(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Geweldig nieuws uit Durham in Engeland. Thuiskwekers hebben daar niks meer te vrezen nu de politie heeft beloofd hen niet meer actief op te sporen. Ze vinden thuisteelt voor eigen gebruik geen issue meer en richten zich nu alleen nog maar op grootschalige dealers en kwekerijen. Kan de politie dat hier ook niet even invoeren?

Nu is County Durham in het noordoosten van Engeland slechts één van de tientallen counties (graafschappen) in het land, maar gezien dat landelijke decriminalisering van cannabis er wellicht in zit en de enorme hoeveelheid gezeik die de politie voor deze beleidsverandering krijgt, is het best een fikse stap in de goede richting.

no-drugs-156771_640

Ondanks het repressieve, hersenspoelende drugsbeleid, vinden steeds meer Britten dat cannabis geen gevaar voor de samenleving vormt

Slap on the wrist

Mensen in Durham krijgen nu alleen nog een waarschuwing, of in de mooie Engelse term: a slap on the wrist, als ze thuis wiet kweken voor eigen gebruik. Zelfs wanneer ze gepakt worden met een hoeveelheid ter waarde van tienduizenden ponden.

De hele zooi wordt wel nog steeds in beslag genomen en overtreders krijgen de kans om zich vrijwillig aan te melden voor een afkickprogramma.

Ron Hogg, hoofdcommissaris van de Durham Constabulary (de lokale politie), zegt dat hij ‘op een eerlijke en proportionele manier’ wil omgaan met mensen die in kleine hoeveelheden softdrugs consumeren, zoals cannabis. Op die manier bespaart dat kosten. “Cannabis is nog steeds illegaal, net als blowen. Maar als je gepakt wordt, krijg je een tweede kans om niet dezelfde fout te maken”, zegt hij.

800px-Very_friendly_MPS_officers_in_London

Hier zijn ze nog vriendelijk, maar Britse smerissen zijn niet altijd de vriendelijkste op cannabisgebied…

Volgens Hogg zijn mensen die een paar wietplantjes hebben voor eigen gebruik geen prioriteit meer. “Ze krijgen gewoon een waarschuwing en de planten worden in beslag genomen. Er komen dan verder geen rechtszaken en niemand hoeft naar de gevangenis, tenzij we serieuze klachten van overlast krijgen. Het is beter om met dit soort mensen samen te werken, dan kunnen ze er ook sneller mee stoppen.”

Gevaarlijke boodschap

Natuurlijk komen in het voor ons conservatieve Groot-Brittannië ook de nodige zuurpruimen om de hoek kijken die de politie er van beschuldigen een gevaarlijke boodschap uit te dragen. Zoals Mary Brett van de campagnegroep Cannabis Skunk Sense, die beweert dat overtreders nu niet meer opgepakt kunnen worden. “De politie geeft alleen waarschuwingen. Die jonge mensen lachen om de wet en nemen die niet serieus”.

Ook Simon Stephens, directeur van de liefdadigheidsorganisatie Addictions UK, zegt dat elke zet om wiet te decriminaliseren serieuze gevolgen heeft: “Mijn zorg is dat het deel van de bevolking dat blowt verder zullen lijden aan psychoses en geestelijke gezondheidsproblemen”. Zucht… doe even wat research Simon. Cannabis helpt mensen juist van gezondheidsproblemen af.

Facebookfoto

durham foto facebook

Een Facebook-foto zorgde voor veel ophef over de nieuwe maatregel…

Het nieuwe beleid kreeg extra aandacht door een foto die op de Facebookpagina van de Durham Constabulary was geplaatst. Op die foto stond een agent met een kersvers in beslag genomen wietplant. In het bijschrift stond dat de 51-jarige kweker alleen een waarschuwing had gekregen. Een aantal boze burgers plaatsten reacties onder de foto waarin ze de aanpak als triest en zielig omschreven.

Hoewel de regering in Londen meent dat alles aan cannabis illegaal is en je er voor achter de tralies kunt belanden, verandert Hogg niet van standpunt. “Naar mijn mening heeft het strenge verbod op drugs gefaald en daarom moeten we goed kijken naar de manier waarop we met wetsovertreders omgaan.”

Hogg staat erop dat de politie nog steeds achter grote dealers en straatbendes aan gaat, maar dat er gezond verstand moet worden gebruikt. “De reden dat ik vóór decriminalisering ben is dat ik wil dat verslaafden zich kunnen laten behandelen zonder bang te zijn om vervolgd te worden. Daarom zou ik graag hierover in gesprek gaan met de minister van Binnenlandse Zaken.”

j1

Er werken veel Vietnamezen in de Britse wietteelt. Veel van hen zijn slachtoffers van mensenhandel door criminelen van Vietnamese afkomst…

Vietnamese wietslaven

In het nabijgelegen Teesside benadrukt John Holiday van de Teesside Cannabis Club nogmaals dat dankzij de nieuwe maatregel de politie zich kan focussen op echte criminelen. “Niemand denkt aan de binnengesmokkelde Vietnamezen die als slaven in illegale wietplantages moeten werken. We moeten een gemeenschap vormen om deze criminele ondernemingen tegen te houden.”

In de jaren 90 stond Liberal Democrats-politicus Brian Paddick, in die tijd nog plaatsvervangend adjunct-commissaris van de Metropolitan Police, in zuid-Londen bekend als de ‘Cannabis Commander’ omdat hij aan zijn agenten de opdracht had gegeven om mensen met kleine hoeveelheden wiet op zak niet op te pakken.

Er moet nog veel veranderen in Groot-Brittannië, maar met decriminalisering zoals in County Durham gaat het in ieder geval de goede kant op.

(advertentie)