgaf n.a.v. dit onderzoek stelt onderzoeker Claire Mokrysz: “Dit is een belangrijke boodschap op het gebied van volksgezondheid; het geloof dat cannabis bijzonder schadelijk is kan de aandacht afleiden van het besef dat ander gedrag potentieel schadelijk is.”

Andere factoren zijn belangrijk(er) dan wiet

Zij krijgt in de Engels pers steun van Guy Goodwin van de befaamde Oxford University. “De huidige focus op de veronderstelde gevaren van wiet kan er voor zorgen dat de blik op andere – soms zelfs veel vrijer verkrijgbare  – drugs en lifestylefactoren in combinatie met cannabis vertroebelt. En deze zijn minstens zo niet belangrijker dan cannabis zelf!”

The Washington Post noemt deze conclusies zelfs een ‘key point’. Daarmee bedoelen ze dat er tot nu toe bij de discussie over cannabis en het al dan niet legaliseren of juist harder aanpakken, gekeken wordt naar de schadelijkheid van wiet. En nergens anders naar, terwijl nu dus blijkt dat het juist die andere factoren zijn (al dan niet in combinatie met wietgebruik) die bepalen of iemand in het leven een moeilijk traject tegemoet gaat…

(advertentie)